Защо всички в Гърция говорят за тази сватба?

Дали в сектора на туризма, услугите или друго - в Гърция невинаги издават касови бележки
Обновена: 10 фев 2024 14:19 | 10 фев 2024 14:15, Елка Василева
24
Защо всички в Гърция говорят за тази сватба?
Снимка: архив, БГНЕС

Укриването на данъци е нещо като национален спорт в Гърция. Затова и там официално зъболекарите печелят едва 625 евро на месец. А фризьорите - 285 евро. Една пищна сватба сега отново привлече вниманието към темата, пише Дойче веле.

Пищно тържество в имение край гръцката столица Атина: богата шведска маса и реки от шампанско, именит диджей и звезден поп певец, грижещи се за доброто настроение на ВИП гостите, специална украса от известен флорист, гирлянди с лампички и още... "Сватба на годината" - така гръцките медии нарекоха тържеството на телевизионната водеща и участничка в реалити шоу Елизабет Елеци, която през декември се омъжи за известен лекар, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) . Щастливата младоженка се похвалла дори в социалните мрежи, че сватбата е струвала 50 000 евро, научаваме още от публикацията.

От няколко дни въпросното сватбено тържество се коментира в Гърция и по друг повод: споделените в социалните мрежи снимки и видеа от събитието привлякоха вниманието на данъчните власти - и по-специално на Независимия орган за публични приходи (AADE), който е по следите на измамници, укриващи данъци, пише НЦЦ.

Бързо станало ясно, че почти никой от участниците в светското събитие не е обложил с данъци доходите си - от звездния сладкар, изработил пищната сватбена торта, до шивача, ушил блестящата сватбена рокля за булката. Никой не е издал касова бележка за предоставената услуга. И всички в един глас уверили, че не са плащали данъци, защото предходните години били реализирали само загуби. Диджеят например, който постоянно има участия в известни клубове, казал, че изкарва около 200 евро на месец, посочва по същата тема и германското издание RND.

Гърците - първенци по укриване на данъци

Гърция е на първо място в Европа по укриване на данъци, а делът на сивата икономика е между 21 и 30 процента от БВП на страната.

През 2021 година гърците са похарчили 124 млрд. евро, докато декларираните им доходи са били едва 84 млрд. евро. Освен това в Гърция около 30 процента от работната сила е самонаета, което увеличава потенциала за укриване на данъци, посочва НЦЦ. По данни, публикувани от вестник "Катимерини", 71% от хората със свободни професии декларират доходи, по-ниски от минималната заплата от 910 евро. Ето само няколко примера за това, цитирани и от НЦЦ: през 2021 г. таксиметровите шофьори са декларирали среден месечен доход от 310 евро, фризьорите - 285 евро, водопроводчиците - 635 евро, а зъболекарите - 675 евро.

RND на свой ред цитира управителя на Гръцката централна банка Янис Стурнарас, който казва, че с данъци не се облагат приходи в размер на общо около 40 милиарда евро. Само този дължим данък представлява около 20% от БВП на Гърция. Към това се прибавят и укритите данъци върху добавената стойност за над три милиарда евро, добавя изданието.

Тежката битка срещу данъчните измамници

Преди година и половина гръцкото правителство пусна приложението "appodixi", с което се бори срещу укриването на данъци. Там гражданите могат да качват получените от тях касови бележки за извършени покупки. QR кодът, който се генерира автоматично от касовия апарат за всяка касова бележка, съдържа всички данни за транзакцията - час, сума и данъчен номер на фирмата. А касовите апарати на всяко дружество вече са свързани с цифровия данъчен портал на финансовото министерство.

Така клиентите вече могат да проверяват в реално време дали търговецът е докладвал цялата сума на министерството на финансите. Това се налага, тъй като ако едно предприятие укрива данъци, то често има два касови апарата, единият от които не е свързан с данъчния портал. Именно от него се издават касовите бележки на клиентите.

По този начин правителството иска да включи гражданите в борбата срещу укриването на данъци. Предоставянето на информация се стимулира с награди от 100 до 3000 евро. Междувременно 250 000 души са изтеглили приложението, а подадените дотук сигнали към данъчните власти са 160 000, посочва НЦЦ. Критици обаче казват, че това си е чисто доносничество, посочва швейцарското издание.

Едно е ясно: и в бъдеще Атина ще залага все повече на дигиталните технологии и изкуствения интелект в борбата срещу данъчните измами, става ясно от публикацията на НЦЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те затова гърците не са мръднали от поне 50 години. Същата скапана публична инфраструктура, същите публични услуги и, разбира се, огромна задлъжнялост на държавата.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук не е ли същото. Кой е получил касова бележка от зъболекар и т.н.. всичко е пунта Мара. Всеки те гледа в ръцете.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото завиждат.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Швабските вюрстове са страшно загрижени дали гърците плащат данъци. Що не си гледат собствената коочина.
18
1
 
0
 
! Отговори
Биноваров преди 2 месеца
До Анонимен 1. Барне ли те тиквата ...отидоха ти задните части, болшевик.Дай доказателства.
17
0
 
11
 
! Отговори
От Валенсия преди 2 месеца
То да са само гърците. Китайците са същите. Гледат те с дръпнатите си очички и ,,забравят" да натиснат касовото апаратче.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
65% от външно търговските банки на България след промяната през 1989г станаха в гръцки ръце! Къде е външнотърговската търговия на България? Понеже над 50% от търговските кораби в света са гръцки, то след като България влезе в Шенген по суша, ние ще станем територия за превоз на товари от гръцките кораби за Европа и столицата на Европа - Брюксел ще си изгуби парите за превоз на стоки, чрез свои кораби!
15
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ех мари майко юнашка къде ми скри мойта прашка? С нея да се прицеля и в "Samo Sedno" да уцеля, право в гърдите и да хвърля лъжата на гърчолята, да бяга след петите на Олимпийците по земята. Грък ли е вяра не хващай, че душа черна от Африка взел. Че брада къдрава има като номадски козел. От как в страната Лидия парите за обмен измислиха. По земята се по пари ходиме.
14
1
 
16
 
! Отговори
Аха преди 2 месеца
Гръцките ГЕРБ-аджии. Живеят "на една заплатка" и правят сватби, на които кума Бойко, пристига с хеликоптер. Краденето на балканите е регионален спорт.
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сватбата на Медведев и Путин ли?
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре, в България не укрива ме!Поне половината от работещите получават повече от декларираната по договор заплата. Масово осигоровки в/у 800лв.,реално получаване 1,2-1,5 хил. лева.Ами рентата от земята под наем?! Познавам хора които взимат по 4-5хил., лева на година които никъде не декларират!
11
11
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 2 месеца
Точно както ти обясних, бедни, че и глуповетички. Десетки хиляди евро са нищо от поне 10 години. Държавата им е изостанала и непривлекателна за живот. Елементарна държавица, с елементарни хорица, но стават за експлоатиране, нищо, че са мързели. Гръкчето в Атина работи за 2.5 по-ниска заплата от същият служител в София.
10
0
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
В Гърция от видео могат да търсят отговорност на неплащащите господа данаците си,а у нас от едно видео където гонят с 220 км не могат да търсят отговорност,защо тъй бе господа български управляващи ?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 8Точно поради тази причина Гърция е изостанала и бедна държава))))Не бъди толкова сигурен. Всеки уважаващ себе си елин укрива в домът си, десетки хиляди евро и доларе.
8
0
 
13
 
! Отговори
Ха,ха това ми хареса преди 2 месеца
"Укриването на данъци е нещо като национален спорт...", ама само в Гърция ли? У нас освен будалите с малките доходи и бабите, които получават дребни наемчета за по една стаичка от панелката, някой друг дали се отчита коректно на държавата? Колкото повече печели от какво ли не, толкова повече крие данъци, така е у нас.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 2021 година гърците са похарчили 124 млрд. евро, докато декларираните им доходи са били едва 84 млрд. евро."")))Хи, хи, хи, евалос малакис, вие сте олимпийски шампиони по укриване на доходи, данъци и цоцане от еврособсидий!!!
6
8
 
5
 
! Отговори
Христо преди 2 месеца
Точно поради тази причина Гърция е изостанала и бедна държава, разчитаща на селско стопанство и туризъм. Тарикатството на дребно после се отплаща - умните и квалифицирани напускат държавата, раждаемостта спада, населението застарява и идва моментът, в който държавата вече не може да плаща пенсии, да гарантира заплащане на учители и лекари. А с изкуственият интелект и машинното обучение, от някои държави и населението им няма да има нужда.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че кой не укрива данъци?
4
1
 
7
 
! Отговори
ха-ха преди 2 месеца
Първо Сватба после Брадва! Стара изпитана рецепта!
3
1
 
10
 
! Отговори
Симона преди 2 месеца
То в България не е по-различно. Кварталната фризьорка печели по 25 хиляди лева на месец, но отчита по 200 лева печалба на медец. Камито, както я наричаме, е много по-богата от директорът на ИТ компания печелещ само 18 хиляди лева на месец. Както тя казва, кой за каквото учил.