Фибри – кои са полезните им свойства?

Набавят ни ценни бактерии
0
Фибри – кои са полезните им свойства?
Reuters

Всеки човек интересуващ се от доброто си здраве знае, че ежедневно с храната трябва да се приемат диетични фибри, намиращи се в пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. Знанието, че фибрите са много полезни за човека е непрекъснато разпространявано из интернет пространството. Рано сутрин обаче, избора между жилавите и безкусни овесени ядки и ароматната препечена филийка с масло затруднява взимането на рационално решение. 

Това може да се промени, ако хората осъзнаят, че фибрите всъщност не са предназначени за тях, а за чревния им микробиом. Сам по себе си, човешкият организъм не може да разгражда растителните фибри или да извлича полза от тях. Микроорганизмите, живеещи в червата на всеки един човек, обаче, могат да извършват тази функция. От това се облагодетелстват както те, така и човека, който без усилие получава допълнителни хранителни вещества и енергия.
 
Стандартната препоръчителна доза за прием на фибри в Европа е около 25 грама на ден. Повечето европейци обаче приемат едва 10 грама. В чревната система на здрав човек във всеки един момент живеят десетки милиарди микроорганизми, включително над 1000 различни вида познати на науката бактерии. Общото им тегло може да достига 2 килограма, и докато 1/3 от бактериите в тази огромна биомаса са типични за повечето хора, останалите 2/3 са специфични за всеки отделен човек.
 
Те живеят в симбиоза с човешкия организъм – помагат за храносмилането на вещества, неразградени в стомаха и тънкото черво, участват в биосинтеза на витамините К и В, предпазват храносмилателната система от агресивни патогени, погълнати с храната и осъществяват бариерен ефект в помощ на имунната система.
 
Чревната флора може да се раглежда като „придобит“ орган – хората се раждат със стерилна стомашно-чревна система, добиват и развиват чревния си микробиом с течение на десетилетия, а понякога – цял живот.
 
Приема на растителни фибри е особено благоприятен за тях, понеже с разграждането им достигат до микробиално-достъпни въглехидрати – любимата им храна. Те извършват сложни процеси на ферментация с тях, а отделеният продукт, сравним с гориво за получаване на енергия не остава само за бактериите – значителна част от него преминава през чревния епител и захранва и човека с енергия.

0
Още от
Напиши коментар Коментари

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)
Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40
Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40