Нидерландия разреши евтаназията на деца

Тя е първата страна, която я легализира през 2002 година
14 апр 2023 22:08, Стела Стоянова
86
Нидерландия разреши евтаназията на деца
Снимка БГНЕС

Нидерландия ще разреши евтаназията за неизлечимо болни деца на възраст по 12 години. Това реши в петък правителството, съобщи NL Times.

За някои деца прекратяването на живота е единствената разумна алтернатива за прекратяване на безнадеждното и непоносимо страдание на детето, се казва в изявление на министерството на здравеопазването. Това са до 10 деца годишно, пише медията.

Припомняме, че Нидерландия е първата страна в света, която легализира евтаназията на лица след 12-годишна възраст през 2002 г. Но подобна мярка и за деца под 12 години се обсъжда от години, въпреки че отдавна съществува изключение за бебетата.

"Това е особено сложен въпрос, който се занимава с много тревожни ситуации. Ситуации, които не бихте пожелали на никого“, призна министърът на здравеопазването Ернст Куйперс. „Радвам се, че след интензивни консултации с всички участващи страни постигнахме решение, което ни позволява да помогнем на тези нелечимо болни деца, техните родители, а също и техните лекари."

Повече от 91 000 души са избрали евтаназията, откакто тя беше легализирана. От тях в 133 случая е установено, че са нарушени правните критерии, което е довело до наказателно преследване само в един случай.

Изключението за бебета е използвано само три пъти, откакто беше въведено за първи път през 2007 г. Тези случаи са през 2009, 2015 и 2017 г.

Евтаназията, която позволява на лекар да сложи край на живота на пациент, е законна в Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург, Холандия, Нова Зеландия, Испания и по-голямата част от Австралия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: евтаназия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Батман преди 1 година
Анонимен въри до Нидерландия да ти сложат тая инжекция.. щом искаш България да я инжектират и я мразиш, въри си в Нидерландия.. Тая инжекция има нужда от нашето българското правителство
52
1
 
0
 
! Отговори
Batman преди 1 година
До анонимен, абе ти кат мразиш толкова българския народ що не въриш в Нидерландия дате нокализират до смърт.. Това е най голямото престъпления да се обива човек ито деца е най голямото престъпления.. грях е..
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтаназията трябва да е задължителна за българите.
50
1
 
3
 
! Отговори
Но страдамус преди 1 година
Путин и Байдън ще ви евтаназират всичките . Вкупом. Без никакви страдания , хуманно.
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ама японците виж ква икономика имат. И в България от дъртите файда няма . И от висшистите също. Щото са русофили.
48
1
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Трябва и в България спешно да се приеме и узакони! Колко много страдат и техните родители и близки се възползват да точат пари и дарения само.
47
2
 
7
 
! Отговори
Ж жунгла преди 1 година
Ми те и сега евтаназират . Живота в България е руска рулетка. Ако не Оомреш от ковид или друго , раче , доктор ще те затрие ,ако не те затрие доктор , трамвай или разюздан с жип ще те гази . Ако не трамвай с цени на сиренето ще те утрепят .
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расизмът (расовата йерархия) е развита като "философско" течение и практика тъкмо в тези европейски общества на запад. Не им вярвам. Записът им е лош.
45
4
 
4
 
! Отговори
Джак изкормвача преди 1 година
Защо не питат пациента ами роднини и компетентните . Какво става с далаците и другите им карантии после ? У нас би настанала нощта на дългите ножове . Ще си крадем бъбреците да си плащаме данъците и да борим инфлацията. Ще се влага ли месото в саламите?
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам на общество, в което употребата на дрога е официална политика на държавата. Идете в Амстердам и вижте бордеите им - панаир на човешкото поведение в най-грозните не форми. И всичко това - дрога и евтин разврат в самия център на градовете им. Плюс всички тези "постижения" на човешкия дух се рекламират активно като "забавления" с цел привличане на туристи. Мнооого се съмнявам как този закон ще бъде прилаган на практика. Евгениката е била "изобретение" баш на този "европейски запад".
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, на които дъщерите се чу.кат редовно на 14-15 г. и до 20 имат по един аборт минимум на здраво дете, тръгнал да плюе по холандците, защото разрешили евтаназията на терминално болни деца, които така или иначе ще умрат в агония максимум до месец.
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой пак не чете. Никой няма да убива просто така пациенти в болницата, а само умиращи хора и то след изричното им съгласие или съгласието на семейството. Представете си, че любимата ви баба е на смъртно легло, болката е нетърпима, подържат я на командно дишане и знаете, че няма да се оплави, е защо да не изключите системата,вместо да я мъчите още 10 дни? За това става дума!
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах къде е проблемът. Никой не ефтанизира здрав човек. Става въпрос за хора със смъртоносни болести в края им,когато ввче болката е непоносима и така или иначе всеки ден ти вкарват какви ли не обезболяващи,за да не я чувстваш. Това на този етап не е живот,а агония. И сам избираш дали да го направиш. Никой не те ефтанизира насила. По-добре така отколкото са се метнеш сам от някой блок
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По коментарите гледам, че българина не прави разлика между евтаназия и екзекуция.
39
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Звучи изродско, колкото и да е облечено в сложни обяснения. Забелязвам, че само западни, добре развити икономически държави го правят, връзката е ясна, пълна деградация.
38
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То винаги така се почва, в началото казват "ама то за добро"
37
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тоя закон беше приет в Русия всички щяха да скочат и да викат убиици на деца, но щом е в мекокиткеста холандия се намират болни мозъци да ги оправдават
36
4
 
31
 
! Отговори
Чичо леля преди 1 година
Всяка цивилизация достига в един момент своя апогей и от тази точка нататък започва да деградира, така е било в египет, вавилон, рим и т.н. , в един момент елитата се помислят за богове , тенденцията на разпада на западната цивилизация вече се вижда в цитаделата им -америка , милиони живеят в автомобилите си, милиони са в затвора, милиони работят 16 часа на ден на 2 работи за да свържат двата края , а елитата се лигавят с някакви софтуеърчета чат джи пи ти и електромобилчета
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нидерландия е най-гъсто населената държава в европа. Там Отдавна не се грижат за новородените "на всяка цена", както в Германия, например. Преценили са, че имат излишък и си решават пренаселването по този начин. Кой решава си е тяхна работа. При липсата на естествен подбор вече всякакви недоразумения се размножават успешно. Не ви говорят за премахване на здрави деца, а на терминално болни и страдащи ежедневно.
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западна Европа винаги са си падали малко нaциcти, след ВСВ им се налагаше да го крият, но сега явно всичко им е позволено щом и на деца почват да посягат вече