Божинов наказа Ювентус в мач №100

Нападателят на Фиорентина Валери Божинов вкара първия гол при равенството 2:2 срещу Ювентус за Купата на Италия. Мачът бе прекъснат за 40 минути заради сблъсъци на двете агитки. Трима са ранени.
2 дек 2005 11:51,
Божинов наказа Ювентус в мач №100
След секунда Валери Божинов ще прати топката във вратата на Буфон. Снимка: www.fiorentina.it

Валери Божинов ознаменува своя мач №100 в професионалния футбол с гол. Нападателят на Фиорентина откри резултата при равенството 2:2 срещу Ювентус в първи осминафинал за Купата на Италия. Виолетовите поведоха с 2:0 за радост на 25 000 по трибуните на "Артемио Франки", но допуснаха изравняване.

Мачът бе прекъснат във втората минута на второто полувреме, след като агитката на Фиорентина опита да нахлуе в сектора с феновете на Ювентус. Полицията се намеси мигновено и пусна сълзотворен газ.

В резултат реферът Лука Паланка прекъсна мача за повече от 40 минути, докато пушекът се разнесе. Трима тифози са ранени след сблъсъците. Двама са привърженици на Фиорентина и един на Ювентус. Те са откарани веднага в болницата във Флоренция.

За трети път този сезон Божинов започна титуляр за Фиорентина. В първите 15 минути българинът беше най-активния на терена и отправи няколко опасни удара, спасени от завърналия се след 3-месечно отсъствие заради контузия Джиджи Буфон. Все пак в 38-ата минута вратар №1 в последните години капитулира.

Божинов спря топката в наказателното поле и с удар от въздуха я заби под гредата. С това българинът оформи своя голям шлем. Досега 19-годишният талант не беше се разписвал само във вратата на Ювентус. Той има голове срещу всичките други грандове в Италия - Милан, Интер, Рома и Лацио.

Малко след гола Божинов можеше да удвои резултата, но ударът му от фаул срещна напречната греда. Българинът единодушно бе избран за №1 в мача за състава на Фиорентина. Той получи оценка 7 по десетобалната система от "Гадзета дело спорт". Божинов бе сменен в 88-ата минута от Бошу под аплодисментите на публиката.

Джампаоло Пацини вкара вторият гол за Фиорентина малко след като реферът поднови играта след прекъсването. От Ювентус протестираха, че партньора на Божинов е поел топката с ръка преди да я промуши под плонжа на Буфон.

Радостта на Фиорентина трая кратко. Защитникът на Юве Джанлука Песото върна един гол с мощен удар от границата на пеналта. Веднага след това треньора на бианконерите Фабио Капело направи тройна смяна и пусна в игра Недвед, Ибрахимович и Емерсон. От тук насетне Юве беше пълен господар на терена.

Изравнителният гол беше напълно случаен. Вкара го румънецът Адриан Муту. Той проби по крилото опита да центрира, но топката прехвърли вратаря Фрей, удари се в страничната греда и спря в мрежата. Реваншът в Торино е на 11 януари.

Купа на Италия, 1/8 финали:

Фиорентина - Ювентус  2:2

Божинов 38, Пацини 50; Песото 52, Муту 69

Парма - Интер  0:1

Мартинс 74

Аталанта - Удинезе  1:0

Д'Агостино 53

Милан - Бреша  3:1

Руи Коща 26, Джилардино 40, Виери 69; Станкевичус 47

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание