Зелена вълна: Автобусите от Турция – без забавяне към урните!

Анкара ни уверила, че ще гарантира спокойно протичане на изборите у нас
Обновена: 15 мар 2017 15:03 | 15 мар 2017 14:45, Веселина Йорданова
184
Зелена вълна: Автобусите от Турция – без забавяне към урните!
Снимка: архив Булфото

Взети са мерки за възможното струпване на превозни средства по границата ни с Турция с желаещи да гласуват на изборите на 26 март. В това увери вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря за подготовката и провеждането на вота.

Мерки са предвидени и във връзка с възможен бежански натиск по границата по същото време. Янев заяви, че би било нарушение на закона да се отговори на призивите на различни политици у нас секциите в съседката ни да се намалят и границата да се затвори.

"Това, което ще бъде направено, е всичко да работи нормално", посочи той. Все пак Янев уточни, че не е възможно например отварянето на допълнителни коридори за преминаване, където няма техническа възможност за това.

Още по темата

Както МВР, така и Министерството на отбраната, ангажирани по охраната на границата, обаче имали готовност да поемат допълнителни задачи, ако се наложи.

Янев припомни и възникналото напрежение с турската страна след призиви на турски политици да се гласува за определена партия у нас, след което в МВнР беше извикан посланик Сюлейман Гьокче.

По думите на вицепремиера разговорите са били в рамките на добрия дипломатически тон, а случаят на практика не се е повторил.

"Имаме уверението на турската страна, че ще бъдат спазени необходимите условия за спокойно протичане на изборния процес", коментира той.

Стефан Янев призова "да не смесваме политическото говорене с реалната обстановка на границата".

"Всички политически действия и коментари се следят, прави се анализ, в момента не е необходимо нещо повече от това", посочи той във връзка с напрежението между Турция и ЕС, което възникна по повод предстоящия референдум и забраната за митинги и агитация в европейски страни.

"Както ние сме в предизборна ситуация, така и в много държави в Европа, така и в Турция са в предизборна ситуация", припомни вицепремиерът. Според него по тази причина има "свръхактивност" на определени нива, но това не бива да ни притеснява.

За вота в чужбина заявленията за гласуване са повече, отколкото за президентските избори и е възможно да има опашки и напрежение, съобщи Янев, като посочи конкретно Турция, Лондон и евентуално Германия.

По тази причина е възможно гласуването на места да се удължи и при необходимост ще бъдат командировани допълнителни служители от МВнР.

По думите му подготовката на изборите върви по план. Той увери и че се работи по всички сигнали за опити за търговия с гласове. Янев не уточни колко на брой са те, като заяви, че са "относително по-малко, отколкото преди други избори".
 
Вицепремиерът каза още, че са предприети мерки и срещу евентуални хакерски атаки, каквито вече имаше на предишни избори срещу сайтове на институции. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 62Тя опасността е една и съща. Турция и Русия се опитван да дестабилизират Европа. Не много сложно за се сети човек. Само че гледам че няма да им се получи. А Турция до 2-3 години тотално ще закъса. Икономиката им се влошава всеки ден, кредитния им рейтинг удари дъното (junk). Тия приказки че Русия ще строи някакви грандиозни проекти с Турция са за балъците. Путин едва ли е толкова т*п да налива пари в тая дупка. То и той не е цъфнал с парите.
61
0
 
12
 
! Отговори
LosHo преди 7 години
Зелена вълана.... бързо, юруш.. Наркотрафикантите само това чакат..
60
24
 
4
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 7 години
До азС какво право ще гласуваш? Това си е територия на Турция а това че сме ви оставили да живеете тук краката трябва да ни целувате. Браво на Ердоган че възражда Османската империя.
59
0
 
4
 
! Отговори
До хаха преди 7 години
Във Фащ и Канада, все пак става дума за хора.
58
3
 
16
 
! Отговори
да преди 7 години
всичко ще си дойде на мястотодвойното гражданство също ще бъде премахнато, колкото и да не ви се вярва
57
0
 
17
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Веселин Узунов-----------------------------------Ами тогава хайде да се натоварим всички българи на автобусите и да отидем в Истанбул да гласуваме на турския референдум против на Ердоган да се дават султански права!
56
0
 
19
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 7 години
Ясно е кой управлява България. Тук има само наместник на султан Ердоган дали ще е Боко Корни Герджика няма значение важно е да изпълнява инструкциите идващи по Тюрк телеком."Имаме уверението на турската страна, че ще бъдат спазени необходимите условия за спокойно протичане на изборния процес" марш под стой пред аскера който охранява българските избори в Турция и васална България.
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За изборите не знам, но си мисля, че на тези т.нар. български граждани при подновяване на паспорта/личната карта трябва да им се изисква минимум разговорен български език. Ако не го знаят, на майчин на майкината си! Ердо да им даде тамошни тескерета и да ги третира както си иска. Имат право на избор.
54
2
 
31
 
! Отговори
Pasport преди 7 години
Крайно време е да се забрани хората с повече от един паспорт да могат да гласуват и на двете места. Трябва да се направи като местожителството, само постоянното да важи...Като иска да живее в друга държава и да ползва тяхните облаги ок, ама да се ползват и двете...
53
0
 
18
 
! Отговори
44 преди 7 години
Четейки всичко това си мисля колко добре би било да се получи срив в системата за обработка на данните на граничните пунктове.
52
35
 
4
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 7 години
Не само тези с български паспорти трябва да гласуват. ВСИЧКИ ТУРЦИ трябва да гласуват защото тук са си земи на Османската империя .
51
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Бай Тошо нямаше такива пътувания. Бай Тошо каза - който се чувства турчин - прав му път, взима си сакчето и право към турция. Много прав беше бай Тошо, когато организира голямата екскурзия.
50
4
 
17
 
! Отговори
да преди 7 години
кои българи в Западна Европа ??турците, които имат наши паспорти и са в Холандия и Германия ли ???!!!а "загрижените" от Протестната мрежа в САЩ ги видяхме на избори - от 200 000 души, гласували няма и 10 000, защото са големите "родолюбци".. особенно като им се плаща под масата да плюят по България как им се ограничавали "правата"
49
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде бре,,евроатлантиците"нали Турция ни беше верен съюзник, опасността идвала от изток, хайде сега си пейте опорките ! Мълчите, мълчи САЩ, мълчи НАТО, ЕС не знаят, какво да правят с Ердогът.Изухте ни гащите, навремето имахме повече бойна техника от Турция и Гърция взеи заедно...но, ще дойде Видовден, предатели !
48
4
 
23
 
! Отговори
месара преди 7 години
да сме такива че да спрем тия " туристи " дето не знаят български , а идват да гласуват , .....ама не сме такива ! сега като плъзнат из България тия потури и шалвари , тия забрадки с гуменетки да пускат чинно бюлетини за вождовете им доган и местан ......,, е нема такава демократична държава !
47
2
 
7
 
! Отговори
Do 55 преди 7 години
Nisto v prirodata ne se gubi....:-)Kato otivate na bialo more, sha plastate toll taksi i taksi most...:-)
46
2
 
38
 
! Отговори
реалист преди 7 години
ДОСТ трябва да се на момента да се забрани, защото е открито протурска партия.
45
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги гледам на снимката, мястото им е в Турция, и никакви български паспорти, никакво гласуване !Тошо беше прав в това
44
3
 
26
 
! Отговори
логично преди 7 години
а бе губим Кърджали и района наоколо ако продължава така. Имаше някакво предсказание за това- България губи югоизтока, следва съд на националните предтели и след това страната- орязана, тръгва нагоре, уж. Нещо такова бях чел... Ама то и в историята такива примери колкото щеш- *** във властта държави затриват.
43
4
 
31
 
! Отговори
КК преди 7 години
Не ща някакви хора, които живеят от години в чужбина и са си взели тамошно гражданство да ми определят съдбата! Няма значение дали е британско поданство, американско, немско, руско, турско или македонско гражданство. Щом си приел друго, значинямаш нужда от нашето. Не може така - хем с едните, хем с другите. Нужно е да си уточним приоритетите - българи ли сме или някакви други!

Спонсорирани публикации