Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия

"Оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна"
9 фев 2023 08:10, Елка Василева
369
Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при снощното си посещение в Париж да предоставят тежко въоръжение и съвременни изтребители на страната му, предаде Ройтерс.

"Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна", каза украинският президент. "Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията (на бойното поле), така виждам нашите разговори днес. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия."

Още по темата
Зеленски пристигна снощи във френската столица за работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Украинският президент беше посрещнат на стълбите на Елисейския дворец от френския си колега, който го прегърна приятелски, отбелязва Асошиейтед прес, след което тримата лидери влязоха вътре. Посещението на Зеленски е обрат в отношението му към Франция и Германия, за които по-рано през войната мнозина в Украйна смятаха, че не правят достатъчно, за да ѝ помогнат.

По-рано през деня вчера, преди да пристигне в Париж, Зеленски имаше разговори във Великобритания, където отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна самолети, с помощта на които тя да обърне хода на войната с Русия.

Днес украинският президент ще замине за Брюксел, където ще участва в среща на върха на ЕС.

От началото на годината западните страни увеличиха значително военната помощ за Украйна. Те обещаха на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но засега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети западно производство.

Макрон посочи преди работната вечеря със Зеленски и Шолц, че на нея ще бъдат обсъдени оперативни въпроси, отново заяви, че не бива да се позволява на Русия да спечели войната, и добави, че Париж подобно на Берлин ще продължи да помага военно на Киев, колкото е нужно.

Също преди вечерята Шолц изтъкна в контекста на предстоящата днес среща на върха в белгийската столица, че Украйна е част от европейското семейство.

"Отнасям ясно послание в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство", каза Шолц.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Зеленски вече има хилядолетния сокол с Хан Соло вътре на тениска,обаче звездата на смърта изгрява всяка вечер и зелените щурмоваци на Дарт Путин изнасилват бунтовниците.Ситуацията е безнадеждна за джедаите.Какви джедаи,обикновенни ***.
253
2
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
ЗАЩО РУСИЯ НЕ УДАРИ ПРЕЗИДЕНСКАТА СГРАДА И ПАРЛАМЕНТА НА УКРАЙНА ,ТОВА МИ Е ЗАГАДКА, ГАДОВЕТЕ СА ТАМ ,ТЕ НЕ СА НА БОЙНОТО ПОЛЕ
252
2
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
С ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА И САЩ ,ТОЗИ НАРКОМАН КУПУВА И ДЕПУТАТИ И ГЕНЕРАЛИ И НЕ МУ Е ЖАЛ ЗА СТРАДАНИЯТА НА УКРАИНЦИТЕ
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше нормален Свят,наркомана щяха да го затворят в лудницата.
250
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли какви са предците на Шолц? Ге ста по!
249
5
 
2
 
! Отговори
Руските нацисти преди 1 година
не знаят от къде ще дойдат ракетите в маZкве и санк пит. др0гаре проверете противовъздушните сирени и бомбоубежищата....ще ви трябват.
248
10
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Един достоен и смел син на Украйна опитва да обясни на алчни и страхливи,че Народа му води тяхната война!как ще продължите ако путин превземе Украйна????като роби...ще му плащате дан,плащахте му и то прекалено скъпо,бяха потоци,бяха замъци,яхти,футбулни отбори...и? ами иска още...иска животите на децата ви,болен е...май сте по-болни от него...страхливци!Слава на Украйна!!!Свободата...зависими не човеци ни плющят минуси,Свободен Свят или мъртав!!!Украйна воюва и за вашата Свобода!кое не разбирате
247
4
 
12
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Зеленски поискал Зеленски не плаща нищо и шепа на върха в Европа дават без да ги интересува нищо тези даващите имат несметни богатства но останалите европейци някой пита ли ги за тази работа
246
4
 
16
 
! Отговори
приличат ми на преди 1 година
героите на Доньо Донев.
245
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Напишете в тубата: - Основной элемент кризиса. Подлинные корни участия Тель-Авива в войне. И второ (по- старо интервю) - План по переустройству мира. Кто строит Новый большой Ближний Восток. В. Матузов. И. Шишкин. - - Израел насъсква света с/у Русия...
244
6
 
13
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До ХХХ Какъв фюрер е тоя бе? Поне един костюм да беше сложил. Ходи с тоя анцуг като битник. Всъщност той си е такъв, проси от всеки и всичко. От него друго, освен "искам" не се чува. Защо веднъж не каза, че иска ЕС да натисне Путин за мирни преговори и да се сложи край на това безумие? Сигурно защото не иска мир!
243
3
 
17
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Също ядрени подводници, самолетоносач, космодрум и сфирка от Бриджит Макрон
242
3
 
10
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Също ядрени подводници, самолетоносач, космодрум и *** от Бриджит Макрон
241
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехоо евроатлантиците вървете си приберете Емил от мола, че откача нещо
240
3
 
4
 
! Отговори
ела при Радев ! преди 1 година
Търси те да ти даде !
239
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 274 Най-вероятно нашите русофоби са му го и.з.л.и.з.али, защото, като им гледам комунистическото минало и потекло няма начин да не разиграват цирк, че са русофоби, а всъщност са върли Путинисти! За пример ще ви дам Иван Костов, който лае като бясно куче срещу Рукия и Путин, нарича президента Радев агнт на чуждо влияние защитаващ руските интереси, а самият той продаде Нефтохим на руснаците без да се съобрази с другите кандидати да го купят! Та така примери бол!
238
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Арабите им трябват цяла еврейска държава - Израел. На Русия един евреин -Зеленски ,е със САЩ зад него.
237
7
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До ХХХ---така беше Сталин през ноември 1941г. в писмото му до Чърчил ''.....ако не получим месечно по 300 самолета, 500 танка, 30 хил. т. алуминий...(следва списък), то СССР за дълго няма да може да окаже съпротива на общия ни враг...'' Текстът на писмото е във Википедия- статия ''О ленд-лизе""
236
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турско издание, цитирайки оперативни данни на израелското разузнаване от 14 януари 2023 г.: Украински загуби: над 157 000 убити военни; 234 000 ранени. Освен това бяха унищожени 234 военни инструктори на НАТО (САЩ и Великобритания), както и 2458 войници на НАТО (Германия, Полша, Литва и др.) Загубите на Русия: 18 480 загинали военни.
235
2
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Фюрера поне не се е молил за оръжия и какво ли не .......Тоя нов фюрер орева орталъка да проси .....белким войната не спре ...."Дайте ми оръжие за мир" Що за думи ? Дайте ми пръчка да бия мечката за да избяга ?