Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България

Границите могат да бъдат премахнати за въздушния трафик
203
Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България
Снимка: БГНЕС

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава също събота вечер електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“.

Още по темата

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран, малък град, разположен северозападно от словенската столица Любляна.

"Курир" цитира следните условия, предложени от Австрия: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.
В събота вечер електронното издание на вестник "Кроне" също съобщи за плана на Карнер. Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, е  заявил пред вестника експертът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук. Увеличаването на числеността на Фронтекс вече е свършен факт, поемането на търсещите убежище е съвместимо с правото на ЕС - и: "Кодексът на шенгенските граници позволява постепенното премахване на проверките на лица по вътрешните граници. Например по летищата.“

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във "Фейсбук" на постъпващата от Австрия информация.

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС. През последните месеци работихме усилено, за да стигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (става дума за вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!", написа Чолаку в социалната платформа. /БТА, Цветана Делибалтова/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: Австрияшенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен. Всички пазаруваме в Billa, вече са ни купили и продали 10 пъти. Ако ми кажеш как бойко си въртя *** да омаже чак тавана ще ти дам 10 марки...
172
1
 
2
 
! Отговори
Шкумбата преди 4 месеца
Това ми напомня на един виц. Един пич отишъл при една жрица на любовта и и казал-ще ти дам 10 лв за ти го вкарам половинат и тя с есъгласила. Пича платил и го набутал целият, а онази вика- не е честно ти плати само за половината. Пича отговаря- да ама аз платих за втората половина.
171
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПОКАЖЕТЕ ЗЪБИ НАЙ-ПОСЛЕ Г-ДА/Г-ЖИ/ УПРАВЛЯВАЩИ, КАКТО ПРАВЯТ РУМЪНЦИТЕ. НЕКА АВСТРИЙСКИТЕ ФИРМИ У НАС БЪДАТ НАКАЗАНИ ЗАРАДИ РЕШЕНИЯТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В АВСТРИЯ. ОТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ И ГИ ПУСНЕТЕ В ЕВРОПА, АКО НЕ НИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН. ЗАЩО ГИ ПАЗИМ, СЛЕД КАТО ТЕ НИ БРОЯТ ЗА ВТОРА РЪКА ХОРА? СЪЩОТО Е БИЛО И КОГАТО ТУРСКИТЕ ПЪЛЧИЩА ЗАВЛАДЯВАТ БЪЛГАРИЯ. ПАЗЯТ СЕБЕ СИ, НО НЕ ИМ ПУКА ЗА НАС. ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК И ЯН ХУНИЯДИ СА ВОЮВАЛИ ТУК НЕ ЗАРАДИ НАС, А ЗА ДА НЕ СТИГНАТ ТУРЦИТЕ ДО ТЯХ. ТОВА Е ЕВРОПА!
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Смях... Австрия ни вкарват на страната на Германия първата Световна война.
169
0
 
5
 
! Отговори
аха преди 4 месеца
Да изгоним EVN и А1....................вън от България!!!И да се връщат българските жеми , които гледат техните пенсионери, баби и дядовци!!
168
0
 
5
 
! Отговори
EVъN преди 4 месеца
Австрия да си взима гнясния ЕВъН? М? Или трябва с павета и палежи да ги изринем?!
167
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да вземем да бойкотираме австрийските фирми в България. Повече няма да пазарувам в Billa.
166
0
 
7
 
! Отговори
Алфред преди 4 месеца
За какъв ви е шенген на вас българите ? Да ви напълнят с бок луци ли ?
165
0
 
10
 
! Отговори
Joko преди 4 месеца
Нашите деби ли не разбраха ли , че с молби , с целуване на ръце и ниЗки метани нищо няма да получат ! Ако се съгласим само на Шенген по въздуха това не е подигравка , а директно унижение ! Какво направиха двете прасета от парламента по въпроса освен да си мерят долуподписаните. Нищо.
164
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е гавра с родината! Какви афганци?! Какво да правят тук?! Баба Меркелана ги е поканила! Кой друг е в Шенген при такива условия?!?
163
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Одеса е руска, и Киев е руски.
162
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Крим не е руски. Не е , ама е! Факт.
161
13
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 месеца
влизане ще има когато изгоним всички с руски паспорти.
160
1
 
25
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
По-добре е без шенген, отколкото да ни залива постоянна вълна гости отвсякъде.
159
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аиде сега заплатите ни били високи=ми и затва нямате работници бе ***.В Австрия и Германия получавам 15 евро минимум на час начално ,а у дома искате да ме праскате за половината .Колкото до границата които е зависим от нея тои и да си и плаща издръжката и охраната=нали е външна граница на евросъюза ,ако зависи от мен отварям я веднага и да си берат гаилето в Шенген
158
7
 
2
 
! Отговори
до 168 преди 4 месеца
До РБ,от тия по-високи заплати накъде,получавате на час повече от европеец на месец и то без да сте работили,като добавим,че нямате разходи-имате безброй собствени имоти,ток,вода не плащате,храна не купувате,какво повече искате,не се наядохте и не се накрадохте,лакомията ви съсипа планетата
157
2
 
25
 
! Отговори
РБ преди 4 месеца
На българите не им трябва Шенген , а работа и по-високи заплати !!! За 30 г демонкрация разкостиха България и прогониха милиони българи !!!!
156
2
 
23
 
! Отговори
ХХ преди 4 месеца
Шенген умре ,по границите проверяват гражданите на ЕС , а милиони влизат незаконно !!!
155
1
 
29
 
! Отговори
СС преди 4 месеца
Гърция и Италия са в Шенген , но пускат най-много незаконни емегранти !!! Защо Европа узаконява незаконните емигранти ???
154
4
 
11
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 месеца
До Анонимен 163 Да ОМВ, А1 и Лидъл са австрийски компании и единственото, което остава тук са мижавите заплати, които дават на хората. Печалбите се изнася от България и се съмнявам да си плащат данъците тук. Така, че аз от години не пазарувам от тези.