Полезно ли е да се храним три пъти дневно?

Режимът се оспорва от някои специалисти
16 мар 2015 22:09,
5
Полезно ли е да се храним три пъти дневно?
Източник: Reuters, архив

Храненето три път на ден е практика, залегнала в културата и ежедневието на голяма част от хората. Нейната полза по отношение на здравето е поставена под въпрос от някои експерти. Нещо повече – този хранителен режим се счита за вреден. 

Може да се окаже, че пропускането на хранения е полезно в по-голяма степен, отколкото придържането към строг хранителен режим. 

Според историка Абигали Карол тази практика е част от културата на европейците, която те налагат и на американците. Този навик бива унаследяван от идните поколения като здравословен, докато в същото време няма категорични доказателства в подкрепа на твърдението, пояснява още Карол. Тя развива темата в книгата си „Three Squares: The Invention of the American Meal“.

Така например славата на закуската като най-важното хранене за деня до голяма степен е наложена от рекламните кампании за зърнени закуски и натурални сокове. В данните от проучване от 2014 г., проведено от изследователи от Университета в Бат, Великобритания, не се открива никаква разлика по отношение на приема на калории през деня сред закусвалите и незакусвалите. 

Тези, които закусват, изгарят повече калории, но това са допълнително приетите калории, а нетната консумация за деня си остава еднаква, в сравнение с тези, които не закусват.

Съмнения по отношение на ползите от строгия хранителен режим се долавя и от резултатите на други проучвания. Така например в анализа на едно такова, публикувано в сп. Cell Metabolism, се установява, че храненето през осем часа може да помогне на отслабването. 

От данните на лабораторно изследване сред животински организми става ясно, че тези, които се хранят през осем часа, са по-здрави и по-слаби. Установява се, че при консумацията на три по-големи ястия за деня и шест по-малки броят на калориите е еднакъв. Режимът, при който се приемат те се оказва от значение.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката "Хранене" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Бикоборец преди 9 години
Яж , когато ти се яде , е&и , когато ти се е&e ! Тогава е хем правилно , хем полезно , хем ти доставя удоволствие !
3
0
 
3
 
! Отговори
13 преди 9 години
Много отдавна - не закусвам.До 11.00 организма е на РЕЖИМ- ОТДЕЛЯНЕ, всичко изядено преди 11 го затормозва,т.е. пречи му да се очисти.В това време е нужно да се приеме поне 1 литър вода, СОКОВЕТЕ И ЧАЯ- НЕ СА ВОДА/ВЪЗПРИЕМАТ СЕ В ТОВА ВРЕМЕ - КАТО ХРАНА/.
2
0
 
9
 
! Отговори
Ха! преди 9 години
Най-накрая някой да ме подкрепи в отношението ми към закуската :) Не мога да закусвам и това си е! Цял живот са ми натяквали, че това не е правилно, а на мен зле ми става при вида на храна сутрин. До организъм си е :)
1
0
 
21
 
! Отговори
Момче катунарче преди 9 години
Аз бате ям два пъти на седмицъ и съм кат маникен! Здрав съм кат биг и почти толкоз умен ;)))