Запушване само на едната ноздра – защо се получава?

Ноздрите се редуват, оказва се
27 яну 2017 18:52,
5
Запушване само на едната ноздра – защо се получава?
Източник: Reuters, архив

Запушването само на едната ноздра, когато се разболеем, е доста често срещано състояние. Дори и да изглежда странно на пръв поглед, на всеки няколко часа то се променя – запушената ноздра се облекчава, а свободната на свой ред се запушва. 

В действителност ноздрите ни сменят „работата“, свързана с дишането, постоянно, но това е значително по-осезаемо, когато носът е запушен. Това е нормален цикъл и около осем на всеки десет души го изпитват в някаква степен. При него едната ноздра е подута в по-голяма степен, което затруднява преминаването на въздух през нея.

На всеки четири часа този оток се облекчава, за да се появи в другата ноздра. Има причина за това и тя е свързана с факта, че по начало имаме две ноздри. По този начин се разпределя извършваната работа между двете, а също така се подобрява и обонянието. 

Носът е връзката между белия дроб и околната среда. Белият дроб се нуждае от топъл и влажен въздух, без значение колко студено е навън, а носът загрява и овлажнява вдишания въздух. Малките косъмчета в носа, познати още като „ресници“, работят с най-голям капацитет, ако от време на време си почиват.

Повече информация за причините за запушване на носа, заедно с видео по темата, може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Този на снимката не е ли шефа на фолксваген. Те там горе имат други проблеми с ноздрите.
2
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
Баси глупотевините,може ли такова нещо
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Получава се при смъркане на вещества.