В Западна Украйна - патриотизмът надделява над социалните проблеми

"Изберат ли Володимир Зеленски, това ще съсипе Украйна"
18 апр 2019 21:20, Елка Василева
118
В Западна Украйна - патриотизмът надделява над социалните проблеми
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Цените скачат, заплатите остават ниски, младите заминават в чужбина . . . Животът в Западна Украйна не е розов, но мнозина избиратели се канят да гласуват за приключващия мандата си президент Петро Порошенко, спечелени от патриотичните му лозунги, пише Васил Трухан от Франс прес.

Макар вече 88-годишен, Олексий Данилишин все още сади картофи в градината си в с. Гниздичив, на 70 км от Лвов - крепост на националистите в западната част на страната.

Според този бивш затворник в съветския ГУЛАГ сегашният президент "е възродил армията и вярата": това е основният му коз в надпреварата с фаворита в изборите Володимир Зеленски - актьор и бизнесмен, новак в политиката.

Пенсиите на Данилишин и съпругата му, взети заедно, са малко над 185 евро и "стигат само за стоки от първа необходимост". Но това не е най-важното за самия пенсионер: "Порошенко е образован и знае езици. Зеленски не е научил дори украински".

Още по темата

Мнението му споделя и неговият връстник Иван Микичин: "Тежко е", признава той и дава за пример лекарството си за високо кръвно, поскъпнало почти двойно от декември насам. "Но трябва да подкрепим Порошенко", твърди Микичин.

Икономически проблеми

Без опит в политиката, 41-годишният Зеленски изненадващо се наложи в украинската президентска надпревара, изпреварвайки с голяма преднина в първия тур Петро Порошенко, класирал се начело само в две западни области, включително Лвов.

Много вероятно е актьорът да спечели - данни от анкета, публикувани във вторник, му обещават 72 на сто от гласовете във втория тур срещу 25 процента за неговия съперник.

Поел властта на вълната на проевропейския бунт в Киев през 2014 г., Порошенко скъса с Русия, сближи страната си със Запада, допринесе за създаването на православна църква, независима от Москва, и предприе поредица от реформи, които обаче не промениха по същество всекидневието на украинците.

Критиците му го упрекват, че не се е борил активно с ширещата се корупция, упрекват го и заради жизнения стандарт на населението, пострадал от петгодишните икономически трудности в 44-милионната страна, една от най-бедните в Европа.

През 2014 г. Украйна преживя анексия на полуостров Крим от Русия, после избухна конфликт с проруски сепаратисти в източните региони, който взе над 13 000 жертви и подложи на тежко изпитание държавните финанси.

Украинците обаче се тревожат главно за материалните си проблеми: според допитване повечето искат новият президент най-напред да намали цените на комуналните услуги, драстично повишени през последните години.

Изтичане на работна сила

За местните власти в Гниздичив е по-належащ проблемът с изтичането на работна ръка в чужбина - близо двайсет на сто от общо 6200 жители на общината работят в съседна Полша, Чехия или Италия.

"В чужбина изкарват поне 500 евро месечно. Тук - от 200 до 250 евро", обяснява Иван Олияр, кмет на общината, включваща пет села.

По официални данни в Полша през 2017 г. са живеели близо 900 000 украинци, а 200 000 са пребивавали нелегално.

Гол до кръста, 40-годишният Виктор ни разказва в градината си, че работел по строежите в Полша, но щом забелязал в Украйна "промени към по-добро", се върнал в родината. "Хората искат всичко наведнъж. Но няма как", разсъждава той.

Оксана Романкив от местната администрация също гледа с оптимизъм на проектите, по които се работи: ремонт на пътищата, изграждане на зърнени силози, откриване на обновено училище по музика. Това е станало възможно благодарение на политиката на децентрализация, водена от 2015 г. - един от малкото успехи на киевските власти.

"Можем да постигнем големи успехи, но само ако работим заедно", уверява 39-годишната жена.

На вратата на единствената изборна секция в Гниздичив са изнесени резултатите от първия тур: Порошенко води с 262 гласа, а Зеленски е на четвърто място с 93. "Кой ли пък е гласувал за него?" - чуди се възрастен мъж.

Кметът Иван Олияр отсича: "Изберат ли Зеленски, това ще съсипе Украйна".
 

/БТА/
 


118
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
4
 
! Отговори
Честито преди 2 години
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
105
0
 
5
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 2 години
104
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
103
1
 
17
 
! Отговори
КАК преди 2 години
102
8
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
101
6
 
23
 
! Отговори
Радио Ленинград преди 2 години
100
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99
6
 
22
 
! Отговори
Георги преди 2 години
98
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
96
2
 
12
 
! Отговори
Fakt преди 2 години
95
3
 
11
 
! Отговори
Да Пасе НАТО преди 2 години
94
3
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
92
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
91
3
 
15
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
90
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
89
15
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години