БСП: Актуализацията е втори опит за дестабилизация

ГЕРБ: В предложението има повече числа, отколкото политика
Обновена: 29 юли 2014 14:19 | 29 юли 2014 09:44,
29
БСП: Актуализацията е втори опит за дестабилизация
Снимка: архив Булфото

Искането за актуализация на държавния бюджет е политически ход, смята депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев. Пред БНТ той заяви категорично, че първият ход за политическа дестабилизация е било предложение за банкова ваканция, което не е успяло. Сега е ред на искането за актуализация на бюджета, което не е подкрепено от макроикономическите данни, заяви още Гечев.

Още по темата
Според него в мотивите на правителството има вътрешни противоречия. В първата част на предложението е записано, че бюджетът може да бъде изпълнен и в първоначалния си вид. Освен това повечето експерти – „и отляво и отдясно”, са заявили, че няма нужда от ремонт на държавния бюджет.

Румен Гечев обаче беше убеден, че е нужна актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а мотивите затова са „политически и социално-икономически”. Актуализацията е нужна, за да не бъде поставена дори и пред минимален риск здравната система.

Левицата обаче настоява за допълнителни 225 млн. лева, макар и от НЗОК да искат 328 млн. лева. Румен Гечев обясни, че „не е разумно да се наливат повече средства в една система, която не е реформирана докрай”.

Във фискалния резерв вече има към 9 млрд. лева и в него действително са и 3-те милиарда от емисията облигации, реализирани на външните пазари, обясни Гечев. Той обаче допълни, че с тези средства трябва да бъде покрит стар дълг, който падежира на 15 януари 2015 година.

В искането за актуализация няма повече политика, отколкото числа, репликира Менда Стоянова от ГЕРБ.Тя е категорична, че промяната в бюджета не е приумица на президента. Депутатката посочи, че служебното правителство ще управлява около три месеца в „безвремие”. „Ако на 5 окотмври нито една партия не получи пълно мнозинство, предстоят тежки преговори за съставяне на коалиционен кабинет”, обясни още Стоянова.

Тя изложи още мотиви, които налагат актуализацията на бюджета. Към 11 юли има неразплатени 1,48 млрд. лева към бизнеса, дължими за вече изработени по европейски проекти. Те трябва да бъдат разплатени, за да могат да бъдат отчетени пред Брюксел до октомври и след това средствата да бъдат възстановени.

Стоянова посочи и още един непредвиден разход в бюджета, който е свързан с КТБ. Ако на 21 септември бъде отчетено, че капиталът на банката не достига и бъде отнет лицензът, за да бъдат изплатени гарантираните депозити ще бъдат необходими 2,1 млрд. лева от Фонда за гарантиране на влоговете, както и 1,5 млрд. лева допълнително от бюджета.

Затова и актуализацията е необходима, за да бъде гарантирана работата на държавата, допълни още Менда Стоянова.

Припомняме, че по-късно днес ще има извънредно заседание на Народното събрание, на което ще бъде обсъдена темата за актуализацията на държавния бюджет. То беше свикано по искане на ГЕРБ и ДПС. Усилията на левицата да провали този дебат засега не са успешни, въпреки опита да бъде предотвратено извънредното заседание на НС. Междувременно премиерът Пламен Орешарски не оттегли предложението си за актуализация на държавния бюджет.

Още икономически новини в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Кой дава мнение леле преди 9 години
Тоя "експерт" е същия онзи икономически корифей (министър на икономиката) от Виденовата зима - само припомням на всички червени неосъзнати бай ***
25
0
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Като са толкова загрижени за страната и бъдещето й, защо ГЕРБ начело с икономическия убиец Боко не напуснат политиката? Само това им действие би било полезно за страната
24
0
 
2
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Май от сега ГЕРБ ни подготвят, че ще липсват едни пари от бюджета. Няма как, иначе с какви пари Бойко, Цеци, Роско и останалите ще си купуват имоти за милиони?
23
0
 
1
 
! Отговори
Цеци преди 9 години
Досега Бойко и лакеите му се чудеха как да пречат и да не си вършат работата, която народа ги е назначил да извършват, а сега много се разбързаха да работят. Има нещо много гнило в това, защото Тиквата е доказал, че не прави каквото и да е без да има голяма лична изгода
22
0
 
2
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Политическата и финансова стабилност ще бъдат в голяма опасност ако ГЕРБ се върнат на власт
21
0
 
1
 
! Отговори
Алек преди 9 години
Бойко и хиените му са готови да съсипят икономиката на страната само и само да подсигурят леката работа на марионетния им служебен кабинет, който ще бъде назначен от слугата им Плевнелиев
20
0
 
1
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Парламента ще заседава извънредно за актуализацията на бюджета, защото саботъорите от ГЕРБ не можаха да надмогнат лиготията си и да престанат да пречат на заседанията
19
0
 
1
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Каква изненада ГЕРБ ще отидат на работа, и как не те биха отишли в парламента само ако ще разпределят пари, които се надяват да откраднат в последствие
18
0
 
1
 
! Отговори
Весо преди 9 години
Да се приготвим да видим на практика обединението между ГЕРБ и ДПС при гласуването на бюджета. Да не забравяме, че тези две престъпни партии вече ор дълго време се сдушават и планират общото си управление след изборите
17
0
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Няма бъдеще за народа и икономиката ако унищожителите от ГЕРБ започнат да управляват
16
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Дано БСП да вразуми ГЕРБ по някакъв начин и да се гласува разумен бюджет, а не предлагания от ГЕРБ, който вещае фалит на държавата
15
0
 
1
 
! Отговори
Майоров преди 9 години
Економов от Първо главно управление ги разбира тия работи. вервайте му!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛУКАНОВ ВИДЕНОВ ОРЕШАРСКИдокога ще им вярвате на тези мошеници и руски ***?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН СПЕЦИАЛИ0СТ ПО ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ДО КОГА ЩЕ ГО ТИПОСВАТЕ ПО САЙТОВЕ,ВЕСТНИЦИ И ТЕЛЕВИЗИИ?"МАХАИТЕ ГО ДА НЕ ГО ГЛЕДАМЕ -НЕКАДЪРНИК!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП била партия на олигарсите - а към коя партия гравитират олигархичният кръг Капитал, банкерката олигарх Бориславова, медийиният бос Красимир Гергов, Румен Вълка, мутрите олиграси от Титан? Към КОЯ??????
11
1
 
3
 
! Отговори
Реалността... преди 9 години
ГЕРБ и ДПС ще са управляващите още дълго време...за съжаление това е реалността, ДПС ще играе ролята на Атака в този парламент, ще се появява на сцената само когато е наложително, иначе ще си кротува и ще си гушка пари и дивиденти от тази негласна коалиция с ГЕРБ.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека се гласува масово за Борисов, после ще има маса недоволни, които ще хвърлят камъни по него.Мутрата козината си мени, нрава не.
9
3
 
4
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Големият специалист по фалиране на банки, се преквалифицира във фалиране на държавата. БСП иска фалит на болниците,което е геноцид на болните , инвалидите и старите хора. БСП стана партия на олигарсите и на ***- невиждан до сега парадокс в света. Бедни и глупави,гласуват за богати политически тарикати.
8
2
 
3
 
! Отговори
реалиста преди 9 години
Комунистите винаги са работили срещу българските интереси. Закърмени са да защитават чужди интереси,а не българските. Историята е факт и никой не може да промрни. Нека някой да ми покаже, че аз не се сещам, едно нещо,което те са направили в интерес на България?
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-правилно ми звучи МенТа Стоянова, вместо Менда.Като се има предвид кой е нейният началник всичко си идва на местата.Долу калиниките от герб!

Спонсорирани публикации