Бактерии в кухнята - плесен, месо, немити зеленчуци. Какво да знаем?

Могат ли да бъдат опасни продуктите?
12 яну 2020 11:53, Александър Попов
17
Бактерии в кухнята - плесен, месо, немити зеленчуци. Какво да знаем?
Снимка: Pixabay

Може ли да консумираме немити зеленчуци? А храни, които са леко мухлясали? Какво трябва да знаем, когато приготвяме месо? И как да избегнем разпространяването на бактерии в кухнята? "Дойче веле" дава част от отговорите.

Афлатоксините - отровата от плесенните гъби

Някои видове микроскопични гъби от групата Aspergillus произвеждат изключително опасни токсини - най-силните от всички биологични отрови. Плесенните гъби се появяват обичайно по орехите и другите ядки, по зърнените култури като царевица и жито, по семената. Ако в кухнята ви има мухлясали храни - дори и само отчасти, най-добре ги изхвърлете.

Смъртоносната плесен

Дори и в малки дози приемането на афлатоксини може да причини сериозни заболявания - като рак на черния дроб, или пък да доведе до нарушения в развитието на плода в майчината утроба. Високата концентрация на този токсин предизвиква остро отравяне, нерядко с летален изход.

Салмонелите

Бактериите от групата Salmonella живеят в стомашно-чревния тракт на много животни. Но за човека ентеробактериите често водят до тежки заболявания. Строгото спазване на правилата за хигиена в кухнята, както и топлинната обработка (15 минути са достатъчно) най-вече на месните и рибните продукти помагат да се избегне разпространението на салмонелите.

Опасните чревни пръчици

От една страна бактериите от групата Escherichia coli изпълняват важни функции в червата на човека. Но при хората с отслабена имунна система особено опасният високопатогенен щам на пръчковидните бактерии (ентерохеморагична ешерихия коли) може да предизвика тежка чревна инфекция.

Коварната салата

Високата температура може да унищожи и салмонелите, и чревните причици. За съжаление обаче бактерии има не само в продуктите от животински произход, но и в зеленчуците. Преди употреба марулите, краставиците и всички останали зеленчуци трябва внимателно да се измият с топла вода. Важно е да се използват различни ножове за зеленчуци и месо. Това помага за намаляване на риска от зараза.

Листериите

Пръчковидните бактерии от групата Listeria са известни със способността си да се приспособяват перфектно. Те фактически са навсякъде, включително в хранителните продукти. В организма на човека те са способни да предизвикат заразяване на кръвта или менингит (възпаление на кората на главния мозък). Листериите могат да бъдат победени чрез термична обработка - на 70 градуса за най-малко десет минути.

Норовирусът

Вирусът Норовирус или Норфолк от групата на норовирусите много често е виновник за разпространението на "стомашното разстройство" с гадене, повръщане и диария. Вирусът може да живее до 12 дни по зеленчуците и месните продукти. Борбата с него се води отново чрез термичната обработка и дезинфекцията на ръцете.

Чистите ръце - залог за здраве

Хранителните продукти влизат в съприкосновение с микробите още докато се обработват. Най-вече в собствената кухня. Затова спазването на хигиената е най-добрият начин за борбата с бактериите и вирусите. Най-важното е ръцете да бъдат измити внимателно със сапун, преди да се пристъпи към приготвянето на храната.

Златните правила на кухненската хигиена

След като веднъж сте размразили продукти, не бива да ги замразявате наново. За рязането на месото, рибата и зеленчуците трябва да се използват различни дъски - така може да се предотврати пренасянето на бактериите към продуктите, които не изискват термична обработка. Месото и рибата трябва да се готвят не по-малко от десет минути (на не по-малко от 70 градуса) и трябва да се изяждат още същия ден!


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искате да кажете, че мухлясалите обработени с Менделеев продукти в хипермаркетите са безвредни, а откъснатите от градината са опасни? Егати логиката.
10
0
 
5
 
! Отговори
ha преди 1 година
Да бе да. Дядо ядеше плодовете направо от дърветата, аз също, като малък. Избърсвах ги в блузката и после си ги ядях. Доматите от градината също така ядяхме. Просто влизах с две филийки в доматите и си късах и ядях. Краставици и пипер - по същия начин. Няма болести няма нищо. А сега тръгнали да ми обясняват, че трябвало еди какво си защото еди що си. А бе яяяяяя
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Митев 5

В Бг отдавна ресторантите са забранена зона за мен.
А в западна Европа първо се оглеждал как изглежда кухнята и .... тоалетната а после сядам.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сашко-мама, кой ти каза тези глупости които си писал???
А и щом елементарни хигиенични навици започна да свежда местната преса на народонаселението то нещата явно съвсем са отекли в тази територия на Боко-тъпУтУ.
7
2
 
7
 
! Отговори
канарчето Кани преди 1 година
С тази "статия" ни взехте съвсем за канарчета !
Кой готви риба и месо на 70 градуса т.е. само да ги стопли ?!
Също и "борбата срещу него ( норовирусът) се води отново чрез термичната обработна и дезинфекцията на ръцете ."! Как да си обработим термично ръцете - чрез потапяне във вряла вода или чрез заравяне в жарава ?! И допълнително , за по-сигурно , да ги дезинфекцираме с белина например ?!
6
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ганьо много знае от векове. Хапва сланинка, ракийка. Дестилация?! Това са глупости! Баба ми Руца дедо ми Спиро не да дестилирали, а живяха до 134 години!!! Най-ниска продължителност на живота в цяла Европа заедно със СеСеСеРе и всички бивши соц републики? Не е вярно, това не е от храната, това е пропаганда на лошите американци! Баба ми Руца живя до 134!!! Хапвайте смело, после се чудете защо живеете до 60. Айде със здраве.
5
2
 
14
 
! Отговори
Митев преди 1 година
До Бактерия След като гледах предаването " Кошмари в кухнята " нещо не съм фен на храненето в ресторант !!!
4
2
 
20
 
! Отговори
??? преди 1 година
И дръжте дъските за рязане в различни стаи. А една непременно до входната врата немита, ако дойде крадец, да му вкарате някоя страшна болест.
3
1
 
8
 
! Отговори
Ъхъ... преди 1 година
Абе това, дето сте изтипосали на снимката, колкото и бактерии да има, бих го изял с удоволствие!!!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички тези замърсители подлежат на строг контрол в някои държави. Интересно е колко ли тестове за микотоксини в храни са направени в Българиа през 2019 г.
1
1
 
30
 
! Отговори
Бактерия преди 1 година
Не приготвяйте храна в къщи, идете на ресторант според възможностите си, където сервитьора, готвача или доставчика добре са опипали храната, като преди това са си бъркали в ***!
Ако сте много смели си вземете дюнер от улицата.
Приятен апетит!

Спонсорирани публикации