Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили

За отношенията София – Москва: И ГЕРБ, и БСП зависят от Брюксел
28 мар 2017 10:52, Елка Василева
176
Руски издания: БСП – съветофили, ГЕРБ – класически русофили
Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Перспективите в отношенията между България и Русия са централна тема в коментарите на руски медии след парламентарните избори у нас. Вотът бе разглеждан като схватка между прозападно и проруски настроени партии, пише сп. "Експерт".

И партията ГЕРБ, и БСП се обявяваха за възстановяване на икономическите връзки с Русия, но "социалистите, смятани за наследници на българските комунисти, бяха обещали, ако спечелят, да настоят за отмяна на санкциите срещу Москва и да използват правото на вето, когато се гласува поредното им удължаване", отбелязва изданието.

Въпреки победата на проевропейската партия ГЕРБ резултатът от вота не предизвика ентусиазъм в ЕС, пише "Взгляд".

В ЕС разбират колко много трудности очакват партията на Бойко Борисов при опитите да формира коалиционно правителство. Според някои български политолози вътрешнополитическата ситуация в страната би могла да се стабилизира с помощта на Москва, посочва онлайн изданието.

Нагласите на българския електорат не се вписват в примитивна схема с основни критерии "проевропейските" и "проруските" настроения. Социологическите анкети показват, че повечето българи все така се стремят към европейското семейство на народите - друг въпрос е, че резултатът от тази интеграция често е разочароващ, коментира руският политолог Дмитрий Абзалов, цитиран от РИА Новости.

Точно тези разочарования и несбъднати очаквания стават причина за противоречивото волеизявление на електората, когато през ноември страната избира за президент един кандидат с "проруски" лозунги, а след четири месеца гласува за "проевропейска" партия. В крайна сметка във властта влизат различни политически сили, които не могат да се споразумеят помежду си, заключава агенцията.

"Изборите в България окончателно разцепиха нацията", твърди "Камбаната на Русия". При все че евроскептиците и проруски настроените партии взеха повечето гласове, правителствена коалиция ще формира една проевропейска, прозападна партия - ГЕРБ, посочва електронният вестник. Припомняйки оставките на предишни правителства, доминирани от ГЕРБ, той прави извода, че България "отново навлиза в продължителна политическа криза".

"Това всъщност може да се окаже изгодно за Запада, тъй като заради външното суетене през този период ще бъдат замразени проруските тенденции, започнали да се открояват в българската външна политика", разсъждава "Камбаната на Русия".

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ще е трудно да състави правителство, но дори да успее, малко вероятно е България да подобри отношенията с Русия, коментират аналитици на "РБК".

След присъединяването на Крим към Русия ГЕРБ зае доста твърда антируска позиция, руско-българските отношения охладняха най-силно от 20 години насам. Сега и двете страни имат интерес ако не коренно да ги подобрят, то да ги нормализират в опит да установят сътрудничество поне в някакви области, казва политологът Юрий Квашнин.

България има интерес да се засили туристическият поток от Русия и все още зависи от руските газови доставки, тъй че потенциалът за развитие на отношенията е запазен, добавя наблюдателят.

Тъкмо през управлението на бившия премиер Бойко Борисов България се отказа от голям брой изгодни съвместни проекти с Русия под натиска на Европейската комисия. Това налага извода, че този курс ще продължи, смята обаче европеистката Екатерина Шумицкая, цитирана от "Народни новини".

За Русия "е от значение да не разглежда изборния резултат в рамките на старата схема, според която социалистите са проруска партия, а ГЕРБ е против Русия", предупреждава аналитикът Леонид Решетников, цитиран от новинарския сайт "Царград".

"Това не е така. В това отношение двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел", заявява той.

БСП "все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения", казва експертът. "По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции", обяснява той.

Електоратът и на двете партии според него симпатизира на днешна Русия горе-долу в еднаква степен. Но привържениците и членовете на БСП са "по-скоро съветофили", а избирателите на ГЕРБ - "класически русофили". Сиреч хора, симпатизиращи не на Съветския съюз, а на историческа Русия".

"И в този смисъл ръководителите на ГЕРБ са даже по-предсказуеми. По-ясно е как да правиш бизнес с тях", констатира експертът на "Царград".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
13
 
! Отговори
зазо преди 7 години
Руските прапагандни/държавни медии вместо да се занимават с политическите проблеми на България, по-добре да бяха предавали на живо протестите на обикновените хора, ученици и студенти в мАсква и още 90 града!! Медиите (руските държавни) по същество би трябвало да работят в полза на хората, които с данъците си им плащат заплатите-а не срещу тях, както се случи в действителност!! 30000 души само в мАсква, а телевизиите мълчат по заповед на плешивия!? За кво плямпат сега?
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мали как ще го преживеят сега русофилите ни ...ами волен... Ужас
81
2
 
0
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
До 90Капитан Петко Войвода.Чакам извинението ти
80
3
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Спрямо Крим твърда позиция имаше единствен тогавашния президент Плевнелиев,всички останали се криеха или просто отбягваха темата.
79
3
 
13
 
! Отговори
Циник до 87 преди 7 години
Спонтанни напъни на повръщане получавам , като чета подобни посткомунистически булшити!По-добре живееха другарите, партийни секретари, доносници и всякаква близка до партията ***!
78
3
 
15
 
! Отговори
knkk преди 7 години
Руските куч.ки и швест.ери вият от яд!! Какъв по-голям кеф от тоя да ги гледаш как се гърчат като настъпани червеи?! Ако искате демокрация сАвеЦки мусори - тикнете 1-во Жужин и Медведев в пандиза, Навалниго изберете за Президент и едва тогава си давайте смешното мнение!!
77
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички беди за България са идвали не от външен враг, не и от Русия а от продажните русофили-предатели. Ако някой от вас ми посочи русофил български патриот ще си променя мнението и ще се извиня!
76
2
 
4
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Пълна изборна ФАЛШИФИКАЦИЯ.Как така ДОСТ взима 2% от гласовете на ДПС а ДПС катери и има 9 % ха ха ха,обединените мафиоти 8% при положение ,че 75 % от имащи право на глас не са гласували ,ГЕРБ 30% БСП 28% от де ги взехте веее ? Начи колкото и мюсюлмюнски партии да се появят на ДПС не им се утразява хахахаха .МАФИЯЯЯ
75
9
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Само българският гласоподавател не е раазбрал, че ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриоти и пр. *** са на пряко командване от Москва. Кукли на конци обслужват интересите на своите кремълски господари, а на *** обясняват, че Сорос е виновен, че Меркел е провалила България... хахаха. Нямате шанс и до 3000-та година да се оправите. Народът е твърде пpост за да проумее откъде идват проблемите му. :)))
74
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При соца българите живеехма по-добре отколкто в СССР, а сега при ЕС дали живеем като германците?
73
1
 
4
 
! Отговори
Циник до 69 преди 7 години
Профан! Къде беше Тито, когато демократизаторите прелитаха над България да унищожават позициите на сърбите?Ха-ха - то можеш да си го мушнеш отзад - разбра ли? И когато сърбите отваряха ресторанти във Виена, и Мюнхен - българите по-далеч от ГДР не стигаха!А ти си глу*пак!
72
2
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
и тръмп беше наше монче според тия същите, па тя ква стана...явно ако кажеме че са наши , народа няма да пита ония въпроси
71
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофили, съветофили-мутанти предатели!...а истинските българи-РУСОФОБИ!
70
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.............Когато бяхме с Русия българите живеехме добре..........Вие русофилите никога не сте били и няма да бъдете българи!
69
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато бяхме с Русия българите живеехме добре.
68
13
 
4
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Майка ми един кристално чист комунист когато след промените пусках руска телевизия ми казваше гневно:"Спирай ги тези гадове! Те преда Доха комунизма.Ето това е разликата Гагарин Решеников Вие Го предадохте.Имало е българи умирали с името на СССР в уста не защото там живеят руснаци а защото СССР беше първата държава на работници и селяни.
67
6
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Ха хаааа, руснаците "подаряват" 6 Миг-29 на Сърбия, НО сърбите ще ги отремонтират и модернизират за тяхна сметка по програма до 2018 г. Чак тогава може да литне някой от самолетите. Е с такива приятели врагове не ти трябват :)Басииииии и "подаръка"
66
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бавно и полека санкциите връщат Русия назад с няколко века.
65
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 7 години
Заглавието казва всичко - коментарите са излишни !
64
5
 
8
 
! Отговори
умен преди 7 години
И освен "приятелския" жесът на Решетников издавайки *** пред Куритаров... Помислете си с кой ще прави в момента коалиция Борисов и ще си отговорите на много въпроси!Просто БСП ги изхвърлят от играта вече! Те нямат и реалния потенциал да създадат стабилно правителство! Гласовете им имат лимит! След като заради ДОСТ, ДПС падан и вчеч са в тотална безисходица. И Русия вче ще работи с ГЕРБ!

Спонсорирани публикации