Германия чества 33 години от обединението си

Празнува националния си празник – Деня на германското единство
3 окт 2023 09:15, Елка Василева
63
Германия чества 33 години от обединението си
Снимка: архив, БГНЕС

Германия отбелязва днес 33 години като обединена държава с церемония в концертната зала на Филхармония на Елба в Хамбург, предаде ДПА.

Германия отбелязва обединението си с национален празник по случай деня, в който през 1990 г. комунистическа Източна Германия се присъединява към Федерална република Германия или Западна Германия, създавайки единна германска държава за първи път от 1945 г. насам.

Тази година за празненствата беше избран Хамбург, тъй като градът, който има статут на провинция,  в момента е председател на Бундесрата – горната камара на германския парламент.

Официалната церемония във Филхармонията на Елба ще включва реч на ръководителя на германския конституционен съд Щефан Харбарт пред  около 1300 души, включително основните национални политически лидери и премиерите на 16-те федерални провинции.

В църквата "Свети Михаил" ще бъде отслужена икуменическа служба, като и двете събития ще бъдат излъчени на живо по националната обществена телевизия.

Празненствата започнаха вчера с голямо парти около кметството и вътрешното езеро Алстер.

На 3 октомври 1990 г. влиза в сила Договорът за обединение на Германия, подписан на 31 август 1990 г. в Берлин от Федерална република Германия и Германската демократична република, съгласно който двете държави се обединяват в една държава под името Федерална република Германия. Договорът е одобрен от парламентите на двете страни на 20 септември 1990 г. Денят на влизането в сила на договора се отбелязва като национален празник на страната - Ден на германското единство.

След Втората световна война (1939-1945) на 23 май 1949 г. на територията на британската, френската и американската окупационни зони е създадена Федерална република Германия (ФРГ), а на 7 октомври 1949 г. на територията на съветската окупационна зона и в Източния (съветски) сектор на Берлин е създадена Германската демократична република (ГДР).
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 54 Горе-долу и толкова германци живеят в Русия.
54
7
 
5
 
! Отговори
ГЕРМАНИЯ СЕ ОБЕДИНИ преди 6 месеца
СССР СЕ РАЗПАДНА......РЕАЛНОСТ
53
3
 
3
 
! Отговори
В германия преди 6 месеца
Живеят 400 000 руснаци...колко ли германци живеят в русия
52
4
 
3
 
! Отговори
ГЕРМАНИЯ СЕ ОБЕДИНИ преди 6 месеца
Но не стана социалистическа....що ли?
51
5
 
3
 
! Отговори
ЗИГ ХАЙЛ преди 6 месеца
БЕРЛИН ТИ ПАК ТРЕПТИШ, ТИ ПАК ИСКРИШ,ТИ ПАК СИ ОГНЕНО СЪРЦЕ, И ХИТЛЕР ТИ ЩЕ ВЪЗРОДИШ И ДРАНГ НАХ ОСТЕН...
50
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 50 " Шолц затова не го харесват ." - ц. Харесват го и си го избират и преизбират.
49
2
 
1
 
! Отговори
христова възраст преди 6 месеца
за протестантска германия , да искара още година и това ще е доста . скинхендс , групите забранявани от тайната полиция , други херцози и графини , ще правят преврати . бадер майнхоф ходеха като групите пумаци . гестапо преди , а сега шолц изпусна нещата от контрол .нямат и центрове за мигранти .
48
2
 
2
 
! Отговори
скоро може преди 6 месеца
да свалят шолц . натрупа врагове на политическия подиум . повече и от денкооуу . Той шолц като полу-новогерманец окраде държавата .
47
5
 
2
 
! Отговори
в източн преди 6 месеца
ия блок на СИВ се женеха помежду си . значи не са ариици . в западна германия са октобер фестаджии , фермери , едри капиталист от авто индустрията и те се женят със хора от западния блок . туркини, американки , японки , и значи също не са чисти ариици . Сега събрани се омешват браковете по между тях . От първо поколение Новогрманец с българка . Резултатът пак не е детето чист ариец . Шолц затова не го харесват . Баба му е германка , а дядо му Новогерманец .
46
3
 
0
 
! Отговори
Жервиньо преди 6 месеца
До Берлин до дедо И ти какво бориш се да ги освободиш ли ? :D
45
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
"След Втората световна война (1939-1945) на 23 май 1949 г. на територията на британската, френската и американската окупационни зони е създадена Федерална република Германия (ФРГ), а на 7 октомври 1949 г. на територията на съветската окупационна зона и в Източния (съветски) сектор на Берлин е създадена Германската демократична република (ГДР)." - това показва кой не спазва договорите и кой разделя германия.
44
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Отделно, че като целокупен народ са (да не казвам какво, че ще ме изтрият)... ГДР комунистите са предлагали на Сталин още 1948ма да построят стена в Берлин, но той е отказал. Зашото Сталин е уважавал немците повече от самите тях. ПП. За САЩ не говорим - все пак Айзенхауер затваря над милион немски войника на голо поле да оцеляват с дъждовна вода и грудки и им отказва статут на военопленници.
43
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Пародия на празник, а и на държава. СССР два пъти им предлага през 50те германците да се обединят, "бащата на републиката" Конрад Аденауер и двата пъти отказа. ПП. Отделно, че даже Конституция още си нямат.
42
4
 
2
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
Слет капитолацията си германия е задьлжена да подпише договори който са и до днез валидни,ако не ги има тези договори и присьствието на чужди бази отново да са дошли тия с мустачките под нось това важи и до ден днешен,,,,,,
41
4
 
6
 
! Отговори
До 43 преди 6 месеца
Е не може да е вечно колония на Русия, която създава желязна завеса и не ти дава право да избираш ,а те гръмва на границата !.........Или не си живял във мрачния и зъл от репресивният апарат тоталитарен режим,или си чугунена глава и част от него
40
5
 
7
 
! Отговори
До 42 от Берлин преди 6 месеца
Да си дойде ли? Щото България хич не е колония на САЩ ха ха ха ха!
39
4
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 6 месеца
Ами що живееш там бе ?Ела си ! Или емигрирай в Русия !
38
8
 
9
 
! Отговори
Ташунко,мисли преди 6 месеца
Тяхната ,,окупация" няма нищо общо с тази скоято ни направи СССР на нас ! Кой съживи-Германия-планът Маршал !!! А и помните ли- ,,Свободата е трудна и демокрацията не е съвършена,но ние никога нямаме нужда да изградим стена,за дадържим хората си при нас и да ги спираме да отидат някъде другаде"-Дж.Ф.Кенеди!!!...А кой изгради стената и кой беше пазен с оръжие да не я напуска,помним и знаем!! Германия е най мощната икономически държава в Европа , а руската окупация нас ни докара до държавен фалит
37
4
 
9
 
! Отговори
До Берлин и дедо преди 6 месеца
Няма нужда от потвърждение! Ако САЩ ти взриви газопровода и ти фалира държавата и ти даже те искаш си замълчиш, причината маже да е само една! Робство!
36
6
 
11
 
! Отговори
Берлин до дедо преди 6 месеца
Живея в Германия от 25 години и потвърждавам, че не е суверенна държава! За съгаление..на цяла Европа. Колония на САЩ е!