Бум на туберкулоза в Сингапур

Световната здравна организация съобщава, че всяка секунда още един човек се заразява с болестта някъде по света
23 мар 2009 08:15,

Процентът на новозаразените с туберкулоза в Сингапур, един от най-чистите градове в Азия, е нараснал за пръв път от 10 години, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от АФП.

Заразените с туберкулоза миналата година бяха 39,8 на 100000 жители, което е повишение от броя им от 35,1 на 100000 души през 2007 г. За първи път се отбелязва повишение на новозаразените в мегаполиса, известен с високите си стандарти за чистота.

Общият брой на пациентите през миналата година достигна 1451 души, повишение с 15,5% от 1256 души през 2007 г, съобщи здравното министерство в изявление преди Световния ден за борба с туберкулозата утре.

"Броят на новите случаи през 2008 г вероятно се дължи на увеличена реактивация на латентна туберкулозна инфекция, както и на увеличеното предаване на болестта в общността", смята министерството.

Възрастните и мъжете са значителна част от новозаразените в Сингапур. Туберкулозата е заразна белодробна болест, която се предава по въздуха, включително чрез кихане и кашляне. Световната здравна организация съобщава на уебсайта си, че всяка секунда още един човек се заразява с болестта някъде по света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание