Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили

За отношенията София – Москва: И ГЕРБ, и БСП зависят от Брюксел
28 мар 2017 10:52, Елка Василева
176
Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Перспективите в отношенията между България и Русия са централна тема в коментарите на руски медии след парламентарните избори у нас. Вотът бе разглеждан като схватка между прозападно и проруски настроени партии, пише сп. "Експерт".

И партията ГЕРБ, и БСП се обявяваха за възстановяване на икономическите връзки с Русия, но "социалистите, смятани за наследници на българските комунисти, бяха обещали, ако спечелят, да настоят за отмяна на санкциите срещу Москва и да използват правото на вето, когато се гласува поредното им удължаване", отбелязва изданието.

Въпреки победата на проевропейската партия ГЕРБ резултатът от вота не предизвика ентусиазъм в ЕС, пише "Взгляд".

В ЕС разбират колко много трудности очакват партията на Бойко Борисов при опитите да формира коалиционно правителство. Според някои български политолози вътрешнополитическата ситуация в страната би могла да се стабилизира с помощта на Москва, посочва онлайн изданието.

Нагласите на българския електорат не се вписват в примитивна схема с основни критерии "проевропейските" и "проруските" настроения. Социологическите анкети показват, че повечето българи все така се стремят към европейското семейство на народите - друг въпрос е, че резултатът от тази интеграция често е разочароващ, коментира руският политолог Дмитрий Абзалов, цитиран от РИА Новости.

Точно тези разочарования и несбъднати очаквания стават причина за противоречивото волеизявление на електората, когато през ноември страната избира за президент един кандидат с "проруски" лозунги, а след четири месеца гласува за "проевропейска" партия. В крайна сметка във властта влизат различни политически сили, които не могат да се споразумеят помежду си, заключава агенцията.

"Изборите в България окончателно разцепиха нацията", твърди "Камбаната на Русия". При все че евроскептиците и проруски настроените партии взеха повечето гласове, правителствена коалиция ще формира една проевропейска, прозападна партия - ГЕРБ, посочва електронният вестник. Припомняйки оставките на предишни правителства, доминирани от ГЕРБ, той прави извода, че България "отново навлиза в продължителна политическа криза".

"Това всъщност може да се окаже изгодно за Запада, тъй като заради външното суетене през този период ще бъдат замразени проруските тенденции, започнали да се открояват в българската външна политика", разсъждава "Камбаната на Русия".

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще е трудно да състави правителство, но дори да успее, малко вероятно е България да подобри отношенията с Русия, коментират аналитици на "РБК".

След присъединяването на Крим към Русия ГЕРБ зае доста твърда антируска позиция, руско-българските отношения охладняха най-силно от 20 години насам. Сега и двете страни имат интерес ако не коренно да ги подобрят, то да ги нормализират в опит да установят сътрудничество поне в някакви области, казва политологът Юрий Квашнин.

България има интерес да се засили туристическият поток от Русия и все още зависи от руските газови доставки, тъй че потенциалът за развитие на отношенията е запазен, добавя наблюдателят.

Тъкмо през управлението на бившия премиер Бойко Борисов България се отказа от голям брой изгодни съвместни проекти с Русия под натиска на Европейската комисия. Това налага извода, че този курс ще продължи, смята обаче европеистката Екатерина Шумицкая, цитирана от "Народни новини".

За Русия "е от значение да не разглежда изборния резултат в рамките на старата схема, според която социалистите са проруска партия, а ГЕРБ е против Русия", предупреждава аналитикът Леонид Решетников, цитиран от новинарския сайт "Царград".

"Това не е така. В това отношение двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел", заявява той.

БСП "все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения", казва експертът. "По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции", обяснява той.

Електоратът и на двете партии според него симпатизира на днешна Русия горе-долу в еднаква степен. Но привържениците и членовете на БСП са "по-скоро съветофили", а избирателите на ГЕРБ - "класически русофили". Сиреч хора, симпатизиращи не на Съветския съюз, а на историческа Русия".

"И в този смисъл ръководителите на ГЕРБ са даже по-предсказуеми. По-ясно е как да правиш бизнес с тях", констатира експертът на "Царград".

/БТА/


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Руската газета" да се занимава с класическата корупция на класическите КГБ ченгета в Кремъл, а не да отклонява вниманието на класическия крепостен мужик !
103
3
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До аиде-е!Гонят си интересите! По удобния, угоден и лесно смиляем е Борисов/ГЕРБ! Аналогично е за ЕС, за Турция!
102
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,кой спря шоуто на Слави с въпроса за Народния референдум ?да живей "демокрацията" и "свободата" на словото ! Всички политици траят по въпроса ,а стодото блее и чака да го доят,стрижат и потупат с гегата .
101
6
 
9
 
! Отговори
аиде-е! преди 4 години
и от Русия отсвириха "социалистите" на бйе-сйе-пйе-тУ!
100
6
 
8
 
! Отговори
Класикович преди 4 години
Спечелят изборите - Народът,Загубят изборите - Офцете, тиквите...Ами нали едни и същи гласуват, бре *** путински!
99
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП - класически проруски лакей на Кремъл ГЕРБ - класическа проевропейска партия на българите, а "класическите русофили" отдавна са в историята
98
5
 
7
 
! Отговори
до 121 преди 4 години
Не съм нито американо, нито русо, нито геьо и т.н. фил. Аз съм човек, българин, православен, с македонски корени, от мъжки пол. Но...симпатизирам на ЕС, на демокрацията, на водещата наука и техника в света - която е американска, на културата и изкуството- които определено не са руски, на човечността , хуманизма и демокрацията, които са чужди на : Русия, КНДР, Сирия,Турция и ИД.
97
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен.........А не те ли вбесява "американофилията"? Не те ли вбесява фактът, че сегашните управляващи са на регулярни "спявки" на ул. Козяк?.....Американофилия няма или ако има се изповядва само от шепа хора. А русофилите сте най-големите национални предатели и го доказвате вече 130 години.
96
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Руските" издания, които са цитирани в публикацията изразяват единствено прокремълската гледна точка и въжделенията на ***. Опозиционните руски сайтове, които не са зитирани излизат със заглавия от типа на: "Разгром путинцев в Болгарии", "Москва проиграла в Софии" и т.н.
95
4
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Бойко открито и официално не се обявява като привърженик на Путин.Логично е, защото се пише лидер на проевропейска партия и имитира привързаност към Брюксел. Защо ли? Ами защото няма избор. --- Това, че Бойко желае да е Путин, не го прави русофил! Борисов подражава на Путин, а това е завист! Подобно на Борисов - Тато /ТЖ/, но това не прави ББ българофил, родолюбец, такъв който милее за Родината си, милее за народа си! Не е русофил!- Самият Борисов е несвободен за да прави избор/кримин.минало
94
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110А не те ли вбесява "американофилията"? Не те ли вбесява фактът, че сегашните управляващи са на регулярни "спявки" на ул. Козяк? Не те ли вбесява фактът, че задокеанският ти "партньор", без да те пита и без да плаща, настани на твоята земя военни бази, което автоматически те прави мишена на Русия? Не те ли вбесява фактът, че петоразредни щатски чиновници ти определят външната и вътрешна политика? И нашите слушат като кученца, за едното "конграчулейшънс"...
93
0
 
9
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Народът изобщо няма поглед какво има на "пазара" (както се изразяват някои медии напоследък) и гласуват ккато си знаят и както са облъчени - за старите мутри. Просто заучават номерчето и го задраскват в тъмната стаичка.Преференциалният вот за 10-тия на БСП и 11-тия на ГЕРБ го доказва.
92
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще се разбере как ГЕРБ отново "спечелиха" изборите. Лошото е, че всички медии им съдействат да указонят фалшификациите. Не може при толкова много близки, познати и хора, с които се срещам никой да не е гласувал за ГЕРБ, а ЦИК да ни вади резултати, че всеки 3-ти бил подкрепил ГЕРБ. Влезте и в сайтовете, не само този да видите реакциите и възмущението на хората от поредната гавра с тях.
91
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран от руснаците и от петатат им колона у нас. Никъде по света няма такова явление като организираната русофилия в лицето на НД "Русофили", чието кредо е "лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм"!
90
6
 
17
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
89
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До свинаря............... Капитан Петко Войвода. Чакам извинението ти Никакво извинение няма да има защото бъркаш тотално. Кахитан Петко е живял за кратко в русия но се е върнал, защото не е могъл да вирее там. Той е толкова русофил, колкото Левски и Ботев са русофили. А ти си повлияно от едноименния пропаганден филм сниман през 80-те години, който има много малко връзка с действителността.
88
7
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Борисов е поклоник на Ердоган и Меркел, а русофил защо?
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШефаA кога българия ще се управлява не от янкофил, русофил или германофил, а от БЪЛГАРОФИЛ??? Това е големия въпрос
86
6
 
9
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Сега и двете страни имат интерес ако не коренно да ги подобрят, то да ги нормализират в опит да установят сътрудничество поне в някакви области, казва политологът Юрий Квашнин.Нищо подобно горски! Ние имаме интерес само и единствено да стоим по далеч от вас!
85
5
 
15
 
! Отговори
йгж преди 4 години
Руските медии са като руските ***.ки- вресливи, извратени, духовно унищожени, безинтересни, евтини,продажни, масови, подчинени и изгубили същност!!! Руска трагедия в действителност, докато Жужето диша-Раша ще е една обикновена ***, а медиите ще са на издръжка от него, като евтини държанки!!

Спонсорирани публикации