Заради Brexit: Недостиг на 330 000 работници на Острова

Кризата за работна ръка вдигнала заплатите след пандемията
18 яну 2023 15:46, Анисия Иванова
25
Заради Brexit: Недостиг на 330 000 работници на Острова
Снимка: БГНЕС

Ограниченията на имиграцията в резултат на Brexit са довели до недостиг на 330 000 работници в Обединеното кралство, което допринася за по-затегнатия пазар на труда и подхранва инфлацията, показва доклад на Центъра за европейска реформа (ЦЕР).

Нискоквалифицираните сектори, включително търговията на дребно и хотелиерството, са били най-силно засегнати от края на свободата на движение след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, сочи анализът.

Данните са последните, които показват разходите за икономиката на Обединеното кралство, свързани с Brexit. Въпреки че консервативното правителство на министър-председателя Риши Сунак настояваше за излизане от ЕС, сега то се бори да овладее икономическите последици от решението.

Правителството на Обединеното кралство обеща да ограничи предлагането на евтина работна ръка от Европа, когато въведе нова имиграционна система след Brexit.

Според икономистите Джон Спрингфорд и Джонатан Портес от изследователската група, които отдавна се отнасят критично към икономическите последици от напускането на съюза, Великобритания е загубила около 1 % от работната си сила поради въздействието на Brexit. Макар това да е довело до увеличаване на броя на работниците от страни извън ЕС със 130 000 души до юни 2022 г. в сравнение със сценарий, при който имиграционният контрол не се променя след Brexit, то е било заличено от 460 000 по-малко работници от ЕС, казват икономистите.

Недостигът на работници спомогна за най-силния ръст на заплатите в Обединеното кралство след пандемията, създавайки още главоболия на Английската централна банка, която се бори с болезнено високата инфлация. Според ЦЕР най-големият недостиг на работници от страни извън ЕС се наблюдава в секторите транспорт и складиране, търговия на дребно и хотелиерство, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

"Условията на новата система, макар и либерални, са твърде обременителни, за да компенсират загубата на свободното движение в нискоквалифицираните сектори на икономиката, което доведе до недостиг на работна ръка", заявиха Спрингфорд и Портес. "Вероятно е да се получи някаква комбинация от по-високи заплати и цени и по-малко производство, особено при труд, който е труден за автоматизиране."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с жълтите жилетки на Путин? Да не би спонсора да остана без пари?
17
3
 
4
 
! Отговори
Британци бедняк преди 1 година
Ама разбира се ....Какви други "новини" може да очаквате от подчинените медии и агенции на брюкселските меки китки, които още не могат да прежалят липсата на няколкото МИЛИАРДА вноска която Великобритания внасяше в касичките им всеки месец.... ЧЕТИРИ ГОДИНИ ФРАНЦУЗИТЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НЕКАДЪРНАТА ПЕНСИОННА РЕФОРМА НА МАКАРОН...заради Брексит... ГЕРМАНИЯ ТЪРСИ СПЕШНО РАБОТНИЦИ...заради Брексит ....В БГ ЗАПЛАТАТА СЕ ПОВИШИ ДО НЕВЕРОЯТНИТЕ 4.30 ЛВ НА ЧАС / ХА ХА ХА ХА /... заради Брексит.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британските бедняци вече не могат да си платят сметките и плачат по телефоните за помощи.
15
0
 
0
 
! Отговори
Цитат: преди 1 година
"Условията са... либерални" :)
14
0
 
15
 
! Отговори
Джийвс преди 1 година
Само вождове там а няма индианци...
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 Те затова и напуснаха ЕСССР за да определят сами, кой да пускат и кой не, а не разни бюрократи в Брюксел.
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британците не пуснаха българите и румънците 2007 г да работят свободно на Острова, когато двете страни влезнаха в ЕС, а държаха ограниченията до последно - 7 години след влизането им. За тези, който влезнаха 2004 г в ЕС направиха изключение и ги пуснаха да работят свободно веднага след влизането им. Та нека си търсят британците работници, само че от бели европейски страни няма вече много мераклии след Брексит, остава им да разчитат на тези от бившите колонии.
11
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме в ЕС и всяка година губим по един средноголям град народ, пък сме седнали да мислим Британия то е смешно.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не е на фона на 70 милионна държава все еднотук да липсват 33 хиляди, това един малък град.
9
2
 
14
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
А ся, тия дето съ на социални от по 20 години да станат да си мръднат "петата точка"!
8
1
 
30
 
! Отговори
Робовладелците преди 1 година
нямат роби! Множо вожд - малко индианец!
7
2
 
39
 
! Отговори
що? преди 1 година
Англичани нямат ли да им работят?
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да спрат социалните и ще имат работна ръка не им трябва еврохейския съюз.
5
2
 
36
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Ние не ги мислим англичаните, особено богатите, те ще станат още по-богати. Сигурно се радват, че се отърваха от българи и румънци, от които пищяха. Но между 60 -те милиона население те не могат да намерят 300 000 които да работят? Англичаните просто не искат да работят за ниските заплати, които се плащаха на източноевропейците. Това е истината. Те ги експлоатираха.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не така! Живях там 10 години и винаги бях виновен, че някоя примитивна цветна форма на живот нещо не е свършила! Но затова пък компенсираха с големи усмивки и зъби напомнящи малки рула тоалетна хартия - тяхното истинско предназначение. Там хората страдат от Лондонов синдром - нещо като Стокхолмския, но всеки се чувства длъжен на същества от г3а на географията.
3
1
 
7
 
! Отговори
До Полуангличанин преди 1 година
Много сте прав,малко ще Ви разберат.
2
1
 
51
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
Ама нали след брекзит се очакваше Британия да се откъсне и да дръпне в икономиката? Нали така каза Борис? Нали вече я няма европейската бюрокрация? Нали ги няма гадните източноевропейци? Защо сега стана така?
1
25
 
15
 
! Отговори
Полуангличанин преди 1 година
На англичаните ...заплатите и възнагражденията не ги мислете. Ние работим за техните джанти на коли. А често един човешки живот в България е на 1/6 от цената на една кола която се кара в центъра на Лондон. Така че не ги мислете...и не не ни мислят нас.:)) Гледат си милионите в паундове и къщите за по 1-45 милиона паунда . И релаксват.