Консумирайте диня за редовен стомах

Плодът предпазва от дехидратация
9 юли 2015 17:22,
9
Консумирайте диня за редовен стомах
Източник: Reuters, архив

Динята е горещо препоръчван плод през летните жеги, не само заради високото ѝ водно съдържание, но и заради други нужни на организма вещества, които съдържа.

В количеството от една чаша нарязана диня – около 150 г, могат да се открият 43 калории, 0 г мазнини, 2 г калий, 11 г въглехидрати, включително 9 г захар, и 1 г фибри. Същото количество осигурява 17% от дневната нужда от витамин А, 21% от необходимия за деня витамин C, 2% желязо и 1% калций. Водното съдържание на динята е цели 92%.

Сочният плод съдържа още тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин B6, фолиева киселина, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, манган, селен, холин, ликопен, пантотенова киселина и бетаин. Всъщност експерти твърдят, че в динята може да се намери повече ликопен от който и да е друг плод или зеленчук. Хранителният режим богат на това вещество, може да защити от развитие на сърдечно заболяване. 

Според данни от проучвания рискът от развитие на астма сред хората, които консумират високи количества от определени вещества, е по-малък. Сред тях е изключително важният витамин C, който може да се намери в немалки количества в динята.

Витамин C е и антиоксидант, който защитава организма от развитието на рак, тъй като унищожава свободните радикали, за които се знае, че са причина за онкологичните заболявания. Няколко проучвания  в областта приписват и на ликопена противоракови свойства. 

Благодарение на високото водно съдържание, в комбинация с фибрите, консумацията на диня може да предпази и от констипация. 

И, разбира се, динята е сред препоръчителните междинни закуски през лятото, която освежава и предотвратява организма от дехидратация.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Хранене“ на здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 8 години
дехидратация, констипация - що за думи? Нямаме ли си обезводняване и запек?
3
0
 
1
 
! Отговори
Xъммм преди 8 години
ОБЕЗВОДНЯВАНЕ - официално приета дума в Речника на българския език.
2
1
 
5
 
! Отговори
ха преди 8 години
... най върви изстудена диня с мастика ...
1
0
 
7
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 8 години
Силни коментари хахахахаха