Топло време: Ски писти затварят в Европа, туристи са разочаровани

Очаква се до дни да завали сняг в Алпите, следващата седмица - и у нас
5 яну 2023 07:10, Анисия Иванова
61

Рекордно високи температури бяха регистрирани в цяла Европа. Според световната метеорологична организация последните осем години са най-топлите в историята.

Тази година зимната ски ваканция на мнозина изглежда коренно различна в сравнение с миналогодишната. Само у нас за изминалите седмици са отбелязани няколко температурни рекорда, а последният е регистриран на 2 януари.

"Забележително събитие беше, че преди няколко дни на Черни връх бяха отчетени 9,9 градуса на почти 2300 м надморска височина", коментира климатологът Симеон Матев.

Не по-малко различна е и картината в големите европейски ски курорти. В планината Юра на френската граница е отбелязана рекордна дневна температура от 18 градуса по Целзий. Само във Франция до този момент са затворени около 3500 ски писти.

"Смущаващото в случая е, че с високите температури върви едно безснежие, което е обхванало не само средните и ниските части на планините, а и високите. По нашите планини има стабилен сняг над 2200 м. Същото е и положението в Алпите", поясни Матев.

В социалните мрежи се появиха редица видеа на почти абсурдните условия, с които някои любители на зимните спортове са принудени да се борят. Надежда за любителите на ски спортовете все пак има. Очаква се до няколко дни да завали сняг в редица алпийски курорти, а в средата на следващата седмица сняг ще има и на отделни места в България.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
0
 
! Отговори
Don Diego преди 1 година
Недоволните туристи да отиват в Америка или Русия. Там има сняг Мрънкялници.
44
0
 
15
 
! Отговори
Екоцид преди 1 година
Няма глобално затопляне има масова сеч на белите дробове -климатика на Земята-Амзонската джунгла.Всяка година се пали и сече гора колкото полвин България .Изчезват видове . Сее се ГМО соя за прасета и палмовото масло дето се втвърдява на 36-37 градуса в тялото , запушва капилярите и предизвиква инсулти и инфаркти... Заради тези гадости унищожават баланса на екосферата в планетарен мащаб.Без Амазонка няма да има Гълфстрийм, който регулира температурата на цялата Земя.Валя сняг в Сахара .
43
3
 
2
 
! Отговори
Чекаме преди 1 година
Това ските след навършени 20г. не го разбирам , има СПА,дискотеки има казина в Банско е як нощния живот .Не може само на опашкана на лифта да се сваляте.
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Перм в Русия е -18 градуса и сняг колкото искате.
41
8
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ–ДПС преди 1 година
Като премем еврото всичко ще се оправи !
40
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобалното затопляне са пълни глупости и измислица, в момента имаме нетипични климатични условия, до голяма степен причинени от огромното по сила изригване на вулканът Тонга през миналата година, което освен това изхвърли най-голямото регистрирано някога количество вода - директно в горните слоеве на атмосферата. Ако може да съдим по подобни събития от миналото, сега пък ни предстои студено лято. Информирайте се бе, не чакайте от телевизора да ви кажат какво става!
39
19
 
14
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
После глобалното затопляне било пълни глупости и измислици.
38
3
 
22
 
! Отговори
онлайн преди 1 година
Ски отивайте да карате в Америка В България ски ще карате в компютъра
37
5
 
22
 
! Отговори
Смях преди 1 година
А пък лятото няма да има вода за "зелените" електроцентрали. Току виж и водата за поливане и за пиене се свърши ;)
36
9
 
25
 
! Отговори
Пирова победа ?! преди 1 година
Загубите от зимен туризъм са по-големи от загубите заради американския втечнен газ! Сигурно пак Путин е виновен?
35
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите нямат проблем с глобалното затопляне, не ги мислете. Кой според Вас, контролира ХААРП, да не съм аз.
34
14
 
12
 
! Отговори
ДАААААААААААА преди 1 година
Изключително непросветени хора -бабичките казват не можем да се борим срещу природата Вярно срещу ХАРП НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ПРЕБОРИТЕ
33
5
 
12
 
! Отговори
До-45 преди 1 година
Как да се усети,след като вече е с промит мозък,ако въобще има такъв-Човешката дейност била причина за случващото се и виждаш ли трябва да спрем своето развитие а защо не и да ограничим човешката популация,а случайно да си чувал за слънчевите цикли и последствията от тях,само през последните две хилядолетия има два такива,единия е между 8-12 век когато имаме невиждано затопляне на земята и другият между 12-18 век когато по света има така нареченият-малък ледников период?
32
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще излезенат глобалистите и ще почнат да мамият за климата и как трябва да ни отнемат свободата и да ядем техните ГМО пасти за да се спаси природата.
31
7
 
10
 
! Отговори
пишман подкрепители преди 1 година
До Анонимен: "И времето е с Украйна!" - ти погледна ли картата с времето? В Украйна е -5 -10 C. Таман време за шамари.
30
6
 
28
 
! Отговори
29 преди 1 година
Оле, сладкия, до толкова ли ти стигат разсъжденията, до шепа хора, които нямало да могат да си направят кефа по пистите. А да си се сещал, че от температурите и снеговалежът зависи колко вода ще има в реките и язовирите? А да си чувал, че предвидимостта на климата е КРИТИЧНО важна за земеделието, което от своя страна е КРИТИЧНО важно, за да имаш какво да сложиш в простия си търбух? Нищо, рано или късно ще разбереш и тогава ще си намериш някой, който да ти е виновен. Толкова си можеш.
29
1
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Направо на море да отиват.
28
0
 
2
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
До 20 кой ти го открадна бе хахах джиганите ли :D
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 Значи прогнозата ти от август 2022 отиде на кино?
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз вика да не бързаме, че генерал Мороз иде и тогава е много вероятно европейците да почнат да горят мебели... За ядене на домашни любимци е рано, продоволствената криза започва септември-октомври.