Урина – По какво можем да познаем, че има проблем?

Спомага за откриване на множество болести
30 май 2017 13:37, Eкип на Puls.bg
9
Урина – По какво можем да познаем, че има проблем?
Reuters

Урината е ценен източник на медицинска информация и познаването на някои явления, характерни за нея, могат да спомогнат за по-ранното откриване на множество здравословни проблеми. 

Продуктите, които тялото отделя или задържа могат за разкрият не само протичащи бременност или бъбречни заболявания, но също какви лекарства или наркотици са приемани и обработвани от тялото, както и множество различни заболявания.
 
В урината се съдържат всички отпадни продукти, токсини и излишни течности, изхвърлени от бъбреците. Благодарение на модерните тестове за урина, проверката е бърза и лесна. Те изискват само потапянето на специална хартиена лентичка в уриновата проба – протичащите специални химични реакции в предварително третираните хартийки се проявяват като промени в цвета на определени хартиени сегменти.
 
Чрез тях само с една проба се разкриват множество диагностични фактори – киселинността на урината, концентрацията на определени вещества, както и наличието на определени клетки, наркотични метаболити или молекули като нитрита. 
 
Обикновенно, урината не съдържа никавав нитрит, но е изпълнена с нитрати. Някои бактерии обаче, използват нитратите за храна и ги преобразуват в нитрити. Това прави излишъка от нитрит в урината ясен белег за протичаща бактериална инфекция на пикочо-половите пътища.
 
Ако е налична инфекция е много по-вероятно да бъде увеличен и броят на наличните в урината бели кръвни клетки.
 
Наличието на твърде много протеинови молекули, от друга страна, може да бъде белег за бъбречно увреждане или заболяване. При здрава бъбречна функция, белтъците се запазват в тялото за рециклиране и повторно ползване.
 
Твърде високото количество глюкоза в урината пък е знак за диабет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен5ама па на гала изкуствените цици са екстра направени ;)
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропуснато е най-важното нещо, което може всеки да следи. Цветът на урината показва до каква степен тялото е обезводнено, ако урината е тъмна това значи, че трябва да пиете вода. Урината трябва да има светло жълт цвят. По принцип на ден трябва да се пие най-малко по 2 литра вода и това количество се увеличава в зависимост от врмето и физическото натоварване.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия официално "спечели" приза за НАЙ-безмислена статия! Да очакваме след мъничко да постнете някоя статия и за сърдечните проблеми и как, ако получим инфаркт е добре да отидем на лекар..... ;хх :д
6
0
 
6
 
! Отговори
Куха лейка преди 6 години
Когато работех в медицинска академия един Професор ни каза: - вкарваш пръст във вагината и го облизваш, кисел ли е няма проблеми но ако сладни плюй и бягай болна е от нещо.... това съм запомнил и го практикувам.... до сега не съм имал проблеми...
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най много пикня пият в предаването на Гала. Така съм чувал.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нужно да ти казват. Просто пийни и ако е сладникава тичай на лекар - показание за диабет.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да кажат на вкус как е.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък аз се чудя, защо като пикая зад кръчмата, оградата се проби. Явно голяма киселинност.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъс от училищен учебник по биология за неособено умни ученици?