Здравната система се разкъсва между три желания

Можем ли да стигнем до целта с безцелни реформи?
7 авг 2017 19:09, Екип на Bloomberg
27
Здравната система се разкъсва между три желания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът на здравна реформа в България никога не е спирал. За съжаление и разбирането за това каква реформа правим се променя през годините. Това каза икономистът Калоян Стайков от Институт за пазарна икономика в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Реформата започна в края на 90-те години и имаше визия как трябва да изглежда здравната система, за да можем стъпка по стъпка да стигнем там. В един момент се смени правителството. Дойде второ, трето и т.н. и визиите започнаха да се сменят. Така влязохме в един непреодолим цикъл на реформи и нужда от тях", коментира той.

Здравната система е изправена пред един проблем, пред който е изправен всеки бизнес и това е невъзможната комбинация между три желания - ниски цени, бързо изпълнение и високо качество, каза гостът.

"Ако заменим "бързо изпълнение" с "всеобхватност на услугата или универсална услуга", това идеално описва ситуацията. Тоест - ние или ще имаме ниски цени, но няма да имаме универсалност на услугата и качеството ще страда и т.н", допълни Стайков.

"Трябва да си изберем какво искаме от здравната ни система", настоя той.

До какво ще доведе централизираното управление на здравеопазването? Съществуват ли правилните стимули в българската здравна система, за да се развива тя в правилната посока? Какви са възможностите за прогенерична политика? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
az преди 1 година
До Анонимен 21
------------------------------
Понеже искате да ви лекуват по европейски сравнете тези цени с европейските да видите колосалната разлика! Или дай да плащаме по български,ама да искаме да ни лекуват по европейски! Няма как да стане! Който иска реномиран лекар,както и реномирана кола плаща по-скъпо.Тепърва ще расте броят на лекарите,неработещи с касата! Нали искаме парите на касата да се изразходват пестеливо!
19
4
 
0
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 1 година
Че са три желанията им, съм съгласен ! Но прилагателните са кардинално сгрешени.... Мола Ви се ... истината е : високи цени, бързо изпълнение и ниско качество ! Това са желанията им и те ги осъществяват най-старателно. Не бъркайте хората ... тъкмо са я подкарали....
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам направление за специализиран лекар и днес в 4 болници ми казаха, че реномораните им лекар не работят с направления. За какво точно плащаме? Кога ще се получава мед. помощ според сумата осигуровки, която си платил?
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравната система в България е от тип Др Менгеле!
16
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи 500-600 лева от болнично заведение са малко!!А недекларираните доходи от частните ви кабинети,а,че няма лекар,който да не е ДЖИ-ПИ/личен лекар/за което на записан пациент всеки месец получава по 1,37 лв за лица до 18 години,1,05лв. за лица от 18-65,1,47лв. за лица над 65!!Прегледът на лице с едно заболяване от същиясе плаща както следва-9,50лв. за хора с едно заболяване,с две заболявания-11,40лв.,с повече от две заболявания-13,30лв.!!И ми говорите,че трудът ви в България не е добре платен!
15
2
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Отиди в София и ще се срещнеш и с хора които са облечени като просяци и карат 20 годишни коли. Това само в София го има.
14
7
 
4
 
! Отговори
клиент/пациент преди 1 година
До този д-р дулитъл:
Ти се радвай на тоя възрастен и влачещ се пролетариат че още е жив и крета до кабинетите ви, че той като си замине ще се срещнете с критичното поколение на интернета, което ще подложи на съмнение всяко ваше действие и ще търси отплата за всяка грешка или бездействие.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13

2000 лв за доктор - *** изпадналия доктор. Аз не познавам доктор, дето да пада по 10 хил. лв./месец, а има и такива, дето стигат 40000.
12
8
 
6
 
! Отговори
клиент/пациент преди 1 година
Повечето лекари са свестни и са добри специалисти но както във всяка друга сфера ги мързи и искат повече кинти. Разбираемо.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно хората с финансови възможности и връзки,не внасят вноски,а търсят вниски от хора нямащи възможност да платят или безработни,друг проблем е,че част от парите изобщо не се насочват към здравеопазване,а са източвани със съмнителни зделки,строежи и т.н.За което нито пациентите,нито работещите лекари са виновни.Но това не дава право на лекарите да се отнасят лошо с пациентите или да не им обръщат достатъчно внимание.
10
4
 
8
 
! Отговори
Де е Канада? преди 1 година
Искам да живея в реформирана вече държава! Писна ми да живея в преход и реформи! Някой ден така ще си умра, може би с помощта на реформиращото се българско здравеопазване, а реформите ще продължават и след погребението ми!!!
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига ревахте,бре!!!Има ли лекар у нас,който се издържа с работа само в лечебно заведение без да има частен,собствен лекарски кабинет??И време за пациент винаги намирате след като го пренасочите от болницата към кабинета си по ваша препоръка и му опъвате паричките,а в болницата му опъвате парите по клинична пътека!!И какви ми ги говорите за заплати от 400-500 лева,когато под 2000 на месец никой от вас не пада ДОКТОРИИИ!!!
8
10
 
3
 
! Отговори
клиент/пациент преди 1 година
Работя в здравната сфера и знам много добре какъв е проблемът. Проблемът на лекарите е че не всеки може да кара чисто нова кола и да притежава поне 3 имота. Болката им е че по-слаби специалисти вземат повече. Тази система сами си я направиха. А най-бедните лекари специалисти и най-богатите такива са твърдо в София. Да бягат беднюхите по провинцията. Там са парите и спасението.
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А,да не говорим,че в България остана всичкото некадърник докопало единствено клиничните пътеки на здравната каса и чукащо само касови бележки на касовият си апарат!!Ами то и заплащането такова,като на бакали в бакалия!!Който се чувства ощетен пътя навън е свободен за реализация!!Ама явно далаверата в България е по-голяма,защото навън трябва да се работи,работа и то отговорно!!За лекарска грешка,отнемат титла и ставаш някъде хамалин!!
6
7
 
11
 
! Отговори
Мнооого обяснения преди 1 година
Здравната ни система си беше прекрасна,достъпна за всички и безплатна. Лекарите не са работили безплатно. Държавата плащаше за всеки болен и го лекуваха максимално .Сега ти бият шута на петия ден и никой повече не се интересува. И най- малките селища си имаха здравен пункт и аптеки.....А сега.....като след потоп. Хора в селата пътуват до най- близките градове,защото нямат аптеки.За тях това са допълнителни разходи за тънките им кесии. Пълна трагедия. Пази Боже да се разболееш.
5
9
 
7
 
! Отговори
Клиент/пациент преди 1 година
Заплащането е съобразено с качеството. Сами сте си виновни. Вашата професия е като всички останали - на който му се работи/краде/лъже, взема повече. Това че парите в касата са едни и същи обаче пишете двойно повече пътеки от необходимите реално гарантира ниското заплащане и от там ниско качество на реално извършените услуги. Поздрави.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 Анонимен

Амииии,ниското заплащане на медицинският персонал е в пряка връзка с ниското заплащане на болния пролетариат!!!И пролетариатът вече знае,че безплатно няма,ама и пари няма!!С дупе ли да плаща??
3
6
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Явно толкова си доктор, колкото аз премиер.
Чети:Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При комунизма, нямаше нужда да се лутат в трите крайности. А само в една: грижата за пациента.
Но сегашните докторчета, Хипократовата клетва, я смятат за някаква излишна формалност. Нищо че е на 2000 години, когато е нямало пазарна икономика
1
6
 
7
 
! Отговори
??? преди 1 година
*Здравната система е изправена пред един проблем, пред който е изправен всеки бизнес и това е невъзможната комбинация между три желания - ниски цени, бързо изпълнение и високо качество, каза гостът.*

Това момче не го слуша Главата .Здравето НЕ Е БИЗНЕС .Това е Социална Държава .Другото е което бърка *детето* е че има Много Хора които се осигуряват и Масата осигурява Огромен Оборот на ниска цена .Всъщност защо пускате новини от Студенти втора година в НБУ ???

Полезните свойства на джинджифиловата вода
Полезните свойства на джинджифиловата вода

Полезните свойства на джинджифиловата вода

За какво може да използвате авокадото
За какво може да използвате авокадото

За какво може да използвате авокадото