Плодове и зеленчуци, които е добре да се ядат с обелките

Може да звучи много странно, но кивито заслужава да се яде цяло
10 дек 2023 11:15, Михаела Лазарова
26
Плодове и зеленчуци, които е добре да се ядат с обелките
Снимка: Istock

Преди да обелите плодовете и зеленчуците, помислете отново. Обелките им всъщност в повечето случаи съдържат много повече и по-наситени хранителни вещества от сърцевината им. Ако искате организмът ви да се радва на повече витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, не обелвайте корите им.

Някои плодове и зеленчуци са много по-здравословни, ако се консумират с обелките. Вижте кои са те.

Картофи

Картофите са много по-вкусни, хрупкави и апетитни, когато не са обелени. Без значение дали са млади, пресни или късни картофи, не премахвайте обелките, защото те са и много ценен източник на желязо, калций, витамин А, магнезий, витамини от група В, витамин С.

Разбира се, имайте предвид и опасността от веществото соланин. За да се предпазите от него, прочетете кои картофи все пак не стават за ядене тук.

Ябълки

Кората на ябълките е много наситена с фибри и антиоксиданти. В нея са концентрирани витамини, минерали и голямо количество пектин. Той е отговорен за контрола на кръвната захар и холестерола. Ако консумирате ябълките с обелките, те ще допринесат за балансиране на кръвната захар и по-бавното ѝ усвояване заради голямото количество фибри в кората.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Доматето го ядем с колците.
16
1
 
7
 
! Отговори
дедо ви преди 4 месеца
когато нямаше толко химия ги ядяхме с обелките някои плодове и зеленчуци . сега това НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ !
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шам фастъка и орехите ги ям от години с черупките, суровоядството е много полезно дори сега си хапвам леща и боб на зърна суров като пуканки си ги ям за да се запазват витамините.
14
0
 
7
 
! Отговори
Лешникотрошачката преди 4 месеца
Мисля да пробвам, но след като си извадя медицинско, ще съдя автора и изданието. Тъкмо не ми достигат едни 20-30 хиляди за нови зъби...
13
0
 
14
 
! Отговори
Консуматор преди 4 месеца
Всички плодове и зеленчуци, които сте описали, трябва да се ядат препоръчително обелени. За цитрусите въобще не бива и да си помисляме да ги консумираме с корите. С такива отрови ги къпят преди транспортиране, че човек трябва задължително да измие плода преди белене и ръцете си след това.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз тиквите ги ям с кората. И дините, има витамин С. Чудя се каква меродия да садна в междуредието на лозето?
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите по принцип не ядат много плодове и зеленчуци и затова са на челно място в Европа по сърдено-съдови заболявания и рак на дебелото черво. Вегетарианският начин на живот, много зеленчуци и плодове ви гарантира дълголетие и ви пази от рак, инфаркт и инсулт.
10
0
 
4
 
! Отговори
Подигравайте се вие, преди 4 месеца
но не се знае дали не прогнозират настъпване на голям глад и затова да ни обясняват, че е добре да ядем обелките. Все пак пълнят стомаха, нали?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пържолите ги беля,но киселото зеле го ям с кората!Много е полезно!Лютите чушки също не ги беля!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цитурси с кората? Това е като онази статия за Канола маслото че било много полезно а всъщност е едно от най-вредните.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами месото ? Агнешкото го ядем с кожите.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
аз даже доматите ги ям с колчетата
5
0
 
21
 
! Отговори
Парадокс преди 4 месеца
Само ябълките и краставиците може да се ядат необелени, но с едно важно уточнение: само ако са набрани в двора на село и не са третирани с никакви химикали. Спомням си как учителката по природознание ни обясняваше защо картофите трябва да се белят. Съща защо не се ядат ако са зеленясали/покълнали. Сигурно съм бил на 10 години, но още помня. Автора на статията дали е ходил на училище?
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубаво е и орехите да се ядат с черупките.
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направо трябваше да кажете, че и бананите е хубаво да не се белят и да ги ядеш с кората, че тъпооотията ви да е пълна. Маааймуните даже си белят бананите.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От мързел веднъж ядох киви с мъхестата обвивка, което не му развали вкуса. Става, не е някакъв нечуван парадокс. Хубаво е да се измие, разбира се. Тогава и мъхът омеква още.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ежте си киви и картофи с обелките вие. Не ни предлагайте на нас. Пресни малки картофи се ядат пържени без да се белят. Яжте сега картофи с обелките а ви горчат и казвайте че е много вкусно за да се покажете, че сте модерни. Искам аФтора да ми покаже как се яде необелено киви щом ни предлага на нас подобно нещо.