Как да се храним за здраво сърце?

Увеличава се броят на случаите на сърдечна атака след по-обилни хранения
8 яну 2013 10:06,
5
Как да се храним за здраво сърце?
източник: Reuters

Проучване сред повече от 42 000 здрави жени показа, че тези, които се хранят пълноценно и наблягат на консумацията на зеленчуци, крехко месо, зърнени храни и нискомаслени млечни продукти, са с по-дълга продължителност на живота, отколкото жените с нездравословен хранителен режим.

 Навици, свързани с преяждане, водят до увеличаване на теглото. А изследвания установяват, че се увеличава броят на случаите на сърдечна атака, получена след по-обилни хранения.
 
Предлагаме ви 8 кратки насоки за правилно хранене с цел запазване на сърдечносъдовото здраве...
 
1. Морската сол – по-полезна ли е от обикновената?
 
Смята се, че морската сол е с ниско съдържание на натрий и може да се консумира като алтернатива на обикновената готварска сол. Грешка. Морската сол има същото количество натрий. 
 
Всякакъв вид сол повишава кръвното налягане, подчертават специалисти. Затова препоръката им е да се консумира по-малко сол - не повече от една чаена лъжичка на ден. При хора с високо кръвно налягане, количеството трябва да е още по-малко. 
 
Не трябва да се внимава единствено със солницата. Проверявайте и съдържанието на натрий преди консумация на готови храни. Смята се, че до 75% от солта, която консумираме, набавяме от преработените храни, например супи и замразени ястия. 
 
2. Избягвайте кафето
 
Ако страдате от предсърдно мъждене, кофеинът и други стимуланти може да предизвикат появата на симптоми.
 
3. Не прекалявайте с виното 
 
Проучванията показват, че консумацията на умерено количество вино, е от полза за сърцето, но е доказано и че алкохолът  - повече от едно питие на ден за жените или две за мъжете - увеличава риска от сърдечни проблеми. Кръвното налягане се повишава и може да предизвика нарушения на сърцето при хора с предсърдно мъждене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Стар Дедо преди 11 години
Добрата храна е разковничето за доброто здраве и дълголетието.Тези сказки за ужким здравословно хранене с разните му ТРЕВОЛЯЦИ са пълни глупости.Аз съм на 89 години и от личен опит знам каква е рецептата за дълголетие . Добрата храна тоест обилно хранене ,чашка-две вино на ден и разбира се кафенце (уф голям кеф).Причините за сърдечно-съдовете заболявания са най-вече на психична основа-ежедневния стрес. Имах един наборне пиеше,не пушеше и т.н .обаче инфаркта го чукна на 51г.Бог да го прости.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото по-здраво сърце, толкова повече години мизерия и предсмъртни мъки.
1
0
 
7
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Зимата вода не пия ,а само вино . Чуствам се като на 25год. !!!!