Бизнесът пропищя, липсват кадри! Търсят се от шивачи до инженери и лекари

Близо 80% от работодателите имат проблем с намирането на персонал
494
Бизнесът пропищя, липсват кадри! Търсят се от шивачи до инженери и лекари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-търсени са работниците в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите.

Българският бизнес се нуждае и от 70164 специалисти с правоспособност или висше образование, като петте най-търсени са учители, шофьори, медицински сестри, лекари и машинни инженери.

Още по темата
Това показват данните от поредно и първо за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе през февруари и март съвместно с областните комисии по заетост.

Изследването е национално представително върху база от 396000 активни предприятия в страната, съобщиха от Агенцията по заетостта. 

Повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в краткосрочен план – през следващите 12 месеца, а също и в средносрочен план – след 3-5 години.

Работодателите заявяват нужда от близо 327 000 работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях малко над 179 000  са специалисти и работници с квалификация.

Освен това, в различните сектори на икономиката, през следващите 12 месеца ще са необходими и 77710
работници без специалност.

8 от 10 работодатели заявяват, че основната форма на заетост, която ще осигурят през следващата една година, ще е на постоянен договор и пълен работен ден.

Аналогично на предходните 2 проучвания, които Агенцията по заетостта проведе през 2018 г., работодателите най-често очакват (85,5% от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (62,9%). На трето място този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 55,9% от случаите (срещу 55,2% през август 2018 г.), следвани от знания и умения за работа с клиенти (55,6%) .

Предпочитанията на работодателите относно притежаваните от наетите служители ключови компетентности също повтаря в голяма степен резултата от проучването през август – септември 2018 г.  Този път лидерската позиция в предпочитанията на работодателите е за общуването на роден език, а инициативността и предприемачеството са втори.

Дигиталната компетентност вече е четвъртото по значимост умение, предпочитанията към персонал с чуждоезикови умения се изкачват от последното 9-то място през миналата година на 7-ма позиция при сегашното изследване.

Нагласите на бизнеса относно наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396066 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 18,51% или 73313 имат намерение да търсят нов персонал, 78,4% или 310912 предприятия не възнамеряват да се разширяват и само 3,0% или 11882 обмислят съкращаване на персонал.

Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен план, след 3-5 години, на българския бизнес ще са необходими повече от 22 500 информатици и още толкова икономисти. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование следващите 3 до 5 години, остава "Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване" с 22% от всички заявени потребности или общо 48391 души.

В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалностите информатика, икономика, администрация и управление.

Ще продължи търсенето и на средни специалисти, най-много в търговията на едро и дребно – 52297, следвани от търговски представители, продавачи и организатори в търговията, строителни техници, текстилни  специалисти (оператори в шевното производство, шивачи, кроячи, моделиери, организатори производство, десенетори), специалисти по производствени технологии – дърво, пластмаса, стъкло.

Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила с професии са София, Варна, Пловдив, Русе и Плевен.

В проучването на потребностите на работодателите са обхванати пропорционално предприятия с различна численост – от микро-, с по-малко от 10 души персонал, до големи предприятия с над 250 души. Според икономическата дейност най-голям е делът на анкетираните предприятия от сектор "Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство" /36,5%/, следват предприятията в сектор "Държавно управление", образование, хуманитарно здравеопазване" с 14,2% представителност, а на трето място е сектор "Индустрия" с 14,0%. Най-ниска представителност имат предприятията от сектор "Операции с недвижими имоти" – 1,7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обърнете внимание! Учителите са на първо място в класацията за недостиг на кадри. До 8 години 50% от тях излизат в пенсия. А от младите повечето се отказват след година-две.Тогава наистина ще настъпи краят, защото без училище няма никакви други професии.
385
1
 
8
 
! Отговори
Пройко преди 4 години
Като инжинер със два езика, активно търсещ работа във България, ще кажа следното- във големите компании е пълно със ВРЪЗКАРИ и дори да отговаряш на изискванията, като напишеш, че си мъж (има изискване за писмено потвърждение на пола), над 35г. със много квалификации и два езика, директно те отписват. Няма да напиша, че съм със неосъзнат пол, няма да си свалям нивото заради некадърни връзкари. Това е !
384
0
 
15
 
! Отговори
Надедодедовия преди 4 години
До Голдсмит Кратко.,вярно и точно казано. Напълно съм съгласен с коментара.
383
0
 
32
 
! Отговори
До Морски преди 4 години
Морски ли си горски ли си не те знам. Ама недей да лъжеш. Знаем къде отиват парите само не и при моряците . Прибират им ги всички посреднически фирми на разните там бивши дс ченгенца. Вкр_нца и друга бивша кумоноидна върхушка. Всичките ми приятели завършиха скапаното ти МорскоВарна и дипломите им стават само да се избършат отзад. Да не говорим и за свидетелствата им за правоспособност,издавани от некорумпираната Мгорска Администрация.
382
1
 
26
 
! Отговори
До 445 преди 4 години
За Морска администрация и далаверата с потвърждаване валидността на свидетелствата за правоспособност на моряците няма да коментирам. Доста хорица оттам трябва да са в затвора. Ама нейсе плащат хората. Така и за директор на изпълнит агенция назначават. Плащат и агенцийките за подбор на морски специалисти. Въобще "посредник" да си в тая държава ей там е келепира. А моряците, те са само за доене. Ако все още има абдали в тая държава нека да стават моряци хаха. Само че в Варна и Бургас никой неще.
381
0
 
21
 
! Отговори
Пострадала,Припадала преди 4 години
Робите заминахме в чужбина, който не плаща и използва,, така му се пада, наемате ни за едно, а вършим на трима професията, за 500 ЛВ. Мушеници и лъжци😈😈😈Докато не се направят заплатите, като на европейските държави, няма да имате кадри и ще има все повече дефицит в България!!!!!!Айде гет аут, ревете сега, така ви се пада на всички, които се подигравате с труда и парите на хората. Господ бавя, но никога не забравя!!!!!!
380
2
 
18
 
! Отговори
Млад динамичен екип преди 4 години
Хората са заети с истинска работа за истински пари. Бизнес другарите да си мечтаят за държавни поръчки от партията майка и безплатни трудещи си внос от джунглите ето това им липсва на кресливите бизнеси.
379
0
 
35
 
! Отговори
Голдсмит преди 4 години
Местната бизнес номенклатура е неплатежоспособна, лъжлива и крадлива. Истинските хора са заети в реалния свят за реални пари. На тази територия виреят мутри, партийци, полковници, чиновници и други екзотични видове които не знаят смисъла на думата договор.
378
21
 
2
 
! Отговори
Баща ти преди 4 години
447 още мслко ще стоиш без работа ...
377
8
 
9
 
! Отговори
Никола преди 4 години
Следователно не бизнеса,не го конкретизирайте така,за да се замаже положението,а държавата пропищя.Тя, управляващите направиха това да се получи.Именно и сега,ако се нпраеи огледална статистика пък ще се отчете липса на безработица, защото именно хората избягаха от страната и няма кой да търси работа тук,а и няма раждаемост.Не си мислете,че ное незнаем и невиждаме, че е така.
376
1
 
33
 
! Отговори
Трайно Безработен преди 4 години
Под 1200 лв чисто за обща работа, не започвам работа..При живи родители кой е луд да работи за безпари......за 480 лв чисто, да си работят сами работодателите......
375
0
 
33
 
! Отговори
xxx преди 4 години
Едно от големите постижения на правителството, грьмко оповестено по т.нар. медии беше увеличаването на социалната пенсия сьс 7 процента - от 126 на 132 лева. Беше изрично подчертано, че 130 000 бьлгари разчитат и живеят с такава пенсия. Бьлгария, Европа, 21 век, светло бьдеще. По- скоро мрачно средновековие.
374
23
 
12
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Военноморското училище във Варна едва събира кандидати за навигатори, а за корабни инженери бройката е редовно непопълнена. Първата заплата е 2-3000 евро, до 10-15 години се достига до Капитан, съотв. Гл. инженер - 10-12000 евро и нагоре. Работата не е лека, но напълно в човешките възможности. Повечето младежи налитат на безперспективните икономически, юридически и т.н. университети, след които попълват армията от безработни. Причини всякакви.
373
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се затрива ЦЯЛАТА ВИ СКАПАНА страна, че ми пуисна от глупостите ви!
372
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой я наричат конституция на България ... Аз и викам таолента хартия
371
0
 
29
 
! Отговори
ахах преди 4 години
пълни глупости, а къде са обявени всички тези работни места ,които са свободни и с добри условия на труд.Нека работодателите си обяват коректно условията, изискванията и заплатата, и им гарантирам работници стига да искат такива , а не робчета и циркаджии.
370
0
 
48
 
! Отговори
КАДРИл преди 4 години
В бг няма "бизнес" има упражнение на *** в капитализъм, а резултата е ...3:2 за косово.
369
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
висше образование - строители! Нещо българския куца - казват се строителни инженери!396000 предприятия в България, а бе какви наркотици взимате?
368
0
 
27
 
! Отговори
Аз съм вашия ,подани преди 4 години
Митъй ще е . Щото като станах богат бизнесмен исках да.стана и милионер. Сега обаче не ми стига и искам да бъда милиардер. Да ама айде още малко да почакате за заплатите е да настигна другите... мултимилиардери от .... Ххххх. Ами после ще гоня Гейтс . Ши чакате и ще има да вземате.
367
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До инженер - фиЗкултурник се пише със з не със с - ама щом си "инженер" българския явно не ти е силната страна.

Спонсорирани публикации