ИД нападна с булдозери древен археологически обект

Акцията започнала след обедната молитва
Обновена: 6 мар 2015 14:08 | 6 мар 2015 08:10, Мария Захариева
45
ИД нападна с булдозери древен археологически обект
Снимка: Reuters, архив

Групировката "Ислямска държава" започна да разрушава с булдозери ценен археологически обект - древния асирийски град Нимруд в северната част на Ирак, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

ИД "нападна историческия град Нимруд и започна да го разрушава с булдозери", съобщи иракското министерство на туризма в страницата си във Фейсбук.

Операциите по разрушаването на ценния археологически обект започнали след вчерашната обедна молитва.

Град Нимруд е основан през 13 в. пр.н.е. Той е разположен на брега на река Тигър на около 30 км югоизточно от главния северен иракски град Мосул, който от юни е под контрола на ИД.

Преди няколко дни джихадистите от ИД показаха във видеоклип как разрушават безценни скулптури от предислямския период в Мосул.

Джихадистите смятат, че статуите или гробниците благоприятстват идолопоклонничеството. Това становище се споделя изключително рядко от мюсюлманите, дори сред най-традиционно настроените от тях, отбелязва Франс прес.
 
(БТА)


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
големи откачалки са тия
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мека

Ще го бутнат. Ти какво мислиш, че няма да го бутнат ли?

ИД е създадена от Израел. Това отдавна е ясно на всички малко по-умни хора. Евреите сега бутат археологически находки и паметници на културата, понеже в Израел си нямат по-стари и не могат да се похвалят с нищо с което да докажат произхода си. И отделно съсипват и се гаврят с ислямски паметници, джамии и свещени места.
Саддам беше сунит в преобладаващо шиитска държава. Даже и той не си беше позволил да руши. Дори напротив!!!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1-ва сетовна война, ние губим войната. Не защото не сме опердашили някои дори велики сили (да не им казвам имената, че да не го превръщаме в тема за спор). Губим войната, защото съюзниците ни също я губят. Турция ни е съюзник в тази война. Турците се справят много добре. Въпреки, че те губят заради предателството на арабите.
Става дума за същите араби, които днес наливат пари в ИД. (Понеже араби има много видове)
24
0
 
10
 
! Отговори
хохо преди 5 години
Диваци.
23
0
 
3
 
! Отговори
мека преди 5 години
То по тяхната *** логика,трябва да бутнат и Мека, щото това в средата на мека дето го обикалят какво е?
22
0
 
0
 
! Отговори
читател преди 5 години
# Grigo
"Браво", сложи "кръста" на законите за Кармата и Прераждането ..., а иначе че Бог е един, един е, ама си дотам, не задълбавай с повече коментари, че издишаш отвсякъде :) Иначе, ИД, действията им, определено са проявления на злото, но както всичко останало в света ни, действията им са допустими/допуснати, "човек предполага, Господ разполага ...". Не коментирам повече Божия план ...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Буда

ясно за средновековието ама сега не сме средновековие.ако чакаш всеки *** на планетата земя да мине през всички етапи на своето развитие от едноклетъчно до нормален човек ще умре от старост и оригиналният буда- няма да му стигнат преражданията.А ти не си буда ти си ментак.така че..
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са нещо като вирус, който има за цел да връща човечеството назад - прокарвайки варварски обичаи, потъпквайки всички човешки права и ценности. И ако в началото съм оправдавал донякъде възникването им, искайки да създадат едва ли не обединена ислямска държава на места, обругани от чужда военна намеса, сега виждам че те просто са един тумор, разяждащ всичко по пътя си. Какво следва - да се избиват застрашени биологични видове, да се изхвърлят токсични отпадъци в океаните? По-ниско от животни
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко ме интересува, че тия *** нямат бъдеще в историческа перспектива. Интересува ме, че те унищожават паметници на човешката история, свидетелства за цивилизацията от миналото. Къде дреме т.нар. "цивилизован свят"? Кога най-сетне ще вземат мерки? Колко е трудно да се стоварят войски там и районът да се прочисти нацяло? Кога "световните сили" и "пазителите на демокрацията" най-накрая ще осъзнаят, че играта им на интереси и влияние води до унищожаване на историческата памен на целия ни свят?
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВИНЕ!!! Нещо е оцеляло хиляди години за да го разрушат някакви и...ти!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25, да така е, но има и по-срамни индивиди - тези, които създадоха и допуснаха ИД да си "вее байрака" ...
16
0
 
19
 
! Отговори
роро преди 5 години
Тия са решили да преровят всичко като свине.
15
5
 
14
 
! Отговори
тъжната истина преди 5 години
Къде са санкциите за ИД , защо Обонго не се справи с тях , нали точно той свали режима Садам , защото имал химически оръжия ...
Такива не бяха открити , но Ирак се превърна във военна територия , ..... това ли са демократичните ценности .
Но завладяха петролните кладенци и ги зарязаха , грам не ги интересува за живота на хората и за културни паметници , стига да не пипат петролните залежи които са в ръцете на западни компании .. Същото се случи и в Либия и в Сирия ...
14
0
 
26
 
! Отговори
Урина преди 5 години
Варвари !
13
0
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 5 години
До Буда до 7
Християнската религия е надживяла тези извращения,докато исляма е още в своето си Средновековие!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ "хубава работа" АМА. .......
11
6
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 5 години
Още едно доказателство,че в Ислямска държава е замесен Изра.ел!Основна цел на цио.нистите е да унищожат всички други култури и национални идентичности,за да остане само тяхната!
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тава да унищожаваш собствените си културни паметници и реликви е богохулство , няма значение в кои бог вярват но скоро ще бъдат наказани , но защо ли тази пропаганда ми прилича много на американската / разликата е само че тия рушат паметници и реликви а сащ цели държави
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Grigo 2

... Парламента на ЕС е символ на тази кула и на отстъпничеството им от Бога ...

За кой бог става въпрос, за твоя ли? Моят не е твоя, и ко правим ся?
8
0
 
24
 
! Отговори
гио преди 5 години
хора без минало нямат бъдеще, а тези сами си унищожават историческите ценности. Лошото е, че това са паметници от световно значение в ранйон населяван от хилядолетия и люлка на човешката цивилзация.