Ароматни билки и подправки, с които да забавите стареенето на кожата

За повече красота
29 фев 2024 23:00, Михаела Лазарова
3
Ароматни билки и подправки, с които да забавите стареенето на кожата
Снимка: Istock

Стареенето на кожата е естествен процес. Въпреки това начинът на грижа за нея, нашите хранителни навици, вредни привички, начинът ни на живот, стресът, околната среда, могат да ускорят процесите на стареене на кожата. Първата и най-важна грижа за здравето и добрия вид на кожата ни е начинът на хранене. Има някои полезни билки и подправки, за които е известно, че допринасят за забавяне стареенето на кожата.

Вижте някои от тях.

Джинджифил

Леко пикантната подправка е много богата на антиоксиданти и се смята, че има противовъзпалителни свойства. Според западни проучвания, джинджифилът противодейства на производството на свободни радикали и също така помага за подмладяване на кожата. Учените смятат, че джинджифилът може да помогне в контрола на производството на вредни свободни радикали, които влияят на метаболизма и повишават оксидативния стрес, който е вреден за кожата.

Гинко билоба

Гинко се използва от векове в източната медицина за подобряване на цялостното здраве. Днес може да се намери като хранителна добавка, чай, като съставка в различни козметични грижи за кожата и косата.

Гинко билоба е много богато на антиоксиданти, за които е известно, че предпазват от стресовите фактори на околната среда, които нанасят вреди на кожните клетки и допринасят за ускоряване процесите на стареене.

Канела

Колагенът е протеин в тялото, който помага на кожата да поддържа стегнат и младежки вид. Но неговите нива започват да намаляват с напредването на възрастта, а и начинът ни на живот също може да допринесе за намаляването му. От друга страна, за една ароматна подправка като канелата се смята, че може да намали разграждането на колагена, както и да засили синтеза му, като по този начин предотвратява признаците на преждевременно стареене на кожата.

За пиковете на инсулина и кръвната захар също се смята, че състаряват повече кожата, а канелата помага за техния баланс. Разбира се това не означава, че измества медикаментите назначени ви от лекар за контрол на кръвната захар и инсулина.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: кожаканелабръчки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Кожен салон преди 1 месец
През зимата се ползват различни продукти за подръжка, а през лятото - не паркирайте на слънце, не сядайте с мокър з***к на седалките и се въздържайте да изпускате вредни парникови газове.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако билките помагаха, свръхбогатата Илиана Раева нямаше да изглежда по този начин.