Властите на Ливан са знаели за опасността от товара на взривилия се кораб

Проявена е безотговорност
7 авг 2020 18:49, Нели Христова
32
Властите на Ливан са знаели за опасността от товара на взривилия се кораб
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че множество сигнали са били подавани от ръководството на пристанището в Бейрут към властите за опасния товар, който се е съхранявал на територията му. Близо 2750 тона амониева силитра стоят в основата на ужасяващия взрив, който отне живота на стотици и рани хиляди. От нови документи, получени от CNN, става ясно, че множество правителствени агенции, включително и Министерството на правосъдието на Ливан, са били информирани за "плаващата бомба"

Още по темата

Членовете на правителството и съдебната система в Ливан били добре запознати с количеството амониев нитрат, което се съхранява в скалд номер 12, както и опасността, която той крие. През 2013 година корабът MV Rhosus, който се е отправил към Мозамбик, е задържан на пристанището в Бейрут. На борда му е екипаж, съставен от руснаци и украинци, които също остават блокирани в Ливан в продължение на 11 месеца.

От Baroudi & Associates, които представляват екипажа на руския кораб през тези 11 месеца, публикуваха изявление, според което още през юли 2014 г. са изпращали писма до служители на пристанището в Бейрут и Министерството на транспорта, "предупреждавайки за опасността от материалите, превозвани на кораба". Те получили отговор още същия месец "от генералния директор на сухопътния и морския транспорт, който ги информира, че той ще изпрати официални писма до правосъдното министерство с молба да направят всичко необходимо да поправят кораба, който е в ужасно състояние".

"Освен това ни каза, че е изпратил писмо и до военноморските власти, за да направят всичко необходимо, за да поправят кораба и да избегнат потъването му", пише в изявлението. CNN се обърща към Министерство на правосъдието, Министерство на транспорта и пристанищто в е Бейрут за коментар, но така и не получава отговор.

Въпреки предупрежденията, товарът остава на пристанището.

Митническите власти многократно пишат до съда, а според документите, получени от CNN, съдът все пак отговаря на жалбите. Съдията, чието име остава неясно поради правни причини, също отговаря многократно, по един и същи начин - че корабът и товарът му "може и да не са под юрисдикцията на съда".

В четири писма, написани на ръка, от 2016 до 2017 година, съдията и неговият наследник са отговорили на служителите на митницата, че е необходимо "да обсъдят до каква степен компетентността на съда" обхваща този въпрос.

От Baroudi & Associates също така заявяват, че потенциално взривоопасният товар е бил предназначен за Мозамбик и че е доставян "по заповед на Международната банка на Мозамбик за експлозиви Fabrica De", когато е бил задържан в Бейрут. Международната банка на Мозамбик и търговската минна компания Fábrica de Explosivos de Moçambique също не отговарят на искания за коментар по въпроса. Но Директорът на пристанището Бейра в Мозамбик Антонио Либомбо отрече да е знаел нещо за руския кораб.

"Обикновено ни уведомяват преди да дойде кораб В този случай никога не получаваме известие за кораб, който идва в пристанище Бейра с тези характеристики и товар", съобщава Либомбо пред информационната агенция Lusa. Министерството на транспорта и съобщенията в Мозамбик също твърдят, че не са били информирани за подобен руски кораб.

Възможността взривът да бъде предотвратен вече възпламени недоволството на обществото към правителството в Ливан. През изманалата нощ там имаше протести, като за мнозина трагедията е поредното доказателство за неспособността на правителството и корупцията.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Kbm преди 1 месец
Амониевата селитра за да детонира трябва да е смесена с определено количество гориво и е нужен боевик(междинен детонатор)капсул детонатор е недостатучен.
27
0
 
0
 
! Отговори
сокол преди 1 месец
Знаем кой тършува и прави войни там,кой не спазва правилата,кой мисли за себе си,че са особенни...И искат власт,пари,газ...Но едно е да искаш...Бог е високо.Вижда от и до.Казал е- "всичко е мое",отмъщението също. За всяка сълза.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е станало, щото малко крадат. За седем години толкова ли не можаха да я изпокрадат тая изоставена селитра? Заспали араби, нямат си една ма'ала да се заеме сериозно с нещата.
Добре, че тук си имаме значителен отряд по почистването!
25
1
 
6
 
! Отговори
Факти преди 1 месец
Лудите араби могат и от паста за зъби да направят бомби
24
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Корабът е регистриран в Русия и се води по документи,собственика на кораба е украинец (не му запомних името)който живее в Гърция отказал е да плаща за ремонта на кораба на ливанците казал е че фалирал и се е отказал от кораба.Моряците са били 6 от тях руснаци останалите украинци.Четири от тях украинци са задържани до като кораба е освободен и продаден от ливанците 11 месеца.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С такива пожари- експлозии нашите прикриваха кражбите.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ко стана ся?
Лан-дран и накрая кой ми ака в гащите...
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Колко Тона

Никой не може да назове точното число, тъй като никой не знае колко десетки или стотици тонове амониева силитра са били откаднати от склад №12 през всичките тези години на "съхранение".
20
1
 
6
 
! Отговори
Толкова преди 1 месец
2750 тона амониев нитрат в следствие на пожар в съседен склад!!
19
3
 
5
 
! Отговори
Колко Тона преди 1 месец
Колко тона са гръмнали, че не ми се чете плявата на мисирките?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Амониевата селитра си е експлозив. Макар да се види слабо беизантно взривно вещество при тези количества си е сериозна заплаха. Амониевата селитра както повечето взривни вещества се взривява при детонация с капсулдетонатор, обаче при нея има и друга особеност, взривява се и при високи температури за разлика от динамита. Този гори със гъст черен дим, но да взрив при него не се стига.
17
2
 
8
 
! Отговори
Криза преди 1 месец
Тва им разказа игрЪта. Некви викаха, че в разбитите силузи са им резервите от жито и сега няма да имат ЛЯБ.
16
2
 
1
 
! Отговори
Колега? преди 1 месец
Изсипало ти са е житото. Да са не обърни Корабчето?
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корупцията в Ливан е толкова зашеметяваща колкото и в България.
14
3
 
7
 
! Отговори
Мутра от Делта Гард преди 1 месец
ОСТАВКА? НЕЕЕЕ! БОЙКОООООО! НЕЕЕЕЕЕЕЕ!
13
2
 
3
 
! Отговори
Пръц Пръц преди 1 месец
Намирисва на ако... кой се HACPA? Признайте си?
12
2
 
7
 
! Отговори
Ние ги хващаме преди 1 месец
Преди ги хващаше, те ги пускаха.
Сега вече не ги и хваща :D
Напротив - пише си СМС-и с тях и се договарят, като първи приятели. И като спрат да плащат - почва да ги гони.
11
5
 
8
 
! Отговори
fF преди 1 месец
Имало една проста тиква дето много ги хващала даже без да може да ги арестува без никакви доказателства и затова сега като дошъл на власт подменила всякакъв съд и правосъдие.
10
3
 
3
 
! Отговори
БАРИКАДьОр преди 1 месец
Това е приятели. Това беше разпита. Предупредиха ме... аз лично не разбрах за какво ме предупреждават.... да бъда гражданин вероятно... :D

:D :D :D

Думи на Калоян Ханджийски, след предупреждение и разговор с началник на Охранителна Полиция
9
1
 
4
 
! Отговори
43408 преди 1 месец
Да остане завинаги обица на ухото за всички склададжии. По-добре педантично да се спазват правилата и мерките за предотвратяване на инциденти, отколкото да ни постигат подобни трагедии. На наша територия има доста запустели складове от десетилетия. Това е предупреждение към всички наши служби да се поинтересуват кое хранилище, кои продукти как трябва да се поддържат и да предприемат незабавни стъпки. Планете не търпи небрежните и недисзихплинираните, не го ли разбрахте?

Спонсорирани публикации