Европейска армия, военни разходи... Може ли ЕС да се защити?

Ако Тръмп бъде преизбран, европейската сигурност може да бъде застрашена
130
Европейска армия, военни разходи... Може ли ЕС да се защити?
Снимка: Dnes.bg, архив

Думите на Доналд Тръмп по време на митинг в Южна Каролина бяха "студен душ" за Европейския съюз, както се изрази полският министър-председател Доналд Туск, съобщи "Юронюз".

"Никой не трябва да си играе или да търгува със сигурността на Европа", посочи от своя страна германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Бившият президент на САЩ и вероятен кандидат на републиканците за Белия дом на изборите през ноември по същество обеща да не оказва подкрепа в случай на нападение на онези държави от НАТО, които не инвестират поне два процента от своя БВП във военни разходи: категория, в която попадат много държави - членки на ЕС, включително Италия.

Според данните на Европейската агенция по отбрана за 2022 г. само пет държави от ЕС надхвърлят този праг: Гърция, Полша, Естония, Латвия и Литва.

Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще достигнат отбранителни разходи, равни на два процента от общия им брутен вътрешен продукт (БВП). Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел тази седмица, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел. През тази година очаквам 18 съюзници да влагат две на сто от техния (национален) БВП в отбрана и това е нов рекорд, каза Столтенберг. Той отбеляза, че 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие.

Зависимост от САЩ

Следователно, ако Тръмп бъде преизбран, европейската сигурност може да бъде застрашена. Особено като се има предвид, че според много експерти, включително Михай Себастиан Чихая, анализатор в Центъра за европейска политика (ЦЕП), военната зависимост от САЩ все още е висока в много отношения. По-специално, стратегически способности, които са спешно необходими на равнище ЕС, като например военнотранспортни способности, сателитни способности, морско и въздушно наблюдение и същевременно обща логистика", отбелязва "Юронюз".

Освен сложния въпрос за ядреното възпиране, което е предоставено на Европа от САЩ, Чихая определя три приоритета за военните действия на ЕС. "Подкрепа за Украйна, попълване на запасите от боеприпаси и развитие на европейските военни способности".

Във връзка с изречената от Тръмп заплаха британският вестник "Гардиън" посочва, че в продължение на десетилетия САЩ не веднъж са злоупотребявали с водещата си позиция в НАТО. Например какво общо има със сигурността на Запада искането на Вашингтон Северноатлантическият съюз да подкрепи инвазията на Вашингтон в Афганистан след атентатите от 11 септември, която се оказа "скъпоструващо и продължително фиаско"? По същия начин преди това САЩ използваха алианса в атаката срещу Ирак за сваляне на президента Саддам Хюсеин.

В контекста на динамично променящата се геополитическа обстановка в  света, "Гардиън" също така посочва, че с промяната на фокуса на САЩ към тихоокеанския регион е необходимо да се преразгледа член 5 от Устава на НАТО. Също така, посочва "Гардиън", трудно е да си представим, че Владимир Путин би се опитал да свали правителството на някоя източноевропейска държава, но пък е напълно възможно Москва да наруши границите и да разпали недоволството у рускоезичните малцинства в съседните на Русия  държави.

Военните разходи на Съюза

Не става дума само за пари. Всъщност военните разходи на държавите членки на ЕС през 2022 г. възлизат на 240 млрд. евро, което е значително по-малко от тези на САЩ (794 млрд. долара), но повече от два пъти повече от тези на Русия (92 млрд. евро) и почти толкова, колкото на Китай (273 млрд. евро), отбелязва "Юронюз".

Проблемът е по-скоро в разпокъсаността: всяка държава харчи сама за себе си, без да се координира твърде много с останалите, обяснява анализаторът на ЦЕП.

По данни на Европейската агенция по отбрана през 2021 г. по-малко от 20 % от средствата за закупуване на отбранително оборудване са били разпределени за съвместни проекти на европейско равнище, докато минималният праг би трябвало да е 35 процента.

"Важно е също така да се знае, че само девет държави членки са предоставили данни през 2022 г., така че е трудно да се каже къде се намираме", отбелязва Чихая.

Всъщност налице е напредък в хармонизирането на военното производство. Създаването на Европейския фонд за отбрана (ЕФО) с бюджет от почти осем милиарда евро за периода 2021-2027 г. и програмата Edirpa (укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни поръчки) с бюджет от 500 млн. евро работят в тази посока. Най-вече фондът, създаден с Регламента Asap (Закон за подпомагане на производството на боеприпаси), който осигурява 500 млн. евро от бюджета на ЕС за подпомагане на отбранителната промишленост на държавите членки в производството на ракети и артилерийски боеприпаси: За първи път в историята ЕС финансира пряко производството на отбранително оборудване от своя бюджет.

Илюзията за европейска армия

Друг важен елемент на европейската отбрана е т.нар. способност за бързо реагиране на Европейския съюз - сили с численост 5000 души, които трябва да бъдат разположени в кризисни райони и които бяха приети като част от "Стратегическия компас", представен през март 2022 г.

"Силите за бързо реагиране на Европейския съюз се очаква да започнат да функционират от 2025 г. и могат да бъдат използвани в евакуационни и спасителни операции или за стабилизиране на дадена страна", обяснява Михай Себастиан Чихая. "Но за да работи това, са необходими войски, включително командни вериги, стратегически технологии като сателити и парични средства. В момента все още не е ясно откъде ще дойдат тези средства".

Първото учение на този контингент се проведе през октомври в Кадис, Испания, в което участваха 2800 войници. Някои смятат, че това е първата стъпка към създаването на истинска европейска армия, припомня "Юронюз".

Най-проблематичен обаче е процесът на вземане на решения, който управлява тези сили: разполагането на Силите за бързо реагиране на Европейския съюз изисква съгласието на всички държави членки на ЕС, тъй като това е външнополитическо решение: трудно условие за изпълнение в кратките срокове, в които се изисква реакция при криза, както признава Чихая. "Съществува възможност да се използва член 44 от Договора за ЕС: Провеждането на мисия може да бъде поверено на група държави членки. За задействането на този член обаче е необходимо единодушие".

За Натали Лоазо, френска евродепутатка от "Обнови Европа", създаването на европейска армия е далечна хипотеза. "Националните въоръжени сили са под командването на държавните и правителствените ръководители на Съюза. Реалистичната цел на общата отбрана трябва да бъде по-скоро подобряването на оперативната съвместимост, снабдяването и доставките на оръжия на европейско ниво", заяви тя.

Една от идеите на френския президент Еманюел Макрон е да се емитират съвместни европейски облигации за финансиране на военните разходи, подобно на това, което беше направено за справяне с пандемията от КОВИД-19. В един все по-несигурен геополитически контекст за Европа е необходима промяна на темпото, казва Лоазо, цитирана от "Юронюз". "Изправени пред агресивна война в Европа срещу Украйна и хибридна война на Русия срещу държавите членки на ЕС, е време не да воюваме, а да противодействаме на риска от агресия. Кога, ако не сега, европейската отбрана наистина ще бъде взета на сериозно?"

Източник от полското правителство посочи пред Ройтерс, че Европа спешно се нуждае от съвместно производство на боеприпаси и че Варшава вече не блокира идеята за "стратегическа автономия", което прави Европа по-малко зависима от другите. /БТА, Пламен Йотински/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: армияСАЩЕСвоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
не ни трябват никакви воини и оръжие никои няма да ни напада освен сащ инато които го финансират всичко останало е западна пропаганда да плашат народитеи да си увеличават печалбите
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много коментатори явно си живеете във времето преди 89-а. Това че аз лично ежедневно критикувам ЕС и САЩ не означава че харесвам Путин и Русия. Като критикувам ГЕРБ например означава ли, че съм от БСП? Това не е футболен мач при който ако не си от едните, значи си от другите. Защо критикувам ЕС и САЩ щом не съм русофил ли? Защото искам един нормален Запад, а не това, което имаме днес - ЕС слуга на САЩ. Ако последното ви е трудно за проумяване, проблемът си е ваш.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 115 - за това си прав! А сайтове като тоя? Що за "форум" позволява да имаш сто ника и да си подаваш сам "топката"? ТRолски Генератор!
112
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единна стратегия за европейска отбрана рано или късно ще има. Всяка от страните малко или много е профилирана в конкретни производства. При общ бюджет може лесно да се координират възможностите. А повишаването на европейските възможности очевидно направо побърква путинофилите. Те си представят, че ние българите ще чакаме абсолютно беззащитно идването на "братушките"! Затова и тоя вой под статията!
111
3
 
4
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До Анонимен 117: по л'ъжи иманипулации евроатлантиците никой не може да ги надмине.
110
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 месеца
За да видим, дали можем да се защитим, трябва някой да ни нападне. Кого да помолим да направи тази услуга на безделниците от Брюксел? Путин, Ердоган или някой от Близкият Изток?
109
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само в YouTube колко фалшиви профили са направили копейките, да венцехвалят путин, веднага ти става ясно, че русофилството в България днес е 100% лъжа и манипулация. Напразно харчите рублите на Великия Съветски Съюз, товаришчи.
108
2
 
3
 
! Отговори
Слабо,мнооо слабо... преди 2 месеца
Цветан Камелий с жалък аматьорски опит за имитация на Кукунела Пасквила. За това съчинение - не повече 20 гривни...
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Авдеевка: Тръмп е виновен за всичко... Между другото, американските "демократи" вече намериха виновните за това, че "руснаците ще превземат Авдеевка в най-скоро време". Това са републиканците, които "не дават на Киев пари за снаряди"... Ясно е, че "Тръмпистите", кой друг... не руските войници...
106
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Авдеевка: гарнизонът на ВСУ направи пробив... Съдейки по постъпващата информация, остатъците от гарнизона на ВСУ под прикритието на тъмнината и прикритието на части от 3-та бригада НГУ ("Азов") са се опитали на групи да излязат от обкръжението. Освен това, като се има предвид текущата ситуация по това време (пътят към Ласточино е по същество отрязан), те се опитват да излязат през Северное. Руснаците очакваха такова развитие на събитията. Мощно работят артилеристи и щурмовици-пехотинци. Засега Не е известно какво ще се случи там до сутринта, но изглежда, че тогава вече ще има... нова реалност.
105
3
 
13
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Разходката всъщност е свободно време, тъй като затворниците не са ангажирани с работа. Всички разговори, публикувани от руски медии, се водят доброволно. Не е изненадващо, че Киев без угризения на съвестта сваля самолети със собствените си затворници: режимът на Зеленски изобщо не се радва да разкрие на украинците истината за удобния руски плен, особено сега, когато украинските войници се предадават на руските войници в цели отряди.
104
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Стана известно ежедневието на пленените украински войници. Списание "Арсенал Отечества" публикува график, според който украинските войници живеят в руски плен. Донякъде напомня на санаториум с разходки и три хранения на ден. 6:00 до 9:00 ставане, сутрешен тоалет, закуска, проверка; 9.00 12.00 разходка; 12.00 13.00 обедна почивка; 13.00 до 19.00 разходка; 18.00 22.00 проверка, вечеря, приготвяне за сън; 22.00 до 6.00 8-часов сън.
103
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските войски продължават да развиват пробив в северната част на Авдеевка. Почти успоредно с превземането на Зенит (база ПВО) на юг и настъплението в района на стелата(това е солидна, голяма по размери структура, което показва името и датата на основаване на селището) с поставяне на знамето, беше превзета пожарна станция 13. Този обект, както и комплексът от сгради около него, са първите пунктове за контрол на ВС на РФ на територията на Авдеевския коксохимически завод.
102
12
 
4
 
! Отговори
ЕВРОПА ТРЯБВА: преди 2 месеца
...СИЛНО ДА УВЕЛИЧИ СВОЯТА ВОЕННА МОЩ И ПРОИЗВОДСТВО НА ОРЪЖИЯ! ...ТОВА Е НЕИЗБЕЖНО И НАЛОЖИТЕЛНО!
101
9
 
5
 
! Отговори
ФАКТ Е: преди 2 месеца
ЕС, ТРЯБВА ДА ИМА СОБСТВЕНА АРМИЯ----ТРЪМП Е МНОГО ПРАВ!!!!НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА СЕ ЧАКА САМО НА САЩ, И ТЕХНИТЕ ВОЕННИ СИЛИ!!!
100
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най накрая нещата да тръгнат в правилната посока.Европа умът,двигателя на света ще се върне там където е била хилядолетия.Хитлер създаде най-високотехнологичната и боеготова нация за седем години.Сега това времето за да бъде Европа най боеготовата нация ще бъде още по малко.Тръмп наследник на германски емигранти не иска слаба Европа.Една полиция едно високотехнологично разузнаване,една армия.Това ще стане само когато има една единна нация-Европейската
99
3
 
6
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Плашат с Тръмп, а дядото да не би да е по-с акъла си? Въвеждат санкции срещу русия, въоръжават украйна, остават едва ли не с голи ръце за да се бранят,а после се чудят, защо, аджеба, се страхуват. Страхуват се, защото се намесиха в чужда война и путин не им остава длъжен. Защо му е да напада ес? За да свърши като оня с мустачки? Но важното е да процъфтява военна промишленост и да се всява страх.
98
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Историята е показала че само Германия може да отиде до москва и то като се бие на 4 фронта. А сега запада е обединен. Общо 1 милиард народ. Високотехнологичен. Дали според вас запада може да се защити ? :) ))) Най вероятно след края на азиатския диктатор запада, ще има нови територии в Азия.
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нема нужда от европейска армия, българската армия ще пази Европата, както е било векове наред )))
96
6
 
16
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
От кого да се защитава Европа, кой е тръгнал да ни напада? Защо се всява постоянно паника и се внушава, че Европа е застрашена, ако спечели Тръмп? Дядото с деменцията подпали войната, сега ни плашат с Тръмп! Точно Тръмп трябва да спечели, за да бъде спряна войната и да се разбере с Путин. Европа се управлява от малоуУмни геове!