Мемориален графит на починалия рапър Ясен "G Dogg" Иванов

Това е първия по рода си графит, краси фасадата на 74 СУ
24
Мемориален графит на починалия рапър Ясен "G Dogg" Иванов
Снимки: Българска хип хоп асоциация
Първият в България мемориален графит вече краси фасадата на столичното 74 СУ „Гоце Делчев“. Произведението е с внушителни размери и на него е изобразен починалият през 2011 година рап изпълнител и поет Ясен "G Dogg" Иванов, който е възпитаник на това училище.
 
Още приживе, артистът бе признат от цялата българска хип хоп общност заради творчеството си и смислените и задълбочени текстове. След смъртта си Ясен остави трайна следа в българската хип хоп култура, като и до днес, песните му продължават да се слушат и вдъхновяват младите творци и почитатели. 
Посмъртно има издадена и негова стихосбирка.
 
Графитът е създаден по инициатива на Българска Хип Хоп Асоциация (БХХА), като част от програмата й за опазване на българското културно наследство и творчество и е подпомогнат финансово от дружеството на продуцентите и артист-изпълнителите Профон.
 
Мемориален графит на починалия рапър Ясен "G Dogg" Иванов
 
Проектът и изпълнението на мемориалното произведение са дело на световно известните графити артисти – Arsek & Erase. Тяхното уникално изкуство е обиколило, както почти всички европейски столици, така и страни като САЩ, Русия, Китай, Япония, Тайван, Ел Салвадор и много други. 
 
През 2015 година графити дуото реализира и самостоятелна изложба в Страсбург, Франция. През годините момчетата активно работят за развитието на родната графити сцена, като участват в организирането на редица фестивали за улично изкуство.
 
Процесът по създаването на шедьовъра продължи повече от три дни и предизвика интерес сред жителите на квартала. Всички бяха единодушни, че той не само разкрасява стената на училището, но и внася цвят и позитивизъм в заобикалящата ги сива градска среда. 
 
Рисуването на графита беше заснето от специално пристигнал за целта снимачен екип. Кадрите ще бъдат включени като част от най-новия филм за историята на създаването на българската хип хоп култура и сцена "Музика от крайните квартали", чиято премиера се очаква в края на годината. 
 

24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Немога да повярвам какво виждам вкоментарите добре човекът не го знаете кой е ине го харесвате(интересно как имате мнение изобщо следкато пишете чене знаете койе и очевидно несте запознати с творчеството му но както и да е)нозащо трябва да обиждате потакъв груб начин дори и да не сте съгласни това си е тяхно решение и явно нямат нищопротив вас какво ви бърка още повече вие непросто не го познавате но и незнаете какво е правил презгодините иако не друго топоне покажете уважение затова че е мъртъв
18
0
 
1
 
! Отговори
Днec.бг А. Попов преди 1 година
За съжаление ние не сме истински журналисти. И хабер си нямаме за какво пишем, просто ни плащат заплати още. На мейла пишете ако имате проблеми.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българинИли графит на горяните, опълчили се срещу болшевишкото Зло в най-черните години на робството?
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умишлено ли са докарали афро-американската визия? Човекът не изглежда така по снимките.
15
16
 
8
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
И откъде на къде мусурата на някакъв безполезен селски гей ще мърси фасадата на училището?
14
11
 
14
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 година
Кои "умни глави" измислиха тази кич грозота?
13
2
 
1
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 1 година
Дайте го убавия човек да наследи наш Лечкоф кът кмет на Сливен,на Синити камъни и на Сливенските бани...да види и нашия затвор!
12
3
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Другия път в училище да нарисуват кварталния алкохолик. Ще е много възпитателно, поноже преди е бил юристконсулт, ама .....
11
3
 
25
 
! Отговори
българин преди 1 година
Не е ли по - подходящо на тази училищна стена да има графит на Ботев , слизащ на българския бряг , Левски или поне на Раковски и много други , които учениците незнаят !
10
2
 
26
 
! Отговори
аа преди 1 година
Направо вече се чудя в каква държава живеем. Нека има рапъри, нека има чалга певци, нека има поп певци и т.н. Но... Училището ли е място където стените да се изографисват с графити? Училището някакво гето ли е? Нещо не виждам връзката между рапъри и училище. Чудя се просто простотията ни до какво ниво ще достигне.
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз този сефте го чувам! Тоз велик поет съм го пропуснал, явно е бил известен само до оградата на даскалото.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един истински журналист, щеше да припомни с едно изречение, защо е починал човека!
7
3
 
20
 
! Отговори
Мишо Шамара преди 1 година
Този бил поет? То тогава аз съм значи кралят на поезията!
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го бях чувал, но доста го бива. Но твърде дълги думи в твърде сложни изречения за да бъде разбран...
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 5 Третокласниците не могат да му осъзнаят дълбоките мисли от стиховете му на такава възраст. Ще се изучава мисля в 10 -ти клас най- рано тоя и неговото поетично творчество.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виден поет, от догодина ще се изучава наравно с Ботев в онлайн обучение по литература за 3-ти клас.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...и поет Ясен "G Dogg"Без думи!
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой пък е тоя? За пръв път го чувам тоя oтпaдък!
1
5
 
19
 
! Отговори
Паляка преди 1 година
Кой па тоа? Да не му стъпил некой на шията и на него?