Здравната система се разкъсва между три желания

Можем ли да стигнем до целта с безцелни реформи?
7 авг 2017 19:09, Екип на Bloomberg
27
Здравната система се разкъсва между три желания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът на здравна реформа в България никога не е спирал. За съжаление и разбирането за това каква реформа правим се променя през годините. Това каза икономистът Калоян Стайков от Институт за пазарна икономика в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Реформата започна в края на 90-те години и имаше визия как трябва да изглежда здравната система, за да можем стъпка по стъпка да стигнем там. В един момент се смени правителството. Дойде второ, трето и т.н. и визиите започнаха да се сменят. Така влязохме в един непреодолим цикъл на реформи и нужда от тях", коментира той.

Здравната система е изправена пред един проблем, пред който е изправен всеки бизнес и това е невъзможната комбинация между три желания - ниски цени, бързо изпълнение и високо качество, каза гостът.

"Ако заменим "бързо изпълнение" с "всеобхватност на услугата или универсална услуга", това идеално описва ситуацията. Тоест - ние или ще имаме ниски цени, но няма да имаме универсалност на услугата и качеството ще страда и т.н", допълни Стайков.

"Трябва да си изберем какво искаме от здравната ни система", настоя той.

До какво ще доведе централизираното управление на здравеопазването? Съществуват ли правилните стимули в българската здравна система, за да се развива тя в правилната посока? Какви са възможностите за прогенерична политика? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
az преди 6 години
До Анонимен 21------------------------------Понеже искате да ви лекуват по европейски сравнете тези цени с европейските да видите колосалната разлика! Или дай да плащаме по български,ама да искаме да ни лекуват по европейски! Няма как да стане! Който иска реномиран лекар,както и реномирана кола плаща по-скъпо.Тепърва ще расте броят на лекарите,неработещи с касата! Нали искаме парите на касата да се изразходват пестеливо!
18
4
 
0
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Че са три желанията им, съм съгласен ! Но прилагателните са кардинално сгрешени.... Мола Ви се ... истината е : високи цени, бързо изпълнение и ниско качество ! Това са желанията им и те ги осъществяват най-старателно. Не бъркайте хората ... тъкмо са я подкарали....
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам направление за специализиран лекар и днес в 4 болници ми казаха, че реномораните им лекар не работят с направления. За какво точно плащаме? Кога ще се получава мед. помощ според сумата осигуровки, която си платил?
16
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи 500-600 лева от болнично заведение са малко!!А недекларираните доходи от частните ви кабинети,а,че няма лекар,който да не е ДЖИ-ПИ/личен лекар/за което на записан пациент всеки месец получава по 1,37 лв за лица до 18 години,1,05лв. за лица от 18-65,1,47лв. за лица над 65!!Прегледът на лице с едно заболяване от същиясе плаща както следва-9,50лв. за хора с едно заболяване,с две заболявания-11,40лв.,с повече от две заболявания-13,30лв.!!И ми говорите,че трудът ви в България не е добре платен!
15
2
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Отиди в София и ще се срещнеш и с хора които са облечени като просяци и карат 20 годишни коли. Това само в София го има.
14
7
 
4
 
! Отговори
клиент/пациент преди 6 години
До този д-р дулитъл:Ти се радвай на тоя възрастен и влачещ се пролетариат че още е жив и крета до кабинетите ви, че той като си замине ще се срещнете с критичното поколение на интернета, което ще подложи на съмнение всяко ваше действие и ще търси отплата за всяка грешка или бездействие.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 132000 лв за доктор - *** изпадналия доктор. Аз не познавам доктор, дето да пада по 10 хил. лв./месец, а има и такива, дето стигат 40000.
12
8
 
6
 
! Отговори
клиент/пациент преди 6 години
Повечето лекари са свестни и са добри специалисти но както във всяка друга сфера ги мързи и искат повече кинти. Разбираемо.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно хората с финансови възможности и връзки,не внасят вноски,а търсят вниски от хора нямащи възможност да платят или безработни,друг проблем е,че част от парите изобщо не се насочват към здравеопазване,а са източвани със съмнителни зделки,строежи и т.н.За което нито пациентите,нито работещите лекари са виновни.Но това не дава право на лекарите да се отнасят лошо с пациентите или да не им обръщат достатъчно внимание.
10
4
 
8
 
! Отговори
Де е Канада? преди 6 години
Искам да живея в реформирана вече държава! Писна ми да живея в преход и реформи! Някой ден така ще си умра, може би с помощта на реформиращото се българско здравеопазване, а реформите ще продължават и след погребението ми!!!
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде стига ревахте,бре!!!Има ли лекар у нас,който се издържа с работа само в лечебно заведение без да има частен,собствен лекарски кабинет??И време за пациент винаги намирате след като го пренасочите от болницата към кабинета си по ваша препоръка и му опъвате паричките,а в болницата му опъвате парите по клинична пътека!!И какви ми ги говорите за заплати от 400-500 лева,когато под 2000 на месец никой от вас не пада ДОКТОРИИИ!!!
8
10
 
3
 
! Отговори
клиент/пациент преди 6 години
Работя в здравната сфера и знам много добре какъв е проблемът. Проблемът на лекарите е че не всеки може да кара чисто нова кола и да притежава поне 3 имота. Болката им е че по-слаби специалисти вземат повече. Тази система сами си я направиха. А най-бедните лекари специалисти и най-богатите такива са твърдо в София. Да бягат беднюхите по провинцията. Там са парите и спасението.
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,да не говорим,че в България остана всичкото некадърник докопало единствено клиничните пътеки на здравната каса и чукащо само касови бележки на касовият си апарат!!Ами то и заплащането такова,като на бакали в бакалия!!Който се чувства ощетен пътя навън е свободен за реализация!!Ама явно далаверата в България е по-голяма,защото навън трябва да се работи,работа и то отговорно!!За лекарска грешка,отнемат титла и ставаш някъде хамалин!!
6
7
 
11
 
! Отговори
Мнооого обяснения преди 6 години
Здравната ни система си беше прекрасна,достъпна за всички и безплатна. Лекарите не са работили безплатно. Държавата плащаше за всеки болен и го лекуваха максимално .Сега ти бият шута на петия ден и никой повече не се интересува. И най- малките селища си имаха здравен пункт и аптеки.....А сега.....като след потоп. Хора в селата пътуват до най- близките градове,защото нямат аптеки.За тях това са допълнителни разходи за тънките им кесии. Пълна трагедия. Пази Боже да се разболееш.
5
9
 
7
 
! Отговори
Клиент/пациент преди 6 години
Заплащането е съобразено с качеството. Сами сте си виновни. Вашата професия е като всички останали - на който му се работи/краде/лъже, взема повече. Това че парите в касата са едни и същи обаче пишете двойно повече пътеки от необходимите реално гарантира ниското заплащане и от там ниско качество на реално извършените услуги. Поздрави.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4 АнонименАмииии,ниското заплащане на медицинският персонал е в пряка връзка с ниското заплащане на болния пролетариат!!!И пролетариатът вече знае,че безплатно няма,ама и пари няма!!С дупе ли да плаща??
3
6
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Явно толкова си доктор, колкото аз премиер. Чети:Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунизма, нямаше нужда да се лутат в трите крайности. А само в една: грижата за пациента. Но сегашните докторчета, Хипократовата клетва, я смятат за някаква излишна формалност. Нищо че е на 2000 години, когато е нямало пазарна икономика
1
6
 
7
 
! Отговори
??? преди 6 години
*Здравната система е изправена пред един проблем, пред който е изправен всеки бизнес и това е невъзможната комбинация между три желания - ниски цени, бързо изпълнение и високо качество, каза гостът.*Това момче не го слуша Главата .Здравето НЕ Е БИЗНЕС .Това е Социална Държава .Другото е което бърка *детето* е че има Много Хора които се осигуряват и Масата осигурява Огромен Оборот на ниска цена .Всъщност защо пускате новини от Студенти втора година в НБУ ???