Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България

Има за цел да защитава югоизточния фланг на Алианса от Русия
Обновена: 23 юни 2024 17:38 | 23 юни 2024 17:35, Анисия Иванова
268
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Снимка: БГНЕС/EPA

Румънската база „Михаил Когълничану“, която се намира недалеч от България, се превръща в най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа, която има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия, предаде БГНЕС.

Изграждането на базата, която е разположена в окръг Кюстенджа/Констанца и носи името на известен румънски либерален политик от ХІХ век, ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Сигурността в Черно море и нарастващата роля на Румъния

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Доказателствата за това са многобройни през последните над 2 години, откакто започна руската инвазия.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като „арена на руска агресия“.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в „затворено море“. По тази причина още от януари 2023 г. в румънските бази има самолети AWACS, които следят за руските действия в региона и имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В близост до „Михаил Когълничану“ се намира най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред десетте най-големи в Европа. Тук също има сериозно военно присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: БългарияРумънияНАТО
Още от ЕС
Проблем с тока отмени полети на летището в Манчестър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До много се радвамтъпичко разсъждение.
240
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Под претекст че пазят страните от една окупация, окупират... Който има акъл не си харизва държавата.
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да му мислят варненци. те си избраха политически празножалък антибългарски кмет.
238
3
 
2
 
! Отговори
много се радвам преди 2 седмици
за новата голяма база на НАТО. Тя ще ни пази от Русия, да бъдем свободни. Тя ще бъде гаранция за нашата свобода. Това е супер!
237
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Днес Румъния си изгуби още от суверенитета.
236
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При комунизма всеки ходеше на море, сега пак малцина.
235
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
пРИ КОМУНИЗМА ВСЕКИ СИ НАПРАВИ И КУПИ КЪЩА И ИЛИ АПАРТАМЕНТ, СЕГА МАЛЦИНА КОНЗЕНТРИРАТ БОГАТСТВАТА СИ ЗА СМЕТКА НА МНОЗИНА.-
234
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега пък при капитализма е рай - инфлация, НАРКОМАНИЯ, РАЗВРАТ, НЕГРАМОТНОСТ, БЕДНОСТ, ТРУДЕН ДОСТЪП ДА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА СРЕДНО ДАЖЕ НИВО, СМЪРТНОСТ, КОРУПЦИЯ, СЛУГУВАНЕ НА ОЛИГАРХИЯТА, РОБИЯ, ПРЕСТЪПНОСТ, монопол до монопола, хляба не е по БДС а е глетъв пълен с вода недопечен. Солта и тя с вода, салама с вода, бекона с бода, абе вода да искаш луканката и тя мокра и неизсушена. ВОДА, ВОДА ВОДА И ПАК ВОДА.
233
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До българинА на запад тогава автомобилите какви са масово фиат като Жигула през 70 те години и фолксваген костенурка тип Варшава. Запада е изпреварвал изтока с десет двайсет години в автомобилостроенето. Сега запада налага мита на китайските комунистически автомобили щато по-качествени и по-евтини за да си спаси затъналата автоиндустрия.
232
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До българин 231кво разбираш ти, то требе акъл за да разбираш.
231
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Черно море е ключово за сигурността на континента. ТОВА Е ЕДИН ПРОПАГАНДЕН ВИЦ. Докато Турция продължава да ни поддържа изкуствения насип на резовска река срещу който нито една власт в стланата ни и в европа не реагира.
230
3
 
6
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Това ще е краят на Румъния...
229
8
 
5
 
! Отговори
българин 231 преди 2 седмици
И затова сега разбирам украинците-не искат да живеят под руско робство!Техният храбър народ заслужава свободата си и помощта на целият свят!
228
7
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
На 60 години съм. Спомням си какво беше преди 1989-та.Без връзки бе невъзможно да си купиш пералня,телевизор,мебели. Седем години съм чакал да ми свържат домашен телефон!Кола бе невъзможно да си купиш!Не знам защо,но тогава дори фризери нямаше!Имаше режим на тока и недоимък на всичко!Още от тогава съм намразил СССР!Всичко дето сме произвеждали сме двали даром на СССР.И живеехме бедно,много бедно!Днес пред всеки един хипермаркет има такива автомобили каквито тогава не е имало и пред ЦУМ в София!
227
4
 
11
 
! Отговори
Представете си преди 2 седмици
Най-голямата руска база да е в Канада, на границата с юса, за да им внася "спокойствие" на канадците! Каква лъжа е това че военна база внася спокойствие.
226
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия е пътник. Светът ще си отдъхне. А севернокорейците ще си измрат спокойно от глад.
225
10
 
5
 
! Отговори
@ преди 2 седмици
До Анонимен Каква тишина настъпва след топол бре? Като го прихване Пейтриът и след ответния удар в който има яма на мястото на Москва не настъпва никаква тишина, а наздравица и " Хип, хип - Ура!"
224
10
 
20
 
! Отговори
Бай хой преди 2 седмици
Някак си тази новина не ме кара да се чувствам по-защитен.
223
7
 
15
 
! Отговори
Божееее! преди 2 седмици
Ами ако руснаците вземат и Одеса? Тая база ще е буквално на границата. Не мисля, че ще осигурява сигурност, а по-скоро напрежение.
222
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това са добри новини. Румънците са решителни и знаят какво да правят срещу руския тероризъм.