Рискови фактори за алергия, засягаща дихателните пътища

Важно е качеството на въздуха
31 май 2019 22:15, Eкип на Puls.bg
1
Рискови фактори за алергия, засягаща дихателните пътища
Източник: Reuters
Алергията като повишена чувствителност на организма към приемащи се за безвредни - субстанции от околната среда, е резултат на взаимодействие на генетични фактори от една страна и факторите на околната среда от друга.
 
Обяснение за повишената честота на алергиите през последните десетилетия се търси основно във факторите на околната среда качеството на въздуха както на открито, така и в затворени помещения. Освен това промените в разпространението на полените в резултат на глобалното затопляне, професионалните рискови фактори, както и консумацията на храни, които тепърва навлизат в менюто ни и са с различна белтъчна характеристика.
 
Познаването на рисковите фактори и възможността за намаляване на тяхното въздействие са с важно значение за превенцията на алергичните заболявания, както на дихателната, така и на други системи (стомашно-чревни).
 
Симптомите на алергичните заболявания се проявавят след контакт на дихателната лигавица със съответния алерген. Средата в затворените помещения е чест и значим източник на алергени. Благоприятно условие за тяхното действие е и фактът, че съвременният човек прекарва приблизително 90% от времето си в затворени помещения.
 
На първо място сред най-честите алергени или дразнители в помешенията се посочват микрокърлежите – акари в домашния прах. На следващо място се подреждат плесените, домашните любимци и стайните растения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари