ЕК: Може да има наказания за страните, забранили украинския внос

Комисията още не е запозната с мерките, взети от България
21 сеп 2023 21:55, Стела Стоянова
171
ЕК: Може да има наказания за страните, забранили украинския внос
Снимка БГНЕС, архив

Европейската комисия предупреди днес, че може да предприеме наказателни процедури срещу държавите от Европейския съюз, които налагат едностранни ограничения на земеделския внос от Украйна. Целта ни е да постигнем решение съвместно с всички засегнати страни, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

Държавите в ЕС нямат право да налагат едностранни мерки. Целта ни е да постигнем решение с помощта на всички засегнати. Украйна представи тази седмица план за действие, обсъждаме го, добави говорителят.

Планът предвижда Украйна да въведе бързо надзор на износа. В този случай няма да има нужда от едностранни ограничения. ЕК запазва правото си, ако прецени, да предприеме наказателни процедури срещу държавите, които поддържат едностранни мерки, поясни той.

Говорителят добави, че засега ЕК не е запозната с мерките, предприемани от България. Обсъждаме тези въпроси двустранно, уточни той.

По неговите думи ЕК ще бъде длъжна да представлява държавите от ЕС в спора в Световната търговска организация (СТО) по въпроса за украинския износ. Украйна предяви преди дни иск срещу Полша, Унгария и Словакия заради предприетите от тях едностранни ограничения срещу вноса на украински земеделски стоки.

На 15 септември ЕК реши да не продължава временните ограничения за украинския земеделски внос. Временните мерки засягаха преноса на украинска реколта през България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия, предаде БТА. След тази дата Будапеща, Братислава и Варшава въведоха едностранни мерки. Заради спора Полша обяви намерение да прекрати военната помощ за Украйна. Междувременно Украйна обеща да въведе лицензи за износа, за да ограничи възможността за повторно възникване на трудности на европейския пазар.
 


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 140: Ние сме не само най-болната нация,но и най-тъъъпата,до такава степен,че не само си избираме краваристанските "избраници",но и непрекъснато си ги преизбираме,в някакво генетично умопомрачение!Заслужаваме си съдбата,която "ковем" неуморно!Крайно време ни е ,краят ни,като нация да дойде - като стадо уфЪсе,ще продължи малко по-дълго,но и той ще дойде неизбежно.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целият този юроспийски кокошарник е за затриване,с няколко изключения,между който твърдо НЕ Е булга..РИ...стания!Даже тя трябва да бъде начело на затриваните,нали от толкова години е обявена негласно за изтривалката на другите бо..клуци и съвсем успешно се справи с тази си роля!
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да накажеш Полша, която сред страните с най-голямо население в ЕС и хъбът на оръжие, включително тежко такова , Украйна, Словакия и Унгария за отказ да купуват украинска земеделска продукция си е малко, за да не кажа - много трудно. Виж, за Румъния и България такава репресивна мярка може - те са смятани с пренебрежение за обора на ЕС... Затова САЩ се ориентира към директен диктат спрямо нас и Румъния.
146
0
 
4
 
! Отговори
Щом ще разрешаваме преди 2 месеца
вноса(ще отваряме границите),да го направим и за мигрантите,да ги пуснем свободно да влизат в обетованата земя(ха,ха,няма предвид БГ,ние сме транзитна спирка).Хем не ни пускат в Шенген,хем искат да ги пазим от мигранти.А и искат да ни нареждат какво зърно да ядем,Украинците дали изнасят картофи за Германия?
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не са наказания, а репресии. Гнясссажжии, наричайте нещата с истинските им имена! Всяка страна трябва да е свободна да избира какво да прави.
144
0
 
7
 
! Отговори
Поляците преди 2 месеца
Са изследвали украинското зърно. Пълно е с тежки метали, включва и олово, желязо. Те са в пъти над допустимото. Това решение все повече прилича за ваксините и ваксинирането. Тогава не можаха да се справят с нас, но сега с тези продажници - сигурно.
143
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
референдум за нато и ес
142
1
 
12
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 2 месеца
Майната и на ЕК !!! Да се разпада по- бързо тоя сатанистки съюз !!! Калинката Мара Габриелова и тя " мозък" ръси .... все едно съм в наказва антиутопия !!!
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми какво от това?!? Решенията са им правилни въпреки това!
140
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истинските държавници, като тези в Унгария, Полша, Словения и Румъния, са пресметнали, че дори и при наличие на глоби и наказания от страна на тоталитарната комунистическа европейска комисия, оглавена от дружинната ѝ ръководителка Урсула, ползите за държавата и обществото надвишават загубите. Нашите псевдо управници са пресметнали, че собствените им загуби биха надвишили собствените им ползи, т.е., биха ги порицали и евентуално биха се разделили с някой пост.
139
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А наказания за тези,които не спазват решението на ЕС за приемане на България и Румъния в Шенген кога?!?!?Или това е друго нещо?!?!?Или това са от другите държави?!?!?Щеше да е много смешно всичкото това безумие,ако не беше тъжно
138
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фитосанитарния сертификат в украина го издават млади мъже с автомати срещу 50 долара на ТИР беа да правят никакви изследвания,а нашите митничари се бият в гърдите,че пускали стока от усраина само срещу оригинален фитосертификат.Такъв контрол за качеството се извършва.И народа си яде радиоактивни и отровни храни и после се оплакваме,че сме най-болната нация
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой е гласувал ЕС да се превърне в шпиц команда?
136
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега наказания ,за който не купува радиоактивните и отровни храни,след това наказание за който не подарява оръжия,после наказания за който не изпраща доброволци да воюват.срамота е ,фашистите не са наказвали толкова навремето,явно потомците им са по-лоши
135
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви наказания,ще отварят концлагерите ли,или ще започнат да разстрелват несъгласните,както навремето са го правили дядовците на Урсулата и Шолц?
134
3
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
и са като се почне с "връщайте парите за тракторите" и ше требва да се продават апартаменти по софето и биткойни да се избиват парите
133
0
 
19
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Повечето страни в ес са срещу забрана, какво пречи няколко държави да не пускат у дома укр. продукти? Но не, диктаторски съюз иска пълно подчинение във всичко и обезличаване на всички. Освен това, германия имаше право едностранно да реши да зелее Европа с нелегални, а последствията ги чувстваме и до днес и никой не я заплашваше с наказания. Едните могат сами да решат, другите са глобявани. За какво ни е ес тогава?
132
0
 
17
 
! Отговори
долу преди 2 месеца
Долу ЕС! Съсипа българското земеделие, захрани и укрепи олигархията, корумпира цели слоеве он населението, застрашава сигурността ни, превърна се във филиал на НАТО.......
131
1
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 2 месеца
Демокрация ? Сигурен съм че шефа на ЕК .....САЩ е заповядал така ! Все пак зърното е хамериканско ! От кога взеха да ни задължават какво да ядем и какво не ? Севернокорейски режим ?
130
1
 
25
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
ЕК заедно с Украйна, която НЕ е член на ЕС действа против интересите на държавите членки на Съюза.