Антибиотици в реките ни правят резистентни към лекарства

Това ще доведе до смъртта на 10 млн. души до 2050 г.
Обновена: 28 май 2019 16:56 | 28 май 2019 16:52, Нели Христова
22
Антибиотици в реките ни правят резистентни към лекарства
Снимки: Reuters

От Темза до Тигър – водите на стотици реки са замърсени с голямо количество антибиотици, показва последното глобално изследване. Според експертите това е главната причина бактериите да развиват резистентност към медикаменти, които иначе са животоспасяващи.

"Много от резистентните гени, които наблюдаваме у хората, са предизвикани от екологични бактерии“, казва професор Уилям Гейз пред "The Guardiаn". По данните на ООН от миналия месец, резистентността към антибиотици е на път да се превърне в глобална криза, която да убие близо 10 млн. души до 2050 година.
Лекарствата попадат във водата и почвата заради човешките отпадъци, както и от пречиствателни станции и заводи.

"Много е притеснително и депресиращо. Има места на Земята напоени с толкова антибиотици, които спокойно могат да предизвикат резистентност“, казва експертът Алистар, Боксал.

Изследването показва, че някои от най-популярните реки като Темза пренасят огромно количество антибиотици, които се използват за лекуване на сериозни инфекции. Нивата са толкова високи, че не са безопасни, защото могат лесно да предизвикат резистентност.

Проби, взети от Дунав, показват, че във водите му има следи от 7 важни антибиотика, включително и такива, които се използват за лечение на дихателните пътища в случаите на пневмония и бронхит. Нивата им са близо 4 пъти по-високи от тези, които се определят като безопасни.

Дунав, която е най-голямата река в Европа, се оказва и най-замърсена. Темза, която се смяташе за една от най-чистите реки, е замърсена с пет вида антибиотик. Нейните притоци също. Антибиотиците, които лекуват инфекции по кожата и уринарни възпаления са три пъти над нормата. Според експертите дори реки, замърсени с ниски нива на антибиотици, са опасни.

"Дори и те могат да предизвикат развиване на резистентни гени, които да се прехвърлят в човешките патогени", казва Гейз.

За изследването са тествани 711 градове в 72 държави. Резултатите откриват антибиотици в 65% от тях. В 111 от тях нивата са били много над безопасните, като най-лошият случай е замърсяване 300 пъти над нормата.
Най-зле са бедните държави в Африка и Азия, където се намират и най-тежките случаи. Река в Бангладеш е замърсена с антибиотик, лекуващ вагинални инфекции, 300 пъти над нормата. В Кения нивата са 100 пъти над нормата.

Сега учените се захващат с ново проучване – да разберат как това замърсяване влияе на морските обитатели. Очакванията им са, че щетите ще са фрапиращи. Така например нивата на лекарства в реките на Кения са толкова високи, че нито един вид риба не може да оцелее.

"Това е тотален крах“, заявава Боксал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пренаселването на земята води до колапс и катастрофи.2млрд е граница над която земята е пренаселена.Ако не се редуцираме природата ще го направи.
15
1
 
1
 
! Отговори
не ви правя реклама преди 4 години
Купих система за пречистване на вода ZEPTER EDEL WASSER, директно от чешмата у дома ми.Работи с европейско качество.Има няколко филтъра + сребро, убиващо бактерии(те).Не е голямя, шумна, или пък зависеща от електричество.Не мога да повярвам каква "пивка" вода ми дава.
14
4
 
1
 
! Отговори
Баси глупостите преди 4 години
Искрено се забавлявам на глупостите нямам друг избор освен да ви ги подклаждам барем да ви просветне, че това са пълни простотии многоооооо ....Бога за рога сте хванали ама друг път ....
13
3
 
1
 
! Отговори
W преди 4 години
Ти ще спреш да ми следиш трафика и да ме обвиняваш за щяло и за нещяло, тоя дето го търсите е или в Търново, или във Враца на Орбита малко нaгоре в един от блоковете или във Виена, най-изгодно е да е в София някъде ... А иначе понеже нищо от това дето говорите не съм го направил аз ще намерите само Yоu are all going to die down here ... Не съм виновен че сте безмозъчни зомбита ...
12
2
 
10
 
! Отговори
до осведомените преди 4 години
Пишете защо в Англия Ibuprofen в квартална дрогерия срува 1 паунд /2.20 лв/, а тукашния вариант Ibutop е над 8 лв.
11
8
 
5
 
! Отговори
Друга юдо-масонска преди 4 години
ЕДИНСТВЕНИЯ организъм на земята който може да мутира и съответно може да причинява мутации са гъбичките ракът се причинява от гъбички и това го знаят 99% от лекарите и фармацефтите , но естествено не ви казват .... на стадото не се полага да знае много неща ......
10
9
 
10
 
! Отговори
Друга юдо-масонска преди 4 години
ЛЪЖА е че вирусите и бактериите мутират !!!ВИРУСИТЕ И БАКТЕРИИТЕ НЕ МОГАТ ДА МУТИРАТ !!!това го знае всеки който може да направи разлика между ген и геном !!! просто всяка година някой или нещо се грижи да ни снабдява с нови грипни и пр. вируси след това ни разправят че видите ли вирусите били мутирали най-страшното и най-гнусното е че 99% от лекарите и фармацефтите знаят че вирусите не могат да мутират но си траят !!!
9
3
 
6
 
! Отговори
Как антибиотиците преди 4 години
стигат до реките:на запад и особено в САЩ и Канада животните са тъпкани с антибиотици,месото което ядат на запад е не само ГМО, но е тупкано и с антибиотици и с хормонитези вещества през канализацията отиват в реките, от там хората пият вода която особено в САЩ и Канада е с отвратително качество (ако не можете да си позволите филтрирана или минерална вода)ето така ни тровят !!!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 милиона, че това е един промил
7
1
 
15
 
! Отговори
Когато преди 4 години
когато необразована Българска журналистка (или по правилно Сороски глашатай), която не знае Английски започне да превежда статии от английски на специализирани теми - страшни неща стават .... като това например: "Много от резистентните гени, които наблюдаваме у хората, са предизвикани от екологични бактерии
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ще умрете................спокойно!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ще умрете, спокойно!!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До OMG_Luckerпредполагам, че включваш себе си в подходящата половина...
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невидими атаки на рептилоиди-храната,водата,въздуха! И отвличане на вниманието с избори,конкурси,фестивали- уж нещо зависи от нас!
2
3
 
17
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
"Това е тотален крах, заявава Боксал.Не! Тотален крах е, ако Земята ни остави да се гаврим с нея още 100 години. Да вдига сероводорода от дъното на океаните и да приключва този епизод!
1
2
 
10
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Крайно време е Танос да щракне с пръсти и половината народ да изчезне.

Спонсорирани публикации