7 причини да хапвате по една ябълка на ден

Повлиява добре на нивата на холестерола
30 сеп 2019 13:24, Михаела Лазарова
5
7 причини да хапвате по една ябълка на ден
Снимка: istock

По-здрави кости, намален риск от хемороиди и камъни в жлъчката... Това са само част от ползите за нашето здраве от редовната консумация на ябълки. Не е никак случайна приказката за едната ябълка на ден. Сочните плодове, които обичаме да хапваме така, да добавяме към десерти, смутита, здравословни закуски са изключително полезни и заслужават нашето специално внимание. Вижте защо.

Подобряват здравето на мозъка

Когато консумираме ябълки, в мозъка ни се увеличава синтеза на невротрансмитер наречен ацетилхолин. Той е пряко свързан с по-добра концентрация, разрешаване на проблеми и процесите на запомняне.

Намалява се рискът от деменция и диабет

Сочните плодове съдържат важни хранителни вещества, които предпазват организма от оксидативния стрес, което е причината за развитието на заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер.

Също така, редовната им консумация намалява риска от инсулт. Ябълките ни осигуряват полифеноли, които дори могат да намалят нивата на кръвната захар, да стимулират отделянето на инсулин, като това намалява риска от диабет, но плодовете са полезни и за пациенти, които имат това заболяване.

Повлиява добре нивата на холестерола

Още една причина да хапвате всеки ден по една ябълка е това, че фибрите в нея не само благоприятстват храносмилането, но могат естествено да понижат нивата на „лошия“ холестерол и да повишат нивата на „добрия“.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
ябълко преди 4 години
Чакам с нетърпение новата реколта. Купувам поне по 2 килограма на седмица. Ето сега в Билла има български ябълки по 1 и 50. Редовно проверявам на kimbino.bg/billa дали са по-евтини и ако да - взимам повече да има. Никога не са излишни.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете коментарите по-долу и след това си направете исвода защо България е на едно от първите места в света по сърдечно съдови заболявания. Ако сте гладни, по-добре вземете една ябълка отколкото да се тровите с Макдоналси и разните там колбаси. Не казвам да станете вегани, но яжте само качествено месо.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
99% от ябълката е вода, каква полза от водата, освен да ходиш на тоалетната.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причина 1: в България, като си платите ток, вода, данъци и всички сметки, ви остават пари за 1 ябълка на ден!
1
4
 
7
 
! Отговори
Стар лекар преди 4 години
Това с едната ябълка на ден не е съвсем така. За да има пълен ефект, трябва да се изяждат поне три!