Пенсионните фондове са покрили минималната доходност за последните 2 г.

Активите, приходите и печалбата на компаниите се повишават с двуцифрени проценти
Обновена: 18 фев 2015 14:06 | 18 фев 2015 12:25,
1
Пенсионните фондове са покрили минималната доходност за последните 2 г.
Снимка: Reuters

През 2014 г. всички пенсионни фондове покриват минималната доходност за последните две години. Това показват предварителните данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за дейността на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване през 2014 г.

Освен това активите, приходите и печалбата на компаниите се повишават с двуцифрени проценти - доказателство, че индустрията се развива добре на фона на дебатите за промените в пенсионния модел.

Миналата година броят на компаниите се увеличи с още една и вече са десет, тъй като през третото тримесечие КФН лицензира „Пенсионноосигурително дружество „УТРЕ” АД. То все още не управлява пенсионни фондове, но в статистиката все пак се включват активите и печалбата му.

Към 31 декември 2014 г. в системата на допълнителното пенсионно осигуряване са акумулирани нетни активи на стойност 8,165 млрд. лв. За една година размерът им расте с близо 20%.

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества през миналата година възлизат на 148,303 млн. лв., което представлява увеличение с 14% на годишна база. От тях делът на приходите от такси и удръжки е 83%, като в абсолютно изражение те са за 123,773 млн. лв. Приходите на компаниите от управлението на собствени средства за миналата година възлизат на 15,7 млн. лв. при такива за 16,3 млн. лв. през 2013 г.

Годишната нетна печалба на дружествата расте с 11% до 41,05 млн. лв. За сравнение - през 2013 г. пенсионните компании спечелиха 36,92 млн. лв.

Общият брой на осигурените също се увеличава. Към края на 2014 г. в четирите вида пенсионни фондове – универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми – се осигуряват 4 290 898 души. Броят им е с 2,5% повече спрямо 2013 г., сочат още данните на КФН.

През 2014 г. по всички свои пенсионни фондове дружествата покриват определената от регулатора минимална доходност за предходния 24-месечен период. 

Що се касае до възвръщаемостта на доброволните пенсионни фондове, които формират т.нар. трети стълб на пенсионната система, за последните 2 години среднопретеглената доходност е 6,42%. Както се вижда от третата графика, компаниите постигат добра доходност от инвестициите на средствата, заделени от работещите в трета категория труд за допълнителна пенсия.

Единственият доброволен пенсионен фонд по професионални схеми „ДСК-Родина“, в който работещите в първа и втора категория труд могат по свое желание да се осигуряват, постига доходност от 6,92% за последните две години.

Дебатите относно промените в пенсионния модел продължават. Във вторник Народното събрание създаде временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионните дружества и управляваните от тях универсални и професионални фондове и прилагането на регулаторната рамка.

В четвъртък в рамките на парламентарната Комисия по бюджет и финанси КФН ще бъде изслушана относно предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване. Най-общо се предлага намаляване на таксите на дружествата, създаването на т.нар. мултифондове, които да отговарят на рисковите предпочитания и профил на осигуряваното лице, и създаването на гаранционен фонд в рамките на втория и третия стълб на пенсионното осигуряване.

Целта на гаранционния фонд ще бъде покритие на номиналния размер на вноските до изплащането на пенсиите на осигурените при срив на капиталовите пазари. Фондът няма да гарантира доходността, постигната от пенсионните дружества, нито ще индексира средствата по партидите с нивото на инфлацията, разкри преди време заместник-председателят на КФН Ангел Джалъзов.

Oще по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
фондове преди 9 години
Резултатите да се дадат за всеки един фонд по отделно. С колко в абсолютни цифри са се увеличили/намалили парите на вложителите. Колко е удържано от вложителите за охолния живот на работещите във фондовете. И накрая за 10 години каква доходност са получили вложителите. Тия общи приказки в статията не вършат работа, а заблуждават!