Стандартът за млечните продукти се оказа неработещ

Нито една мандра не прави кашкавал по български държавен стандарт
9 мар 2012 18:00,
119
Стандартът за млечните продукти се оказа неработещ
Снимка: Creative Commons

 Нито едно преработвателно предприятие в страната не произвежда кашкавал по българския държавен стандарт (БДС) и само пет са производителите с одобрена документация за сирене по БДС, защото старият стандарт се оказа неприложим и дори отстъпва пред използваните от компаниите нови стандарти.

Това съобщи за Investor.bg представителят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки по повод липсата на интерес от бизнеса към прилагането на старите държавни стандарти, кампанийно популяризирани от министерството на земеделието през миналата година.

Връщането към българския държавен стандарт за хляба, лютеницата, месните и млечни продукти беше наложено от министъра на земеделието Мирослав Найденов и ръководството на Агенцията по храните като контрамярка срещу широкото разпространение на сирене и кашкавал, в които масово се влагаха растителни вместо млечни суровини, или на колбасите със соя вместо месо.

Вместо да засили контрола върху нерегламентираното влагане на палмово масло, соя или консерванти в продуктите, администрацията предпочете да прехвърли отговорността за качеството на храните върху бизнеса, който отново направи огромни разходи, за да наложи старите стандарти.

Предприемачите бързо се убедиха на свой гръб, че поредната чиновническа инициатива не работи нито в тяхна полза, нито в полза на потребителите.  

"Въвеждането на БДС за кашкавала се оказа напълно безсмислено. Първо, защото новите стандарти, по които произвеждаме са по-добри заради по-ниското съдържание на сол и киселинност и второ, защото процедурите за одобрението на БДС отнемат близо половин година, което напълно отказва колегите да минават по този път", обясни още Симеон Присадашки. 

Пет млекопропреработвателни компании все пак са успели да преминат през бюрократичните процедури, за да получат одобрение на старото БДС при сиренето, но целта е била да използват този стандарт при износа зад граница, където бизнесът може да разшири пазарите си с традиционните български продукти, поясниха хора от бранша.

Провалът с новите стари стандарти лъсна още през миналата година при месопреработвателите, които започнаха да се оплакват от липса на продажби на колбасите с логото "Стара планина" заради по-високата им цена.

Асоциацията на месопреработвателите успя да получи единно одобрение от държавните институции на стоките по БДС, етикетирани с общото лого "Стара планина", което отне на браншовата асоциация няколко месеца.

Месните продукти нормално бяха оскъпени заради факта, че не съдържат соя и други евтини съставки.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото до сирената, за мене по БДС е най-хубавото сирене което съм ял от поне 15г насам. Виж за кашкавалите е по различно, защото там вкусът е определящ, а всеки си има различен вкус. За хляба важи това, което е и за сирената. Старата планина е най-вероятно (тъй като не консумирам), много по-добре от другите там, където се мелят нокти, клюнове, гребени и тем подобни кучешки лакомства. Вкуса винаги може да се докара с достатъчно подправки.
108
0
 
1
 
! Отговори
Стоян Симов преди 12 години
Ще стане така, че в магазините ще залежава много стока, която никой няма да купува. Аз вече отдавна съм се отказал от сирена, кашкавали и колбаси. Жив съм, здрав съм и не съм пукнал от тяхната липса. Да му мислят производителите и пишман търговците.
107
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 12 години
КАШКАВАЛ ,СИРЕНЕ????,, Е ПА ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА,, КАЗАЛ ШОПА И Е БИЛ ПРАВ, ЗА ПEРИОДА СЛЕД 89Г.ВИЖ ЗА ПРЕДИ ,ТОВА Е ДРУГА ИСТОРИЯ.
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе муньовци , тогава като не можете да произвеждате сирене и кашкавал от мляко , а се изкупува по 40 стотинки литъра от производител , тогава произвеждайте джапанки или нещо друго с каквото можете да правите като хората , да не мочнем и да внасяме сирене и кашкавал от Китай произведено по БДС
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с една дума министърът е виновен , яжте си салама с соя вместо месо и сирене и кашкавал с растителни мазнини , макар че не забелязвам навалица от хора когато има изписано че сиренето е с растителни мазнини и струва 2,5 лева килограма , аз не съм си купувал скоро сирене с растителни мазнини , да си го ядат производителите и децата им като е толкова хубаво
104
4
 
5
 
! Отговори
великденски заек преди 12 години
Г-н Вайденов на следващите избори нека гласуват за вас щастливите кокошки, веселите прасенца и ирланското говеждо навършило пълнолетие -20г.
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Найденов е за пребиване. С яйцата няма спекула, просто като забраниха продажбата на яйца от "Нещастни кокошки", няма достатъчно яйца. Колко производители у нас имат ферми за "щастливи кокошки" ?! Тоя първо говори глупости, после търчи да ги "оправя".
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилните въпроси са два: 1. Има ли сговор та никой не произвежда сирене и кашкавал и се създава монополна ситуация за имитациите2. Защо няма забрана фалшивите продукти да се наричат сирене и кашкавал. Не искаме стандарти 'Стара Планина' искаме стандарти Кашкавал, Сирене, Салам, а фалшификатите да имат в името си думата фалшификат. И наказанието за неспазването да не е глоба а затвор за умишлено застрашаване здравето и живота на повече от един човек!
101
1
 
13
 
! Отговори
1111 преди 12 години
И защо цените са такива,щом не са по стандарта?!!
100
6
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Найденов не е върнал нито един стандарт. Той си измисля някакво качество и го нарича БДС. В държавната агенция по Стандартизация тези "Стандарти" не са регистрирани. Апропо, ако се регистрират там, те трябва да са ISO-БДС. Голям некадърник е Найденов. Не само Калинките са му виновни, а Калинките в неговото министерство са безброй.
99
0
 
6
 
! Отговори
До 105 преди 12 години
Защото са говедааааа!
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това го знаем,колко мандри са затворени и колко крадци отидоха в затвора???????
97
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Нито едно преработвателно предприятие в страната не произвежда кашкавал по българския държавен стандарт (БДС) и само пет са производителите с одобрена документация за сирене по БДС,..." --- ами значи не произвеждат нито кашкавал, нито сирене -- за това се питам защо потребителите ги купуват?????????????????????
96
2
 
7
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
NALI SHTE IMA STROGI SANKZII.KADE SA.OLIGOFRENI.
95
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С какво са се захванали *** *** от герб и не са се усрали!?
94
10
 
17
 
! Отговори
1 преди 12 години
Естествено тово си беше пак фишек на бойко пеар
93
3
 
21
 
! Отговори
сб преди 12 години
Що сте против, бе? Я, какви хубави продукти от "мляко" ни продават! Нямат нищо общо с тях. Количеството мляко от преди 22 години е с пъти повече от произвежданото сега. Откъде да дойде истинското сирене, или истинският кашкавал? Просто не може да стане!
92
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БДС е много строг стандарт, в някои отношения по-строг и от редица европейскиТова е така и не разбирам защо се прехласваме пред вносните храни, мислейки си, че те са истински. Просто нашите производители правят като западните - влагат по- евтини суровини,допустими съгласно европейските стандарти, но недопустими по някогашните БДС. В условията на печалба преди всичко - позволени са всякакви добавки и ментета и не са наказуеми, щом не са отровни и не вредят. Това се отнасся и до *** впрочем.0
91
4
 
7
 
! Отговори
PD до 94 преди 12 години
Играта на котка и мишка (контролни органи и производител) гълта огромен ресурс. Познай кой ще го плаща. Аз лично съм доволен, че се повдигна темата в обществото. Доволен съм и от напъна на министъра. Четейки из форума виждам, че хората подкрепят идеята. Дори и провален този опит, надявам се това да е само началото. Да не забравяме, че бизнеса много сериозно провокира, стандарта Стара планина.
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
xakat boklyci naroda iade i mre.tva e polojenieto.

Спонсорирани публикации