Как да различите различните видове глад?

Внимателното и съзнателно хранене помага да идентифицирате глада
28 юни 2022 14:08, Михаела Лазарова
2
Как да различите различните видове глад?
Снимка: Istock

Гладът е индикация, че тялото ни се нуждае от храна. Това е колкото вярно, толкова и погрешно твърдение. В днешното съвремие можем лесно да объркаме глада с емоционалното хранене, което ни подтиква към вредна и калорична, но задоволяваща храна за душата. Защо? Защото просто има необозримо разнообразие, което хранителната индустрия ни е осигурила. И в този океан от изкушаващи възможности мозъкът ни иска да опита от всичко, за да се чувстваме щастливи.

Измамните признаци на глад могат да ни накарат неусетно да погълнем огромен брой излишни калории, в повечето случаи неносещи никаква хранителна стойност за организма.

В други случаи може да се събудите през нощта и да се почувствате гладни. Единственото, което искате, е да станете и да отидете до хладилника. В други дни пък, когато е горещо, ви се яде нещо студено, разхлаждащо или пък сладко, а в повечето случаи всъщност сте жадни, не гладни.

Внимателното и съзнателно хранене помага да идентифицирате глада. Въпреки че той изглежда прост за разбиране и установяване, това не е съвсем така. По-трудно е да се каже дали наистина сте гладни, отколкото си мислите.

Националният институт по диабет и заболявания на обмяната на веществата на САЩ констатира, че 30,7% от американците са с наднормено тегло, а 42,4% са затлъстели. Американската психологическа асоциация посочва, че 38% от възрастните казват, че са преяждали от стрес през последния месец, а половината от тях признават, че преяждат поне веднъж седмично, понякога и повече, пише healthdigest.com.

След като научите какви са видовете глад и как да ги различавате, ще ви е много по-лесно да контролирате храненето си, респективно теглото си и здравословното си състояние. Изследователи от Мичиганския държавен университет са изследвали видовете глад и са публикували труда си в книга със заглавие „Съзнателно хранене“ (Mindful Eating). Според учените, практикуването на съзнателно хранене започва преди всичко с определянето на това какъв глад изпитвате в момента, пише още healthdigest.com.

Ето и видовете глад:

Глад, който изпитвате с очите, носа и устата

Гладът е свързан с рецептори в мозъка. Когато виждаме храната, ние искаме да я опитаме, още повече ако изглежда апетитно, ухае приятно и е подредена красиво в чинията. Този вид глад изпраща сигнали в мозъка, че това, което виждате и помирисвате ще ви достави удоволствие. Веднага започвате да се чувствате гладни, но това не е същински глад. Този вид глад е и най-трудният за контролиране.

Според healthline.com, има система в мозъка, която е предназначена да възнаграждава поведението, допринасящо за оцеляване. При вида и мириса на задоволителна и вкусна храна в мозъка се отделя допамин – хормон на удоволствието.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 


2
Още по темата: гладотслабванестрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари