Атака на кърлежи и комари: Все повече заразени с Лаймска болест

През октомври се очаква бум на сифилис и хламидални инфекции
4
Атака на кърлежи и комари: Все повече заразени с Лаймска болест
Снимка: pixabay

Все повече българи се заразяват с Лаймска болест отчитат регионалните здравни инспекции. Инфекцията се предава от кърлежи и може да е смъртоносна.

Само за седмица 21 човека са с доказани лабораторни проби, сочат данните на Националния център по зарази и парацитни заболявания. От началото на годината до момента от тази диагноза са се лекували 393 човека, като през миналата година те са били 238 - със 155 по-малко, съобщава "Монитор".

Оказва се, че най-много, но за най-кратко време са заразените и диагностицираните в Бургас.

Висока е заболеваемостта и от марсилска треска. По данни на Националния център за заразни и паразитни заболявания за последната седмица са регистрирани 13 случая в страната, което е с два по-малко от предходната. От тях 9 са потвърдени лабораторно.

Не ни успокоява факта, че с за седмица случаите са намалели с два, тъй като симптомите се проявяват най-рано след пет-седем дни, коментираха лекари. В подкрета те приведоха факта, че от началото на годината в страната са съобщени 192 случая.

И марсилската треска, и лаймската болест се предават от ухапване на кърлежи. Затова родителите да избягват пикниците в заблатени места, а разходките и игрите на децата да са в градинки и паркове, чиито тревни площи се обработват срещу кърлежи и ларвите им, предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев и допълни, че предвид двата случая на Западнонилска треска хората трябва да се пръскат с репеленти срещу комари, когато тръгват на разходка сред природата.

Лекарите очакват след края на летния сезон бум на сифилис и хламидални инфекции. Най-много хора с такива зарази се диагностицират към средата на октомври, когато вече инкубационният период на болестите по сексуален път е минал и болестта се проявява.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лаймската болест е опасна и коварна,може да се прояви след десетилетие замаскирана като нещо съвсем различно.След ухапване от кърлеж задължително се изследвайте за лаймска болест.Първия симптом е зачервен кръг около мястото на ухапването,който може да изчезне от самосебе си и да се прояви след години като съвкупност от съвсем различни симптоми и ако не бъде диагностицирана правилно,води до бавна,мъчителна и скъпа смърт.
3
0
 
5
 
! Отговори
G точка преди 4 месеца
Само не разбрах какво общо имат хламидиите и сифилиса с комарите и кърлежите, ама ок..
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спокойно, да не си помислите че това има нещо общо с хилядите бездомни кучета и котки или с неподдържаните тревни площи.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КОМАРИТЕ ГИ ЛОВЯ В БУРКАН!!

ЕДНА ВЕЧЕР ЦЯЛ ЧАС ИГРАХМЕ НА СТРАЖАРИ И АПАШИ С ЕДИН КОМАР ДОКАТО НЕ ГО ХВАНА! ГАСЯ ОСВЕТЛЕНИЕТО И САМО ЕКРАНА СВЕТИ И КОМАРА ПОЧВА ДА ЛЕТИ И ПУСКАМ ОСВЕТЛЕНИЕТО И ГО НАМИРАМ КЪДЕ Е КАЦНАЛ АКО НЕ Е ПАК СЪЩОТО!

КАТО ГО ХВАНЕШ В БУРКАНА ГО ТРЪСКАШ 10 ПЪТИ И ПОВЕЧЕ ДА СИ УДАРИ ГЛАВАТА В КАПАКА ЩЕ СИ ПРОЛИЧИ КОГА ВЕЧЕ Е ЗАШЕМЕТЕН!

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят
10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)