Нова идея на Ердоган: Университетите да се разделят по полов признак

Експерти: Турската образователна система има по-неотложни проблеми
8 юли 2019 16:17, Елка Василева
71
Нова идея на Ердоган: Университетите да се разделят по полов признак
Снимка: архив, Reuters

Президентът Ердоган е завладян от една нова идея: в университетите да се въведе разделение по полов признак. Мнозина в Турция са възмутени, според тях това е абсурдна отживелица, която ще върне страната назад.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи спорно изказване по време на срещата на върха на Г-20 в Осака. Речта му съдържаше пасаж, в който президентът похвали японската образователна система заради половото разделение, което съществува в някои университети. Според него 80-те женски университета в Страната на изгряващото слънце са “много важно нещо” и той можел да си представи подобни университети и в Турция.

След завръщането си от срещата в Анкара Ердоган отново подчерта предимствата на японския модел на половото разделение в учебните заведения и заяви, че е настоял Съветът за висше образование да предприеме необходимите мерки за въвеждане на подобна система и в Турция, пише Дойче веле.

Голяма част от хората в Турция, включително много активисти за женските права, както и феминистки, остро разкритикуваха идеята на турския президент.

Много от тях намират, че е възмутително Япония да се използва като модел за образователна реформа. Защото тази страна в никакъв случай не е образец на подражание, що се отнася до въпросите на равнопоставеността между двата пола. Според доклад на Световния икономически форум от 2018 г., който разглежда неравенството между половете в глобален мащаб, по този показател Япония е на 110 място от общо 149 страни. Турция се нарежда с 20 позиции по-назад - на 130-то място.

Турската образователна система има по-неотложни проблеми

Фатмагюл Берктай, политолог и експерт по правата на жените, припомня, че през 19-и век целта на половата сегрегация във висшите учебни заведения е била да осигури по-широк достъп на жените до образование. Женските университети в Япония са създадени със същата умисъл. Днес обаче разделението по полов признак представлява по-скоро акт на дискриминация.

В последните години качеството на турската образователна система доста се е понижило, така че тя има други, много по-неотложни проблеми. Берактай посочва, че "образователната система е изцяло прогнила и ние спешно трябва да я подобрим. В момента е просто безсмислено да се говори за женски университети". Експертът се позовава на резултатите от скорошно проучване, което сравнява представянето на турските ученици, подобно на изследването PISA в Германия. Според проучването много турски ученици имат катастрофални пропуски по математика и турски език.

Ердоган и ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) твърдят, че половата сегрегация в образователните институции ще подобри резултатите на жените. За Берктай тази обосновка е нелогична: "Ако се вгледате в оценките на момичетата в началните училища, ще видите, че техните училищни постижения са по-добри от всякога - въпреки че учат заедно с момчетата."

"Носталгична приумица"

Феминистката Аксу Бора от университета в Анкара описва инициативата на турския президент като "носталгична приумица". "Нито една жена, било то и консервативна, не би искала да учи в такъв университет в 21-ви век." Бора също така смята, че понастоящем има по-големи проблеми, отколкото половото разделение в университетите. "Абсурдно е да се говори за женски университети точно сега - във времена, когато учени масово биват уволнявани." Тя дава за пример големия брой учители и професори, загубили работата си след опита за преврат от юли 2016 г. Някои от тях дори са осъдени да излежават присъди.

"Стъпка назад"

Редица опозиционни лидери в Турция са недоволни от засилващата се религиозна политика и реторика на турския президент. Те обвиняват Ердоган в това, че намесвайки се в системата на младежта и образованието, той иска да затвърди консервативните ислямски ценности сред по-младото поколение.

Активистката за правата на жените Зелал Айман също разглежда инициативата на турския президент като част от дългосрочен план. "Женските университети са стъпка към внасяне на повече религиозност сред населението. Но това е грешна стъпка, ние трябва да насърчаваме секуларизацията, а женските университети ще ни върнат само назад, те няма да ни придвижат напред."

Лаицизмът - разделянето на държавата от религията - е един от основните принципи на Турция от основаването на републиката през 1923 година. По тази причина в страната до този момент не съществува нито един университет, в който има разделение по полов признак. Основателят на държавата Кемал Мустафа Ататюрк вижда отделянето на държавата от религията като един от шестте стълба на турската държава.

Към днешна дата повечето хора в Турция също са убедени в този принцип. Именно затова половото разделение в образователните институции се разглежда много критично - това би нарушило идеята за секуларизъм в турското общество. Правото на равнопоставеност между мъжете и жените е утвърдено също така чрез закон: в параграф от “Основния закон за национално образование”, приет през 1973 г. е записано ,че "образованието, в което двата пола участват заедно, е добро".


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
17
 
! Отговори
аз преди 10 месеца
а той ли ще е декан на третия им пол? Така наречената турска русалка - отгоре риба отдолу мъж!
17
6
 
22
 
! Отговори
ТОВА Е ПРЕКРАСНА преди 10 месеца
Идея !!!

И в България трябва да изритаме "третополовите" от нормалните университети
Сорос да си им направи третополови университети за активистите си - всички еколози, природозащитници, толерасти и третополови трябва да бъдат изолирани от обществото !!!
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Удри Ердо, никаква прошка
15
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека ..........................Турция ще се върне няколко века назад......................за нас българите това е добре!!!
Ердоган - султан без да иска прави голяма услуга на българи, гърци, арменци и кюрди!!!
14
5
 
25
 
! Отговори
бг преди 10 месеца
Парадоксален факт е, че официално най-пуританските общества създават условия за най-големи сексуални гаври и извращения. Подтискането на сексуалността неизбежно води до патологични отклонения. И не е нужно да сочим единствено крайния ислям. Извращенията на католически свещеници са станали нарицателни.
13
3
 
19
 
! Отговори
ист преди 10 месеца
В Турция има три пола. Третият е най многоброен.
12
4
 
17
 
! Отговори
:)) преди 10 месеца
Университети за мaнафи и за всички останали
11
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Помните ли едно време навсякъде бяхме разделени по полови белези, после по лагерите ходехме да игрем на шише по женските стаи беше интeрeсно.
10
4
 
36
 
! Отговори
Забулвай ча,лма! преди 10 месеца
Иска да направи турция като арабските страни! Ще забули всички шехерезади като пингвини!
9
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Картун

Като го кажеш така, с изключение, на Исляма, звучи добре ;)

Хииихииии!
8
5
 
27
 
! Отговори
избирател преди 10 месеца
Тоя от къде падна та не издрънча бе?!
Чудно ми е само,как по някога не се разбират с Тръмп,та те са си на един акъл в много отношения......
Сънуват нещо,стават и го изръсват пред света.....СЪС САМОЧУВСТВИЕ ПРИ ТОВА!!!
7
17
 
9
 
! Отговори
Евроатлантик преди 10 месеца
Ние пък се уморихме да сме моногамни и да спим с жени и да ходим на у-ще наравно със жените. Отрязахме им спатиите направихе си още един пол и сега ходим на гей-паради и жендърски наркомански сборища.
6
3
 
34
 
! Отговори
Кратун преди 10 месеца
Първо се разделят мъжете и жените в отделни учебни заведения, после се създават "правилни" образователни програми, според това какво ислямът казва, че е нужно да знае една жена - готвене, шев и кройка, как да мие краката на мъжа си и толкова.
5
3
 
42
 
! Отговори
Баце преди 10 месеца
Давай Доги, разсипи я тая държава.
4
1
 
54
 
! Отговори
Един преди 10 месеца
Султанът го боли фара за мнението на протестиращите. Неговите избиратели и без това не ходят в университет ;)
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя пак доказа, че е мегаумен. До някъде работи и в наш интерес, въпреки че придоби по-голяма власт, на следващите избори, ще трябва да я даде на друг, някой по-кадърен.
2
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хитър ход на Ердоган сега жендърите ще наскачат, Ердоган ще види колко НПО-та има и ще ги прати шорошистите в зандана.
1
3
 
46
 
! Отговори
Шопо преди 10 месеца
Тоя е по-прости от нашио ...