Работната ръка от КНДР - ключов въпрос между Москва и Пхенян

Русия е за смекчаване на санкциите, вероятно има дългосрочни цели
24 апр 2019 18:30, Елка Василева
70
Работната ръка от КНДР - ключов въпрос между Москва и Пхенян
Ким Чен Ир и Владимир Путин. Снимка: архив, БТА

По време на историческата си визита във Владивосток Ким Чен Ун няма да бъде единственият севернокореец в Русия. Русия всъщност наема евтина работна ръка от Севера Корея в лицето на около 10 000 работници, което е важен източник на приходи за Пхенян, пише Франс прес.

На срещата си с руския президент Владимир Путин севернокорейският лидер вероятно ще се опита да засили икономическите връзки с Москва в момент, когато дипломацията с Вашингтон е в задънена улица.

Друга цел на Пхенян на първата двустранна среща на подобно ниво след тази през 2011 г. между Ким Чен Ир и Дмитрий Медведев ще бъде също така излизането от доста силната зависимост от Китай.

Един от най-важните "износни продукти" на Пхенян е работната ръка, която предоставя на съседите си на ниски цени в замяна на по-голямата част от възнагражденията на работниците, твърдят правозащитни организации.

"Хюмън райтс уоч" разкритикува през 2017 г. големия брой нарушения на правата на работниците, изтъквайки най-вече "липсата на свобода на сдружаване и на изразяване, надзираването им от хора, ограничаващи движението им и достъпа им до външна информация, полагането на извънреден труд и невъзможността да откажеш извънредния труд".

Въпреки това севернокорейците високо ценят договорите за полагане на труд в Русия, тъй като им позволяват да спестят малко пари.

Смекчаване на санкциите

Москва е вторият най-голям "вносител" на севернокорейска работна ръка след Пекин, според ООН.

В Русия севернокорейците получават работа основно в Далечния изток, в минния и горския сектор, в текстилната индустрия и в строителството.

Ким и Путин от тази гледна точка имат общ интерес за смекчаване на международните санкции срещу Северна Корея. Резолюция 2397 на Съвета за сигурност на ООН от декември 2017 г. въвежда изискване за всички страни, наели севернокорейци, да ги изпратят в Северна Корея в срок до две години.

В официален документ Москва съобщи миналата година за 11 490 севернокорейци, които имат валидно разрешение за работа, което е три пъти по-малко отпреди.

Миналата седмица севернокорейски служители помолиха Москва да продължи да използва севернокорейски работници след крайната дата, определена от ООН, според специализирания сайт Ен Кей нюз.

Русия вече се обяви за смекчаване на санкциите и според изследователя Ан Чан Ир, беглец от Северна Корея, "Москва вероятно има дългосрочни цели".

"Най-важната сред тях е достъпът до евтината севернокорейска работна ръка, а след това до природните ресурси на КНДР, ако санкциите един ден бъдат вдигнати и Северът намали размера на армията си", казва той.

Една Корея, стратегическа за Москва

Незабавното смекчаване на санкциите бе едно от основните искания на Ким на втората му среща с американския президент Доналд Тръмп през февруари. Една среща, която се провали заради неохотата на Пхенян да направи насрещни отстъпки.

Северът, където е съсредоточена по-голямата част от природните ресурси на Корейския полуостров, в миналото бе много по-богат от Юга. Десетилетия на лошо управление и рухването на Съветския съюз поставиха режима на колене.

Днес повече от 90 процента от външната търговия на КНДР е с Китай, твърдят експерти.

Стойността на износните стоки на КНДР за Русия достигна през миналата година едва 1,98 милиона долара, според Международния търговски център. Музикалните инструменти са повече от 70 процента от всички стоки.

Въпреки това руският внос в КНДР достигна стойност от 32,1 милиона долара, от които 21,6 милиона долара са от вноса на изкопаемо гориво и петрол.

Преди обаче ООН да наложи доста сериозни санкции на Северна Корея, КНДР имаше няколко проекта за икономическо сътрудничество с Русия.

Един от най-важните от тях беше възстановяването и разширяването на 54-километровата железопътна линия между севернокорейското пристанище Расон и Хасан, руско населено място в пресечната точка на границите с КНДР и Китай.

Москва вече изнася въглища за Китай през Расон, възползвайки се от прието от ООН изключение.

Амбициите на Москва в дългосрочен план са да получи достъп до Корейския полуостров, за да изнася през него въглеводородите си за други страни като Япония, Южна Корея и Тайван.

През 2011 г. Ким Чен Ир посети Сибир, за да обсъди с Медведев проекта за газов тръбопровод и електроснабдителна мрежа. Севернокорейският лидер обаче почина три месеца по-късно и по тези проекти не бе отбелязан никакъв напредък.

"Русия не бърза. Тя знае обаче, че ако една евентуална междукорейска железопътна линия бъде свързана с Русия, ще се превърне във фактор за развитието на бедните райони в Сибир", казва Ан.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на комунизма американска фирма не изнасяше цялото качествено българско жито, вместо което да се внася западно гмо и пестицидно жито, за да мре народа от некачествени храни. И още хиляди разлики все в полза на комунизма
54
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен62Против народите едва ли някой има нещо против.
53
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До о! Боже ....По времето на "комунизма" данък нямаше, както нямаше и ток, тоалетна хартия, дамски превръзки, чистачки и прочее.Имаше доносници, мигинги, мумия и любов към БКПТи сигурно си бил особено активен любовчия.
52
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До о! Боже ....Данък върху оборота имаше още през 1989 година. Въведе го Тодор Живков с Указ 56 "За стопанската дейност". Като не си наясно спри да се напиняш.
51
1
 
36
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Ким чен у.... и путин,е как да няма дружба.
50
5
 
33
 
! Отговори
Нека- Нека преди 4 години
До Анонимен"Простия от Гемания тази снимка е стара и Путин е с перчем. Ама много си злобен чак сляп от злба, да не хванеш някой карцином."умирам от кеф как трола еврески безроден умира от злоба юдо-масонския глобализъм и лихварския им нов световен ред се рушат пред очите ни и това мощно ме кефи
49
5
 
40
 
! Отговори
о! Боже .... преди 4 години
До Анонимен"Правителството на Филип Димитров беше на власт 1991-1992 г. Тогава имаше Данък върху оборота. ДДС беше въведен 1994 от правителството на Любен Беров."Какво значение има как се е казвал !? затретвам ти - Иван Костов почна да ни дере по нареждане на западните гадове по време на Комунизма НЕМАШЕ нито данък оборот нито ДДС"демокрацията" ни скъса от плащане на данъци .........
48
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простия от Гемания тази снимка е стара и Путин е с перчем. Ама много си злобен чак сляп от злба, да не хванеш някой карцином.
47
4
 
35
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До Анонименнабарал му е Г точката...............................Майтапа на страна , но в случая Ким наистина хипнотизира Путин ! Това е един от методите за бърза индукция и въвеждане в транс ! Много коварен метод чрез който веднага влизаш в транс ! Виж Ким как го е стиснал за врата , погледни очите на Путин ,ясно си личи ,че вече е в транс ! Както си написал - набарал му е Г точката !
46
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германиянабарал му е Г точката.
45
7
 
41
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Путин ще яде дебелия х... но ООН ,ще има допълнителни санкции ,тъй като Ким ще накара Путин да не спазва указа на ООН ! Вижте снимката как Ким е хванал Путин да врата и го стиска , хипнотизира го , а Путин вече е в транс с леко затворени очи !
44
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ама верно спри даПравителството на Филип Димитров беше на власт 1991-1992 г. Тогава имаше Данък върху оборота. ДДС беше въведен 1994 от правителството на Любен Беров. Финансов министър беше Стоян Александров. По вестниците го наричаха Данък-убиец.Просто се придържай се към фактите.
43
5
 
36
 
! Отговори
ама верно спри да преди 4 години
До Анонимендрънкаш като не знаеш !!!първото "демократично" правителство беше на евреина хомосексуалист-ексхибиционист и освидетелстан шизофреник - Филип Димитров, Иван Костов беше финасов министъ и именно той ни въведе ДДСза погрома на България ще благодариш на гадовете от СДС и Еко-гластност Царя и евреина Жан Виденов са 2-ра част на погрома - те ни докараха 90% от външния ни дълг от който дълг и 5 милиарда не влезнаха в България и верно ! не дрънкай като не знаеш !
42
6
 
38
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Щом ООН каже ,че до 2 г. северно корейските работници трябва да се върнат обратно , значи трябва да се върнат ! В противен случай допълнителни санкции към руската *** и към Китай ! Аз лично искам руската *** и Китай да не спазят наредбите на ООН и така поне ще се отървем от китайски *** след като ЕС въведе забрана за внос на китайски и руски стоки ! Да ги продават в КНДР ! Ние ще намерим други износители ,а и сами можем да произвеждаме от А до Я
41
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не дрънкай като неДанък Добавена Стойност (преди това имаше Данък върху оборота) го въведе Любен Беров 1994 г. - 18%. Жан Виденов го направи 22%, през 1999 г. Иван Костов го намали на 20%
40
2
 
36
 
! Отговори
Не дрънкай като не преди 4 години
До МНЕНИЕзнаеш !!!1) ДДЦ при соца НЯМАШЕ !!! ДДС-то го въведе индивида от неизяснен етнос - Иван Костов, обяснението беше че с парите от ДДС-то цме щяли да си направим Българска Централна Банка щтото Европа така искала от нас за да ни приемат в Ротшилския кибук наречен ЕС2) Пътен Данък или както му викаш Бинетки плащаха СВИЧКИ коли БЕЗ изключение !единственото предимство беше че ако си купиш кола с бонове (така се наричаха валутните левове) не се чакаше ред в Мото Техника
39
5
 
33
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Тази политика я имаше и в България по времето на Соца - Държавата ти плаща Образованието , праща те с Договор през Бюрото по Труда в Чужбина с договор за Работа . Тези Работници имаха право да пазаруват в магазини като днешните на Витошка - Корекоми , с разликата че Държавата ги освобождаваше от ДДС . Автомобилите закупени бяха освободени от Данъци и Винетки .
38
9
 
37
 
! Отговори
това е ВЕЛИКА ПОБЕДА преди 4 години
сега западните гадове газ ще пропикаят !!!СМЪРТ на юдо-масонския нов световен ред !СМЪРТ на еврейския глобализм !СМЪРТ на толерастията и джендърството !
37
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изнасяли работна ръка.То и България по времето на соца поради липса производство на каквото и да е дето става за нещо изнасяше медицински сестри за Либия. Арабите понамазаха.
36
0
 
34
 
! Отговори
ист преди 4 години
до анонимен 26Много са разбрали хумора. Дори сърказъм.Прочети го пак и се извини.

Спонсорирани публикации