Арестуваният Илко: Защитавах се, те ме нападнаха

Студентът проговори пред разследващите за трагедията в Студентски град
Обновена: 2 мар 2012 14:55 | 2 мар 2012 07:00, Красимир Ангелов
764
Арестуваният Илко: Защитавах се, те ме нападнаха
Блокът на УНСС, където стана кървавата трагедия. Снимка: БТА

"Не знам кого наръгах, не помня и откъде съм взел ножа, исках да се защитя, защото те ме нападнаха".

Това е разказал пред полицията 19-годишният  Илко Радев – момчето, което бе арестувано за убийството на 19-годишния си съквартирант Марио Данчев от Перник, съобщава "24 часа".

Другите участници в боя - братът близнак Мартин и приятелят му Владимир Борисов, бяха разпитани като свидетели и пуснати, обясниха от прокуратурата. На Илко е повдигнато обвинение за умишлено убийство, като за момента той е задържан за 72 ч.

По случая са разпитани свидетели, назначени са и няколко експертизи - медицинска, трасологична, на иззетите веществени доказателства. Сред тях е и ножът, с който се предполага, че е наръган фатално Марио.

По думите на обвинения Илко всичко започнало, след като пияният Мартин Данчев  - братът близнак на убития Марио, се прибрал в стая 322 в бл. 23А в Студентски град и започнал да го тормози.

"Святкаше и гасеше лампите, буташе шкафчетата от единия край към другия. Всичко правеше, за да ме събуди и да ме подразни", споделил Илко.

Той се вбесил и избутал Мартин извън стаята, а след като си разменили няколко остри реплики, заключил вратата след него. Това ядосало още повече Мартин и той повикал брат си Марио и приятеля им Владимир.

Когато пристигнало подкреплението, те започнали да тропат по вратата и да заплашват, че ще я разбият. По самата врата дори има дупки от удари.

Тогава Илко отключил и тримата се нахвърлили срещу него. Студентът от Добрич разказал пред разследващите, че не помни откъде е взел нож и кого може да е наръгал.

Илко се е оплакал пред полицията, че това  бил поредният случай на тормоз над него. По думите му преди време той поискал да го преместят в друга стая заради неразбирателството с неговите съквартиранти.  Новото място обаче било много мизерно и затова той решил да се върне обратно при братята. За напрегнатите отношения между близнаците и Илко е била уведомена управата на общежитието.

"Илко е спокоен и не се притеснява, защото е невинен”, заяви пред вестника майка му Анета Радева. Тя успяла да види сина си в четвъртък сутринта, когато бил заведен за разпит в СДВР.

По думите й синът и влязъл в УНСС да учи "Финанси, счетоводство и контрол" с отличен успех. От първата сесия му останал да взема само 1 изпит.

Още по темата

"Трябва да се затегнат нещата в Студентски град. Не може да деребействат някои през вечер, да се връщат пияни-заляни в 3 ч и да тормозят останалите. Детето ми иска спокойствие, защото си учи уроците. Всеки си плаща общежитието и има право на личен живот. Никой няма право да тормози сина ми. Трябва да се подчиняваш на правилата, ако не - не си на общежитие, вземаш си свободен наем и си правиш каквото си искаш", коментира майката.

Тя изказа съболезнования към семейството на загиналото момче и обяви, че съжалява за загиналото момче.

"Не е трябвало да се връща и може би всички щяха да са живи. Това нещо е можело да се предотврати. Виновна е фирмата охранител. Боят не е бил 1-2 минути. Цялото общежитие е кънтяло. Портиерът спал ли е, какво е правил? Вратата на стаята е продънена - какво са правили? И аз не бих ги пуснала, да спят на хотел", заяви Анета.

"Децата ми са добри и възпитани. Те не са пияници, оставете ни с мъката ни", бе единственото, което заяви майката на убития Марио Данчев - Росица. Тя е в шок от случилото се и отказва да говори за трагедията.

Най-вероятно Марио ще бъде погребан в понеделник, след като тялото му все още не е освободено от Съдебна медицина.

Бащата на близнаците Борислав Данчев пък е един от шампионите на България по лека атлетика, участвал е и в световното първенство през 1991 г. в Япония.


764
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
535
0
 
1
 
! Отговори
до ТИТ преди 8 години
Защо осъждате майката? Дали тя не знае как се чувства? На мен ми омръзна да чета, че виновните са пияните. Хайде за момент изключете ,че те са пияни и се замислете защо се убиват млади хора, непрекъснато четем, че се вадят ножове и се саморазправят при най-малкия спор. Мен ме тревожи агресията и употребата на нож! А и още много други по-важни проблеми, не може да се съглася,че е нормално да се решават проблемите с насилие.
534
0
 
2
 
! Отговори
до маринова преди 8 години
явно не си запозната че илко се е местил в друга стая дадена му била друга стая. защо се е върнал пак при близнаците. казаха го от общежитието. явно в другата стая не е имало кой да го обслужва ли??
533
0
 
2
 
! Отговори
ivo преди 8 години
to4no taka ilko ne e vinoven sled kato te napadnat se za6titava6 s kakvoto moje6 i postolet da ima6e trqq6e da zastrelq perni6kiq *** mom4eto spi horata piqni 6e go pritesnqvat kat sa napili legnete da spite sutrinta 6te govorite na trezva glava praqt sa na muje kat izpiqt edno kilo az ako bqh i 2mata 6tqh da gi zakolq ne ediniq ILKO E NEVINEN otli4nik oti6al da u4i ne da se zanimava s perni6ki utrepki det sa tam za banketa ne za u4eneto
532
0
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Същото ще стане като с Лисичков убил оня изверг Рижата.1 година го мотаха по съдилища след това го осъдиха да плати само 40 хил. кръвнина. В Бургас организираха благотворителна кампания и събраха за 2 дена парите.Предлагам и тука да помогнем на момчето да си плати кръвнината а до затвор абсурд да се стигне
531
1
 
5
 
! Отговори
Маринова преди 8 години
Ако Илко е убил Марио до него на съдебната скамейка трябва да седнат и всички онези, които косвено са негови съучастници. Това са:
1. Родителите, даващи излишни средства за „обучение“ на децата си, които не ги контролират за тяхното разходване. Не може да кажем, че тези „невинни и добри момчета“ се напиват „за първи път“ и то в обикновен работен ден. Тогава къде са техните родители да се стреснат, че още от ученическата скамейка децата им харчат парите им не в израстване, а в падение и деградация, да се запитат, какво отношение към околните хора са възпитали у тях?! От снимките на тези пернишки момчета лъха голямо настроение и веселие, но и прекалена самоувереност. След като толкова месеца е имало проблеми и родителите са знаели става ясно, защо не са се намесили, защо не са потърсили управителя за съдействие. Защото, уважаеми родители, когато децата ни не са живели самостоятелно и се отделят, на някои изведнъж им „поникват криле“, някои се плашат, а тези, които са научени на труд, отговорност, уважение не се дестабилизират. Когато ние и държавата все още ги издържаме, сме длъжни да ги наблюдаваме, да усещаме и да се намесваме, за да не излязат от правия път, да изискваме да ценят и уважават нашите и държавните средства в обучението им.
2. Просветното министерство – за нарастващия алкохолизъм на децата още от училищната скамейка, за безконтролното функциониране на общежитията. Питам, кой контролира внасянето и ползването на алкохол в тях, защо въобще се допускат „пияни студенти“ и външни лица. Би трябвало портиерът. Но този немощен възрастен човечец, как би могъл да спре трима пияни и вече яростни младежи? Ако поне пропускът беше заключен за тях и беше веднага сигнализирано на МВР, 112, това нямаше да се случи. Защото това е държавно обществено жилище и на пияните мястото им е в изтрезвителното. Призовавам просветното министерство тези обстоятелства да сезаложат в новия пропускателен режим. Освен това за констатирани и регистрирани случаи на алкохолен тероризъм, тези хора трябва да бъдат извеждани от общежитията и след поставен проверовъчен срок да се освобождават от училище/ университет.
3. Управителят на общежитието, който „по наредба чака писмина жалба“ от есента на 2011 г. от недоволния Илко. Защото, г-н Управител, ако не спазвахте абсолютно всички букви на наредбата, Вие можехте да поканите момчетата при вас на разговор и щяхте да решите така, че и двете страни да са доволни. Но и трябваше да обърнете още тогава внимание на тези „весели“ момчета, че те са дошли в София преди всичко да учат, че съвместния живот изисква спазване на норми и уважение. Можехте да проконтролирате и какво се случва след това, за да сигнализирате за радикални мерки.
4. Охранителната фирма, която не спазва наредбата за пропускателен режим. Не може в 3 ч. посред нощ да допускат пияни студенти и техни външни приятели в един обществен дом, в който родителите са изпратили децата си. Преди по-вече от 10 г. дъщеря ми живя в такова софийско общежитие. Пристигайки там, бях спряна на вратата да изчакам. Повикаха дъщеря ми, тя ме представи, записаха ми данните от личната карта и едва тогава ми разрешиха да вляза.
5. Държавата, която е създала неработещи закони и наредби, години наред е предпочела да се грижи за разрастване на „спиртния бизнес“, хазарта, строителството и др. и създаде възможност за престъпни злоупотреби в тази насока. В същото време лиши младото поколение от нормална човешка общност с хубави жилища, спортни зали, игрища, паркове, библиотеки, студентски театри, студентски експозиции, изложби и др.
Призовавам да поставим нашето искане: Тези институции да бъдат обвинени в съучастие!
530
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИЛКО Е НЕВИНЕН! За съжаление ако не беше го направил /а пък и не е още доказано кой е нанесъл удара с нож/ - той щеше да бъде мъртвия. Жалко че живеем в такава държава.
529
0
 
6
 
! Отговори
exa преди 8 години
ей джибут, ако ти си този който се защитава и убиеш, за убиец ли трябва да те броим? А ако те тормозят всяка вечер ти били издържал? Момченце/момиченце не съди другите, защото може да попаднеш в такава ситуация
528
1
 
16
 
! Отговори
невинен преди 8 години
и аз да бях и аз щях да направя същото ...3ма пияни нахълтват в стаята ми и започват ме бият не един а всичките... гадни комплексарчета напили се, дошло им пернишкото самочувствие и айде да тормозим хората щото сме много велики!!!! Илко е невинен!!!!!!!
527
3
 
2
 
! Отговори
mp преди 8 години
eli, ne znam tova opredelenie za ubiistvo kade si go pro4ela ili sama si si go sa4inila....
526
10
 
1
 
! Отговори
mp преди 8 години
Neveroiatno e, 4e 95% ot horata tuk ne sa sposobni da misliat trezvo i za6itavat Ilko. Toi e ubil 4ovek, v absolutno trezvo sastoiania. Toi e s psihi4ni problemi i dalboki kompleksi, dori 5 godini po povdignatoto mu obvinenie (ubiistvo previ6ava6to predelite ne samoza6titata) sa malko. Slepi li ste vsi4ki, poglednete pogleda mu, naglostta mu, toi e stra6en.
525
3
 
9
 
! Отговори
Ели преди 8 години
Убиец е човек, който е планирал убийство и го е извършил, а не този, който е убил при самозащита от нападатели.
524
5
 
20
 
! Отговори
Винету преди 8 години
"От белият свят"
В белият свят едно такова престъпление щеше да се разглежда по друг начин. Само в *** и промитите чалгарски мозъци може Илко да е невинен."

Абе да ти е.а п.тката май.а , я ми кажи бе гнусно ко.еле тебе ако те нападнат 3 пияни пернишки *** ти кво ще правиш бе, ***, ще им пляскаш ли, или кафе ще им сложиш?
Да, *** сме, пълно е с чалгари, точно такива като тебе, гнусен ***! Аман от пернишки ***!
523
1
 
24
 
! Отговори
крис преди 8 години
Отвращават ме някои публикации, разумните хора не би трябвало да защитават нападателите! Защо все още не е повдигнато обвинение с/у тях, те са предизвикали боя, а не Илко! А сега, ако не сте чували за пернишката мартеница: ПИЖО С ВИНКЕЛ, А ПЕНДА ПРЕБИТА!!! :)
522
1
 
28
 
! Отговори
до от белия свят преди 8 години
Навсякъде по света ако дойдат трима пияни през нощта и те нападнат ще се тълкува като неизбежна самоотбана. Какво да прави Илко при тая ситуация да чака да го пребият до смърт ли.
521
27
 
6
 
! Отговори
От белият свят преди 8 години
В белият свят едно такова престъпление щеше да се разглежда по друг начин. Само в *** и промитите чалгарски мозъци може Илко да е невинен.
520
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правосъдие по Герберски,правосъдие по български.Заблудените чалгари от любимите жълти герберски вестнинци. Ураааааааааааааааааа!
519
2
 
15
 
! Отговори
до 741 преди 8 години
В Щатите такъв е законът - ако някой влезе в твоя собственост (включително в колата ти) се смята за нападение и можеш да го застреляш без да се притесняваш. Ако тук имаше такъв закон щеше да има доста жертви, но пък най-вероятно дребната престъпност щеше да е много по-малка. Трябва да се прецени внимателно
518
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наскоро имаше случай в Оклахома. Млада майка с бебе. Някакъв разбива ключалката на вратата и прави крачка навътре. Онази го свали с 12-калибър ловджийска пушка. Въобще не са я вкарвали в ареста даже.
517
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
. c o m
516
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с " след "peticiq"