Принуди ли системата лекарите да се превърнат в търговци?

Здравеопазването ни има нужда от пълна промяна
10 фев 2020 22:45, Нели Христова
44

"Намаляване броя на регионалните каси ще доведе до икономии и административни разходи, но аз съм умерен скептик, тъй като това е една консервативна система и трудно ще се пренастрои да работи по този начин", заяви общинският съветник от ГЕРБ д-р Антон Койчев в студиото на Bulgaria ON AIR. Днес на заседание на Надзорния съвет на НЗОК бе предложена идеята за преструктуриране на здравните каси в страната и намаляване на техния брой от 28 на 6.

Според него нашата здравна система се нуждае от ментални, структурни и институционални промени.

"Време е обществото да изговори и да формулира в съгласие каква здравна система искаме да имаме", каза д-р Койчев.

Неговото мнение е, че ситуацията с бюджета за здравеопазване на моменти е близка до катастрофалната.

"Виждаме на моменти пожарни реакции, които винаги са свързани с осигуряване на средства и осигуряване на някаква стабилност, което изисква обаче още средства. Трябва да има политическа воля и да видим какво искаме, тъй като здравно-осигурителната система в България не е достигнала своя върховен капацитет", смята Койчев.

Според него трябва да се преразгледа изцяло лекарственият списък за реинборсация и пределните цени в него и не е далеч моментът, в който вероятно и прокуратурата ще изиска проверка.

"Тъй като няма достатъчно пари за болнична помощ и за изпълнение на медицинските дейности, от там нататък започва всичко останало", заяви общинският съветник.

Лекари, станали жертва на агресия от страна на пациенти, вече могат да сигнализират прокуратурата чрез специален телефон, разкрит от Българския лекарски съюз.

"Ние имаме морален дълг като лекари, но факт е, че тези случаи зачестиха. Това е отражение на определена маргинализирана прослойка в обществото. Но това двуяк процес, тъй като ситуацията в здравната система принуди голяма част от лекарите да се превърнат в търговци", отбеляза д-р Койчев.

И допълни, че трябва да има освен инкриминиране и комплекс от много други мерки.

"Столичното здравеопазване е в едно стабилно състояние. Общинските болници изглеждат така, както са изглеждали преди няколко години. Има тенденция към намаляване на загубите", заяви той.

Относно трафикът на органи за трансплантация д-р Койчев поясни, че това е обект на трансграничната престъпност.

"Ние освен контрол няма как да се опълчим. За да се избегне това нещо трябва да се повишава културата на населението и да има желание за донорство", смята Койчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До безотчетно плащанеЗдравните услуги са освободени от ДДС, умник.
35
1
 
3
 
! Отговори
Не виждам преди 4 години
как търговско дружество, каквото е болиницата ще ме придума да даря мои или на близък органи за трансплантация - щом са търговци да си ги купят или да направят лечението, лекарствата и консумативите, както и всички грижи даром за пациентите. И ако сме доволни и нямаме съмнения, че наистина са направили дори невъзможното може и да им дарим органи.
34
1
 
4
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
не системата принуди лекарите да станат търговци,а лекарите използват пропуските в системата и я изсмукват буквално,зер с държавна баница най добре се прави помен.каквито и добри идеи да реализира държавата,се размиват в общата безотговорност и безхаберие на бюрокрацията,защото ако един процес не се контролира-той затъва и не работи.държавата е на самотек и е обречена.
33
1
 
9
 
! Отговори
XXL преди 4 години
Лекарите не са виновни! Парламентаристите ги създадоха,да са на това дередже!
32
2
 
4
 
! Отговори
окръжна болница преди 4 години
До безотчетно плащанеИдете в Нифрологията и урологията-хирургията за да се убедите! Затваряте си очите!
31
2
 
5
 
! Отговори
безотчетно плащане преди 4 години
До здравна осигуровкаВземат ти хилядарките без приходо-разходен документ и заплащат с ДДС допълнително!
30
2
 
6
 
! Отговори
здравна осигуровка преди 4 години
Със или без нея плащаш 3000 лв. припечелени зе 50 минути! Не се издават документи!
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До навсякъде ни крадат... и нищо не ги спира! Бунт!
28
2
 
8
 
! Отговори
до автомонтьор преди 4 години
какви седем милиона бе, 7 милиона всеки ден на лекар ли ходят или са в болница. Да не говирим че към тизи милиярд и половина от явни и скрити доплащания още толкова влизат в здравната система . 7 милиона болнични легла ли има в момента. Само ще ти кажа че днес съм заплатил 1200 лв за манипулация при положение че 25 г съм здравно осигурен . Със или без осигуровка тези 1200 кинта си ги плащаш...
27
3
 
3
 
! Отговори
навсякъде ни крадат преди 4 години
До разбойници от МНЗПод прикритието на хипократовата клетва.............и БКП..............
26
2
 
12
 
! Отговори
извод преди 4 години
Нищо няма да се промени, докато няма множество здравни каси, вкл и чуждестранни. Ако се ограничи само до БГ - това ще бъде пак картел на бг мафията, но ако се отвори към света---нашата мафия не може да купи целия свят....Именно затова няма нищо да се промени, защото Тиквата и сие нямат интерес...тежко и горко на бг гражданите и селяните , които така възторжено гласуват за своите мъчители.Народ, който гласува за своите мъчители, не е жертва, а съучастник-Оруел.
25
3
 
11
 
! Отговори
лекарската мафия преди 4 години
За какво ни удържаха цял живот здравни осигуровки? Кой ги взе? Плащаме отново!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не въвеждат електронни досиета и здравни карти на пациентите?Всичко измислят глупости само да не стане.Каквото и да се направи ще е пак да се краде.
23
3
 
10
 
! Отговори
разбойници от МНЗ преди 4 години
3000 лв за 50-минутна лазерна операция вземат директно без документ на регистратуритеНа всеки етаж в болниците стоят рекламни плакати за лазерни операции без цена!МНЗ не можело да плати операции на здравно осигурените пациенти! Загиваме-умираме
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събуди се: "Търговци са и лошо няма, стига да са лоялни отношенията"При търговците НЯМА лоялни отношения!!! Човечност трябва! При лекари и учители ДУША трябва!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я питайте този многознайко д-р Койчев защо НЗОК и МЗ въведоха ограничения за ,,брой легла,, и,, лимитите,,, а после същите протестират,че нямало свободни легла.Търговци са и лошо няма, стига да са лоялни отношениятаНа кой търговец му определят лимит за печалба????Може някой и да пита, но не и в този сайт
20
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук някои определят лекарите като "търговци на здраве". Истината е много по-зловеща!Огромната част от членовете на гилдията, наречена лекарска, са само едни търговци на фармацевтични и козметични продукти. Това е ужасяващ факт! Незначителен брой лекари са посветени на здравето.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо бяха приложени най-лошите световни медицински практики? Защо искахте да назначите "ваши хора" по здравните каси, безброй много частни болници, в които се наливат пари, чиновници на заплати, 90% от обучението на лекарите го поемаме всички, а те веднага заминават за чужбина и много други умишлени и недомислени грешки.
18
0
 
7
 
! Отговори
xaxaxaxaxa преди 4 години
"реинборсация"
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че ги принуди. То и в училищата и университетите е същото. Там не са ученици/студенти, а бройка и сума в бюджета.