Кабинетът реши: Нова методика за издаване на ТЕЛК

Тепърва предстои голямата реформа в системата
21 юни 2017 14:37,
19
Кабинетът реши: Нова методика за издаване на ТЕЛК
Снимка: архив Булфото

Правителството прие нова наредба за издаване на ТЕЛК. Така министрите решиха временно проблема с медицинската експертиза при хора с повече от едно заболявания.

Досега, ако нямаха решението на ТЕЛК, те нямаше как да се върнат на работа и можеха да останат само в болнични.

Наредбата за освидетелстване на увреждания беше отменена от съда преди повече от месец, което създаде хаос в работата на комисиите в цялата страна.

Много болни се оплакаха от необяснимо намаление на степента на техните увреждания, заради което ще получават много по-малки инвалидни пенсии от държавата.

По-голямата реформа в системата ще продължи занапред, а днес само се решава конкретния проблем.

С новата наредба се осигурява уеднаквяване на дейностите, свързани с медицинската експертиза на територията на цялата страна, обясниха от правителството.

Наредбата се прилага и с цел да осигури определени права на пациентите - например, правото им на отсъствие от работа или осигуряване на подходяща работа с цел полагане на оптимални грижи за здравето до неговото пълно или максимално възможно възстановяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Видях това преди 6 години
Вярвам, че някога здравната система в България ще приеме европейски облик. До тогава искрено съчуствам на хората с проблеми, които нямат възможност да напуснат страната. Обикалянето на институции с намръщени чиновници, чакане на опашки, тонове документи на хартия..... това са малка част от проблемите на страдащите от нелечими заболявания....Просто неможете да си представите колко е трудно, ако нямате проблем или не сте помадали на човек с такъв...
17
0
 
0
 
! Отговори
Деяна преди 6 години
Ама вие наистина ли си вярвате, че има нова методика или е по-лесно да копи-пейстнеш PR съобщението, което разчита точно на това - че никой няма да провери за какво става въпрос.Наредбата и методиката са съвсем същите като старата наредба и методика.
16
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 6 години
90% от инвалидтите пенсии са за ромиТе " работят" здраво за да получат пенсия.
15
0
 
7
 
! Отговори
Добронамерен преди 6 години
Колкото е смешно ,толкова е и тъжно,че инвалидните пенсии изядоха бюджета на България!!Това е да се замажат големите далавери, корупционни практики,големите хонорари като в КТБ!И какво се прави по тези въпроси,ами нищо!Елита трябва добре да живее,нали затова е"елит".А онези хорица не могат да си позволят и малкото,което им се полага!Докога ще търпим,ей много сме търпелив и *** народ!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
държавата е престъпник по отношение на инвалидите,ако нямаш кой да ти помогне загиваш,такива са и социалнии грижи,абе бунище гербаджииско.масово намаляват процентите и лишават хората отдостъп .пищат като бесни че били много пенсионерите,а справката показва европеиски нормии
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До номер 8. Баце, ти цитираш процента на хората с призната инвалидност, но повече от половината от тях не взимат инвалидна пенсия, а само жалка добавка към пенсията си за старост. Инвалидните пенсии в БГ са точно 8,3 процента.
12
2
 
11
 
! Отговори
Маргарита преди 6 години
До м17 - За съжаление, не сте добре запознат. Хората с трайни увреждания се явяват на една или две години, по преценка на комисията, с цел "да се следи състоянието им", всъщност с цел да се намери повод да се свали процента. Не знам колко фалшиви има, но от личен опит знам колко орязани има.
11
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До мучачос да, прав си, при това-директори на държавни учреждения.Знам за двама такива-диагноза-исхимична болест на сърцето, даже защитени от съкращения, закона ги пази.Пожизнени директори един вид.Знам и за случай, на мнима "слепота" , за която се взима пенсия, а човекът, на доста висока позицияпреди време, в държавно учреждение, и кара автомобил, а и е ловец, даже не са му взели книжката и ловния билет след "диагнозата"..
10
0
 
10
 
! Отговори
Не ми е ясно, защо преди 6 години
на хора с увредени стави инвалидност не се признава, нито им се полага някаква надбавка към трудовите пенсии? На моя близка й казали, че "за увредени стави не можем да ви дадем нито една точка".Жената беше напълно нормална физически. Проблемите се появиха преди няколко години. Сега, на 62 г., за да се качва или слиза по стълбите, тя стъпва с двата крака на всяко стъпало и задължително трябва да се държи за парапет. На повечето коли в градския транспорт не може да се качи, а няма личен автомобил
9
4
 
6
 
! Отговори
От сайта на НОИ преди 6 години
Брой пенсии към юни 2017: общо 2174462 в т.ч.459200 - Пенсии за инвалидност поради общо заболяване8555 - Пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест50267 - Социални пенсии за инвалидност218670 - са на фуражките
8
6
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Недей да лъжеш!Инвалидните пенсии в България са 23.82% от всички пенсии. Това лесно всеки може да го провери на сайта на НОИ, където има три вида инвалидни пенсии.
7
3
 
12
 
! Отговори
NN преди 6 години
Омързна ми да се говори за инвалидните пенсии! Омръзна ми с противопоставяне на хората. Ако някой смята, че е много хубаво да си инвалид и да вземаш инвалидна пенсия- Пожелавам му я. И освен това, тези които не са работили вземат социална пенсия. Откъде накъде? Ами вдовишките пенсии- човекът починал , а другият съпруг взема 25% от неговата пенсия, че я и индексират. Така вдовицата на един военен с понсия 800 лв, ще взема допълнително към своята 200 лева. С увеличаването на този%, ГЕРБ спечелиха
6
9
 
1
 
! Отговори
м17 преди 6 години
До АнонименНяма такова нещо, хора с трайни уреждания се явяват само веднъж доживот или АКО желаят преосвидетелстване поради НОВИ заболявяния.
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неморолно и унизително е да караш хора с липсващи крайници или органи да се явяват през 2 години на комисия. Все едно ще им пораснат нови. Това да не са гущери.
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко ром с ТЕЛК!А хора с физически увреждания минават на ТЕЛК през две години, все едно уврежданията им ще се оправят от самосебе си
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средно за ЕС инвалидите са около 16 процента от работоспособното население. Рекордьори са Франция, Германия, а и САЩ не им отстъпва много, средно за цитираните 3 страни процента е смайващ около 20. В БГ инвалидните пенсии са малко над 8 процента, а управляващите ореваха света, но как иначе след като окрадоха всичко и няма пари за нищо.
2
1
 
14
 
! Отговори
мучачос преди 6 години
Има директори с ТЕЛК! И едновременно с това взимащи и пенсия по болест! Бах тая държавица... бах тея корумпирани лекари!
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как няма да се оплакват, като всеки втори в БГ е инвалид, за това няма пари за истинските инвалиди, защото хора с посредствени и леки заболявания се изкарват такива за да взимат пенсии, вместо да идат да работят.