Игликата успокоява нервната система

Билката отхрачва бронхите
14 май 2017 16:17, Eкип на Puls.bg
0
Игликата е голям род многогодишни растения, цъфтящи от февруари до края на май, като основните представители в България се наричат Primula veris и Primula officinalis, а на запад, към границата със Сърбия, се намира и подвида Primula veris macrocalyx.
 
Растенията от рода Primula се използват в традиционната кухня и медицински практики на много народи. В испанската кухня, те са популярна добавка към салати, а в английската – добавка към вино и оцет. В народномедицинските практики, извлеци и настойки от игликата се използват за отхрачване при бронхите, смята се, че имат свойствата и на диуретик и засилват стомашната секреция. Могат да успокояват нервната система.
 
След химичен анализ на билката се оказва, че тя съдържа изобилие от тритерпенови сапонини като примулувата киселина в корените си и високи количества флавоноиди в листата и цветните си части.
 
Сапониновите съединения в растението имат защитен ефект за тях, отблъскат пасящите животни и предотвратяват развитието на гъбични и бактериални инфекции. При човека имат предполагаеми ползи за храносмилателната система. Единствените налични данни за ефекта на сапонините от това растение са от изследване от 2009 година, в което се твърди за някои ползи за човешкото здраве, но съзнателно се пропуска факта, че завишеният прием на сапонини се свързва с токсично натравяне на организма. Поради това се съветва избягване на консумирането на кореновите части на билката.

Листата и цветните части, които най-често се използват за направата на билкови чайове са богати на флавоноиди – три класа кетон-съдържащи съединения, с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални свойства.


 
 

0
Още по темата: здравеигликабилкачай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

7 начина да намалите риска от рак на гърдата
7 начина да намалите риска от рак на гърдата

7 начина да намалите риска от рак на гърдата

10 тайни на жените, които никога не пазят диета
10 тайни на жените, които никога не пазят диета

10 тайни на жените, които никога не пазят диета