Как правилно да измием плодовете и зеленчуците?

Пестицидите много често съдържат и канцерогенни вещества
17 апр 2015 17:53, Анна Дантева
5
Как правилно да измием плодовете и зеленчуците?
Източник: Reuters, архив

Измиването на продуктите преди готвене е най-важната част от подготовката. Плодовете и зеленчуците изобилстват от мръсотия, пестициди, а често те са и покрити с восък, който им придава търговки вид. 

Когато тези замърсители не са отстранени от храната, те биват погълнати и могат да доведат до хранително отравяне, други хранителни нарушения и дори до развитие на рак. Причината е, че пестицидите много често съдържат и канцерогенни вещества. Кои са опорните точки, когато става дума за почистване на плодове и зеленчуци?

За зеленчуците:

  • Трябва да се използва чиста вода – без следи от почва или други замърсители. Ако водата, с която се измиват зеленчуците, не е годна за пиене, накрая те може да се изплакнат с питейна, за да сме сигурни, че са измити добре.
  • Коренните зеленчуци често имат залепнала по тях почва. Тя трябва да се отстрани с помощта на четка.
  • Препоръчително е зеленчуците да се накиснат във вода. Този метод е изключително полезен за листните зеленчуци като маруля и спанак, а също така и за подправки като кориандъра. Обикновено по корените им има полепнала кал, затова те може да се отстранят, преди да се пристъпи към нарязване. След като зеленчуците са киснали във вода и са отстранени замърсяванията по тях, трябва да се изплакнат под течаща вода. 
  • Препоръчително зеленчуците да бъдат измити преди нарязване, тъй като по този начин се запазват всички хранителни вещества в тях. При някои като карфиолът и броколите е по-добре те първо да бъдат нарязани, след което да се потопят във вода. Това е необходимо, тъй като в тях много често могат да се намерят червеи и насекоми. Към водата може да се добави и щипка сол и куркума, за да се унищожат микробите.

Плодовете често са покрити с восък. Той, освен че играе ролята на консервант, подобрява и вида им. При консумация на плодове като ябълки и круши, е важно те да се измият внимателно под течаща вода. Препоръчително е да се използва мека четка, с помощта на която да се отстрани слоят восък, ако има такъв. 

Тези плодове обикновено се обелват преди консумация, но за по-голяма сигурност, е препоръчително първо да се измият.

Повече информация, свързана с правилното хранене, може да прочетете на Puls.bg

 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Ама заедно с маратонките ли ги пускаш?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ги накисвам в студена вода с малко оцет. Много хора го практикуват, не знам доколко помага.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като попаднат в храносмилателната система на човека, нитратите се метаболизират до канцерогенни нитрозамини които с времето се натрупват в организма и след няколко години се образуват тумори. Това налага осигуряването на непрекъснат стриктен контрол върху съдържанието на нитрати в хранителните продукти. Само че такъв контрол не се извършва от отговорните институции. Или ако някъде се извършва и се установят нитрати една 1000 под масата ги изчиства за секунди.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А НИТРАТИТЕ КАК ЩЕ ГИ ИЗМИЕТЕ ЧЕ НЕЩО НЕ СЕ СЕЩАМ????