Как контрацептивите предпазват от нежелана бременност?

По какво се различават таблетките
4 авг 2017 19:57, Eкип на Puls.bg
1
 Как контрацептивите предпазват от нежелана бременност?
Reuters
Оралните контрацептиви представляват един от най-широко използваните методи за предпазване от нежелана бременност. Те са толкова използвани, че в Скандинавските страни повече от 60% от младите жени предпочитат този метод за контрацепция. У нас все повече оралните протипозачатъчни се налагат като средство на избор, като надеждността им се усъвършенства, а употребата им достига до 14%. Затова е важно да знаеш какво представява „хапчето”, защо се прилага, какъв е съставът, но също така и какви могат да бъдат нежеланите ефекти от използването му. Ето повече за видовете орални контрацептиви и начина им да действие...
 
Основният ефект, по който действат противозачатъчните, е, че потискат овулацията. Поради външния прием на полови хормони под формата на хапче се потиска секрецията на хипоталамичните хормони, които имат стимулиращо действие върху половата ендокринна функция. Така чрез влияние върху яйчниковата функция да отделя хормони и възможността за обратна връзка между отделните регулаторни нива цялата невро-ендокринна ос затихва.
 
Липсата на овулация означава също, че нито един яйчников фоликул не е достигнал до зряла фаза, в която да се намира годна за оплождане яйцеклетка. Третата бариера срещу нежелана бременност, която се подсилва от контрацептивните, е промяна в цервикалната слуз. Тя става гъста и ограничава преминаването на сперматозоидите в женския полов тракт, а също и на инфекциозни причинители, което обяснява защо честота на възпалителните заболявания на матката и маточните тръби е по-ниска при жени, използващи орални контрацептиви.

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хапчетата са на хормонална основа, и от тях жените се окосмяват дори и по лицето.
Най добре, спирала. Слагаш я, и 5 години чупиш яйцето в супата безпроблемно