Маршал Хафтар: Обучен в СССР, живял в САЩ, проклятие за ислямистите

75-годишният военен се представя като "спасител" на Либия
10 апр 2019 22:30, Елка Василева
78
Маршал Хафтар: Обучен в СССР, живял в САЩ, проклятие за ислямистите
Халифа Хафтар. Снимка: архив, Reuters

Либийският маршал Халифа Хафтар, чиито сили започнаха офанзива за превземане на столицата Триполи, е смятан за войнствен и стремящ се към властта в обхванатата от хаос богата петролна страна.

С бели коси, контрастиращи с черните му вежди и тънките мустаци, 75-годишният Хафтар се представя като "спасител" на Либия. Съперниците му обаче го обвиняват, че подклажда държавни преврати и иска да установи нова военна диктатура в Либия, пише Франс прес.

Силният човек на Киренайка и актьор в либийската криза, който не може да бъде пренебрегнат, той обвинява всичките си противници, че са "терористи" или "наемници".

Неразговорливият маршал, който води спорна политика, не пропуска случай да накара хората да говорят за него.

В четвъртък той започна поредната си военна операция, този път целяща превземане на Триполи, където се намира воденото от съперника му Файез ел Сарадж правителство на националното единство, признато от международната общност.

Още по темата

Хафтар, който е проклятие за ислямистите, през 2017 г. успя да завземе източния район след операция срещу големите джихадистки групи в големия източен град Бенгази. Тя започна през 2014 г. и беше кръстена "Достойнство".

Няколко офицери от източната част на страната се присъединяват към неговите паравоенни сили, самопровъзгласената "Либийска национална армия", която успя да поеме контрола над Бенгази.

За да утвърди статуса си на силен лидер, той обяви офанзива срещу Дерна, единственият град в Киренайка, който се изплъзваше от контрола му. В края на юни миналата година той обяви, че градът е освободен от радикалните групи.
През януари той започна операция за завоюване на богатата на петрол южна част на страната и превзе без боеве Себха, най-големия град в Южна Либия и район със значително петролно находище.

Енигма

След като в продължение на две седмици беше в парижка болница, подхранвайки спекулациите за здравословното си състояние, като някои либийски медии дори го обявиха за мъртъв, през април 2018 г. маршалът влезе тържествено в Бенгази.

Родом от Киренайка, Халифа Хафтар излезе от сянката през 2011 г. в началото на въстанието срещу режима на Муамар Кадафи, в което той взе участие.

Четири десетилетия по-рано, този военен, обучен в бившия СССР, беше подкрепил военния преврат през 1969 г., с който беше свалена династията на Сенусите и Кадафи дойде на власт.

Той участва във войната между Либия и Чад (1978-1987 г.) като командващ подразделение, но беше заловен и затворен в Уади Дум, в ивицата Аузу, на границата с Чад. Тогава той е изоставен от Кадафи, който твърди, че генералът не е част от неговата армия.

Американците го освобождават от затвора по време на операция, която и до днес остава загадка, и му дават политическо убежище. В САЩ той се включва в движението на либийската опозиция.

Противниците му в Триполи държаха да му напомнят за този случай, кръщавайки контраофанзивата си, започната с цел да спре настъплението на Хафтар към столицата, "Уади Дум 2".

След повече от 20 години в изгнание Хафтар се завръща в Бенгази през март 2001 година. Малко след падането на Кадафи, убит през октомври 2011 г., около 150 офицери и подофицери го обявяват за началник на генералния щаб, номинация, която никога не беше потвърдена официално.

Подкрепа

Според противниците си Хафтар дължи военните си успехи на необявената военна подкрепа на чужди държави, като ОАЕ, Египет, Франция и по-отскоро, на Саудитска Арабия.

Франция беше принудена да обяви смъртта на трима свои военни при катастрофа с хеликоптер в Либия, където те са водели разузнавателна мисия в близост до силите на Хафтар.

Присъствието им беше определено като "неприемлива намеса" от Сарадж, чието правителство се установи в Триполи през 2016 г. с подкрепата на ООН и на западни страни, включително Франция.

Но правителството на националното единство, подкрепяно от милициите от западната част на страната, не е признато от властите в Източна Либия, особено от избрания през 2014 г. парламент, който обяви Халифа Хафтар за легитимен и го произведе в маршал.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
7
 
! Отговори
ГРУ преди 5 години
Ха ха ха!!! До некакъв "Хххх" дето едно е чул,а друго е разбрал!Скивай ся хиксирания,бре!Май,май ама стана юни-така наречените от теб "франсета" нямат грам общо с фелдмаршала,бре!!!Франция е признала отдавна за легитимно правителството в Триполи,бре!Този,който го подкрепя е само късоръкото кремълско джудже чрез доставки на модерни оръжия и жива сила в лицето на ЧВК"Вагнер",бре!За нас обаче не е важно толкова кой точно го подкрепя,а е важно да не се разруши и избият жителите на град Бенгази,бре
51
5
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Ееее този развали работата на хамериканосите....а франсетата май го подкрепят за да си върнат Либия...не искат да я оставят в алчните лапи на хамериканосите.
50
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искал да обедини Либия и да си вземе петрола? И за какво да го защитавам? За да ми дигне цените на петрола ли?
49
0
 
6
 
! Отговори
Джери-бързата пушка! преди 5 години
Е сега тичам да се прегледам-гаранция,щом ти ми препоръчваш!!!пп - А бре,ти иначе "джи пи" ли бачкаш?Тичай при твоето да те прегледа да не си в списъка на проф.Иво Христов и онези 80% "интелектуалци".
48
5
 
1
 
! Отговори
доДжери-бързата пушк преди 5 години
И ти си заразен и ще се учудиш като го разбереш, гаранция, прегледай се....
47
5
 
16
 
! Отговори
До ЗОЗО... преди 5 години
Незнам колко са избитите преди, в режимите им, но знам само че сега е дивотия, мизерия и разруха, в гарнитура с чудовищна миграция на дивеч, от към целия континент. Либия, Сирия, Ирак, Египет и другите държави имаха с режимите си относителна цивилизованост и сигурност, която я изгубиха с "демократезирането" им. И не мисли, че тук, в САЩ, ЕС като цяло няма прочистване на "неудобни", случва се инцедентно, пресен пример Асандж сега
46
6
 
1
 
! Отговори
Вълчо преди 5 години
Това е Лукашенко!
45
15
 
8
 
! Отговори
Джери-бързата пушка! преди 5 години
Значи на тоя Хафтар или ще му нацепят шлифера или той ще им го нацепи!Много по-важното е да остане незасегнат от ужаса на войната, както е до сега,град Бенгази за да останат живи свидетелите-родители на умишлено заразените със СПИН цели 459 деца,както твърди и знае ГРУ-то!!!Така няма да бъдат заличени следите по това чудовищно престъпление извършено от пет алчни за пари медицински сестри+некакъв Ашраф!!!
44
2
 
8
 
! Отговори
ГРУ преди 5 години
До милия анонимник дето се чуди и се мае откъде са ме "изтървали",бре!Скивай ся скъпи анонимнико-аз не знам откъде са ме "изтървали",но знам какво пиша и поствам,бре!За разлика например от теб,скъпи незнакомецо!пп-Иначе не знам кой е тоя Боби,но твърдя,че ми е брат,бре!Ха ха ха!!!
43
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГРУтеб отде те изтърваха? Да не си на Боби брат му?
42
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и на тоя Хафтар щом е нахлупил yшанката ще му нацепят шлифера.
41
7
 
7
 
! Отговори
ГРУ преди 5 години
Давай фелдмаршале,давай към ПОБЕДАТА,бре!Обясних в по-ранен пост защо трябва да победиш,бре!А относно милите маркировачи на минуси ще им напиша следното,бре!А то е:Ще дойде ден и ИСТИНАТА ще излезе наяве за ЧУДОВИЩНОТО престъпление на петте "медицински" сестри и слугата на Сатаната-лаборанта Ашраф,бре!Искате да знаете кой е точно този ден за който твърдя,че ще дойде,бре?Този ден е 24 юли 2032 година!пп-Който го доживее ще разбере какво точно съм имал предвид поствайки днес-11 април 2019 г,бре!!!
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разделяй и владей .Силна ислямска *** не е необходима никому,нека се избиват ислямските терористи !
39
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57: Не е човекът на САЩ. Човекът на САЩ, Италия и ООН е Сарадж. Хафтар е човекът на Русия, Франция, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ. Човекът не иска да допусне ислямизация на Либия.Изби сума ислямисти при превземането на Бенгази, където 4 години се бяха окопали с мълчаливото одобрение на Запада. Размаза ги, окрупни си силите и малко по малко на юг. Взе юга и сега малко по малко към Триполи. Силна, единна и неислямистка Либия,петролът в либийски ръце е проблем за Запада, САЩ и техните компании
38
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да беше живял в Русия де ... как може така да ми живееш в злия империалистически САЩ...
37
20
 
10
 
! Отговори
ГРУ преди 5 години
Е така де! "Затворените" ви "медицински" сестри за щатски долари отидоха там,а не да се любуват на величието на Кадафи,но...изведнъж се оказа,че могат да "изкарат" много повече щатски долари стига да изпълнят поръчката и да заразят УМИШЛЕНО и ПРЕДНАМЕРЕНО с генномодифициран СПИН цели 459(!!!!!)деца,бре!!!
36
10
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Как Путин стана лош - кратка Хронология: 1. Путин към Запада, след като се беше съгласил на зона забранена за полети в Либия - "Нямате право да преследвате Кадафи". 2. Хилари от Либия, по аналогия с Цезар - "Дойдох, видях, убиха го". 3. Путин след събитията в Либия - "Ясно е, че трябва да се въоръжаваме"....
35
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко дъртичък - 75 годишен.Късно се е сетил да става велик.--- Не е за величието, а за дълг към родината и народа си. Той и офицерите му не искат ислямизация на Либия. Дърт, не дърт вади тоягата и бие ислямистките кратуни за ужас на САЩ, ЕС и ООН, които бутат ислямизацията напред.
34
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Хафтар е проклятие за ислямистите, трябва да бъде подкрепен.
33
15
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
Обучен в СССР, живял в САЩ, проклятие за ислямистите, изглежда като персонаж от R.E.D. ("БСП").матрицата окончателно е вирусясала.

Спонсорирани публикации