САЩ разрешиха продажбата на силиконови имплантанти

Имплантантите за гърди бяха оттеглени от пазара през 1992 г.
14 апр 2005 09:39,
САЩ разрешиха продажбата на силиконови имплантанти

Група научни експерти към американските здравни власти (FDA) разрешиха продажбата на силиконови имплантанти за гърди в САЩ, които бяха оттеглени от пазара през 1992 г., пише агенция АФП.

Според решението, прието със седем гласа “за” и два “против”, имплантантите, произвеждани от компания Mentor Corp., вече могат да бъдат пуснати на пазара, но при доста стриктни условия и контрол от страна на здравните органи.

Mentor Corp. е успяла да убеди експертите, че последният модел на силиконовите гърди е достатъчно сигурен и издържлив.

В същото време продуктът на конкурентната компания Inamed Corp. не се оказа достатъчно сигурен от спукване и научните представители забраниха продажбата му.

Направените опити са показали, че имплантантите на Mentor могат да се спукат само в 1,4% от случаите за срок от три години.

Имплантантите на базата на силикон бяха оттеглени от пазара през 1992 г., след като се получиха оплаквания от много жени, които повдигнаха съдебни обвинения.

Тогава компания Dow Corning, производител на имплантантите, трябваше да изплати обезщетения в размер на 2,35 млрд. долара на над 300 000 жени в САЩ и Канада.


Спонсорирано съдържание