Олаф Шолц: Империализмът се завърна в Европа

„Решени сме да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО“
5 дек 2022 16:28, Елка Василева
233
Олаф Шолц: Империализмът се завърна в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Светът е в повратна точка. Войната на Русия срещу Украйна сложи край на една епоха. Нови сили се появяват или възраждат, включително силният в икономическо отношение и настъпателен в политически план Китай. В този нов многополюсен свят различни страни и модели на управление си съперничат за власт и влияние, пише германският канцлер Олаф Шолц в статия в списание "Форин афеърс".

Още по темата
Той отбелязва, че Германия прави всичко възможно, за да защитава и поддържа един международен ред, основан на принципите, залегнали в Устава на ООН. По думите му страната е решена да бъде гарант за европейската сигурност, строител на мостове в Европейския съюз и защитник на многостранните решения на глобалните проблеми, тъй като според него това е единственият начин тя "успешно да навигира през геополитическите рифове на нашето време".

Епохалната промяна не включва само войната в Украйна и европейската сигурност, отбелязва той и посочва, че централният въпрос е как европейците и ЕС да останат независими играчи в един все по-многополюсен свят. Според него Германия и Европа могат да помагат за защита на основания на правила международен ред, без да се поддават на възгледа, че светът е обречен отново да се раздели на съперничещи си блокове.

"Историята на моята страна й възлага особена отговорност да се бори срещу силите на фашизма, авторитаризма и империализма. В същото време поради нашия опит, заради това, че сме били разделени на две във времената на идеологическо и геополитическо съперничество, ние особено добре разбираме рисковете от нова студена война", заявява Шолц в статията.

През 2014 г. Русия окупира и анексира Крим и изпрати войски в части на Донбас, Източна Украйна, в пряко нарушение на международното право и руските договорни ангажименти, пише той. През осемте години, последвали незаконната анексия на Крим и избухването на конфликта в Източна Украйна, Германия и нейните европейски и международни партньори от Г-7 съсредоточиха усилията си върху гарантиране на суверенитета и политическата независимост на Украйна, предотвратяване на по-нататъшно изостряне на ситуацията, възстановяване и запазване на мира в Европа. Германия заедно с Франция се ангажира в т.нар. Нормандски формат, довел до Минските договорености и Минския процес, съгласно които Русия и Украйна бяха призовани да се ангажират с прекратяване на огъня и редица други стъпки. Въпреки пречките и липсата на доверие между Москва и Киев, Германия и Франция поддържаха процеса. Но заради ревизионизма на Русия дипломацията не успя, отбелязва канцлерът.

"После жестокото нападение на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. доведе до напълно нова реалност: империализмът се завърна в Европа", пише Шолц. "Но въздействието от войната на Русия се разпростира извън Украйна. Когато Путин даде заповедта за атака, той разруши европейската и международната архитектура на мира, изграждана с десетилетия. Под ръководството на Путин Русия пренебрегна дори най-основните принципи на международното право, съдържащи се в Устава на ООН: отхвърлянето на употребата на сила като средство в международната политика и обещанието за зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на всички страни. Действайки като имперска сила, сега Русия се опитва да преначертае границите със сила и отново да раздели света на блокове и сфери на влияние", посочва той.

По думите му светът не трябва да позволява на руския президент Владимир Путин да постигне целта си и "реваншисткият империализъм на Русия трябва да бъде спрян". "Решаващата роля на Германия в този момент е да се прояви като един от основните доставчици на сигурност в Европа, като инвестираме в нашата армия, подсилим европейската отбранителна промишленост, увеличим военното си присъствие на източния фланг на НАТО, обучаваме и екипираме въоръжените сили на Украйна", пише  Шолц.

Според него новата роля на Германия ще изисква нова стратегическа култура и стратегията за национална сигурност, която неговото правителство ще приеме след няколко месеца, ще отразява това. Той отбелязва, че през последните три десетилетия решенията за сигурността на Германия и екипирането на нейната армия са се вземали в обстановка на мир в Европа, а сега водещият въпрос ще бъде на кои заплахи тя и съюзниците й да противодействат на континента, като най-непосредствената от тях идва от Русия.

По думите му трансатлантическото партньорство е от ключово значение за справяне с тези предизвикателства. "Президентът на САЩ Джо Байдън и неговото правителство заслужават похвала за изграждането и инвестирането в силни партньорства и съюзи по света. Но едно балансирано и устойчиво трансатлантическо партньорство също така изисква Германия и Европа да играят активни роли", посочва канцлерът, като изтъква, че Германия ще отдели два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Според него действията на НАТО не трябва да водят до пряка конфронтация с Русия, но е необходимо алиансът да не позволи по-нататъшна руска агресия.

"Нашето послание към Москва е много ясно: ние сме решени да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО от всякаква възможна агресия. Ще спазваме сериозното обещание на НАТО, че нападение срещу някой от съюзниците ще бъде разглеждано като нападение срещу целия съюз. Ние също така ясно показваме на Русия, че реториката й напоследък във връзка с ядрените оръжия е безразсъдна и безотговорна", заявява Шолц.

По думите му една от многото погрешни сметки, които си е направил Путин, е очакването, че нахлуването на Русия в Украйна ще доведе до обтягане на отношенията между неговите противници. "Всъщност се случи обратното: ЕС и трансатлантическият съюз са по-силни от когато и да било. Това е най-очевидно в безпрецедентните икономически санкции, на които е подложена Русия . . . Путин трябва да разбере, че нито една санкция няма да бъде отменена, ако Русия се опитва да диктува условията на евентуална мирна сделка", казва той.

Канцлерът отбелязва, че войната също така е послужила като катализатор за промени в икономическата и енергийната политика, които според него ще навредят на Русия в дългосрочен план и ще дадат тласък на прехода към чиста енергия, който вече е започнал.

"Путин искаше да раздели Европа на зони на влияние и да раздели света на блокове между велики сили и васални държави. Вместо това неговата война само послужи за напредъка на ЕС", заявява Шолц, като припомня, че на Европейският съвет през юни ЕС е дал на Украйна и Молдова статут на "страни кандидати" и е потвърдил, че бъдещето на Грузия е в Европа, а също така е било постигнато съгласие, че приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС трябва да стане реалност.
(БТА)
 


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Че по-голяма империя от вашия псевдо съюз имали. Изпихте кръвта на Източна Европа, започнахте и Украйна, точехте се и за Русия и Беларус. Но ще ви приседне, разпадането на империята започна, ще е бавно и мъчително. Да видим ще изгорим ли и ние като Украйна във войната ви с Русия или ще излезем достатъчно мъдри.
152
1
 
1
 
! Отговори
akud преди 1 месец
добро утро шолцдобро утро ЕС
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Писнало ми е да слушам комунисти да ми обясняват как се борят срещу комунизма и също фашисти да обясняват как се борят срещу фашизма! На противни са ми обаче децата на империалистите обясняващи ми, че парите нямат значение! Светът се превърна в едно общество плачещо за атомна бомба за да може след 1000 години да се зароди едно общество от атомарно увредени и зроди, което може би ще бъде по справедливо! Взето някъде от фантастичните романи на. . . бъдещи писатели!
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 183 Анонимен Щеше ми се да сме немска колония, да научат беге лентяите на дисциплина и труд ама на- бавно се превръщаме в краварска колония. Само експлоатация, бедност, промишлени отрови и некачествена храна ни чакат. . . . КАКВО ЧАКАШ! ИЗЛЕЗ НА УЛИЦАТА И ВЗЕМИ СЪДБАТА СИ В СОБСТВЕНИТЕ РЪЦЕ! КАКВО МИСЛИШ, ЧЕ СВОБОДАТА СЕ РАЗДАВА ПО СИМПАТИЯ ЛИ? СВОБОДНИТЕ НАРОДИ СА СИ ИЗВОЮВАЛИ СВОБОДАТА, НЕ ИМ Е БИЛА ПОДАРЕНА!
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Писнало ми е да слушам комунисти да ми обясняват как се борят срещу комунизма и също фашисти да обясняват как се борят срещу фашизма! На противни са ми обаче децата на империалистите обясняващи ми, че парите нямат значение! Светът се превърна в едно общество плачещо за атомна бомба за да може след 1000 години да се зароди едно общество от атомарно увредени ***, което може би ще бъде по справедливо! Взето някъде от фантастичните романи на. . . бъдещи писатели!
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато се борят с измислени проблеми, исляма набира скорост, и в тази черна дупка ще падне сегашния псевдоелит на т.н. колективен запад
147
2
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 месец
То Германия отдавна иска да управлява всички, но няма да стане. Третият и опит също ще пропадне с гръм и трясък.
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С такъв адепт на Карлсон и Енгелсон начело, Германия сама ще се унищожи.
145
5
 
21
 
! Отговори
Руснак преди 1 месец
Шолц ли си шут ли си ,нали Русия не беше в Европа бе ***???
144
5
 
21
 
! Отговори
БРЦК преди 1 месец
Само увъртане и белене. Нищо съществено и конкретно. По голямо лицемерие лъжи и кражби от народите не е имало. Сегашните полит ***...тука мислят хората за ***. Това е края на ЕС.
143
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е тоз го бяхме забравили...
142
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щеше ми се да сме немска колония, да научат беге лентяите на дисциплина и труд ама на- бавно се превръщаме в краварска колония. Само експлоатация, бедност, промишлени отрови и некачествена храна ни чакат.
141
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми като първо се завърна нацизма.
140
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз си имам мнение и си го пиша без да ми се плаща. Точно на сорросоидите им плащат. Виж се само какъв език имаш и колко злоба се бълва по цял ден от вас трроловете чак се отвращавам от тая нечистотия която залива ефира.
139
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да обаче ми прави впечатление че Регулатора не оставя без ток западната част а само източните области.Това не е честно и точно за това е тая война. Защото властите са тормозели източната част а са фаворизирали западна та. Например маските и ваксините са били налагани само на изток. Само на изток е било задължително да се вее националния флаг на запад либерално Аз това от един блогър го прочетох още пролетта имаше и клип цял филм.
138
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв суверинитет е имала украйна преди войната. Ами никакъв. Изцяло е зависила от САЩ. Може би преди години от донбас но дори и богатия на въглища донбас вече не е актуален. Били житница и това съвсем не е вярно. Още от майдана напълно опротивяха на целия цивилизован свят факт.
137
5
 
9
 
! Отговори
Кому нис тът преди 2 месеца
Прогнилия капиталистически империализъм доизгни . Време е за нов интернационал.
136
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След оглушителната тишина последвала терористичния акт над СП 1 и 2 от САЩ! целият свят разбра, че си една американска марионетка а Германия е американска нео колония! Не те ли е срам Шолц? Не те ли е срам да говориш за империализъм?
135
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пътят на ЕС е ясен! Русия и Путин са виновни за кризата! Комунизмът е вреден за всички!
134
6
 
13
 
! Отговори
ПУТИН, НЕ ЗАБРАВЯЙ преди 2 месеца
Днес, 5 декември, се навършват 28 години от подписването на Меморандума от Будапеща. Това е знаков документ, касаещ независимостта и суверенитета на Украйна.На тази дата през 1994 година в унгарската столица тогавашните президенти на Руската федерация - Борис Елцин, на Съединените щати - Бил Клинтън, на Украйна - Леонид Кучма, и британският премиер Джон Мейджър, подписват меморандума. По същество с него Украйна се отказва от останалите на нейна територия след разпада на СССР ядрени оръжия и ги връща на Русия. В замяна, Русия, САЩ и Великобритания гарантират суверенитета на Украйна.