Три дни без интернет в Беларус – Лукашенко тренира затъмнението още от юли

Според телекомуникационните компании това ще продължи още няколко дни
12 авг 2020 17:44, Нели Христова
73
Три дни без интернет в Беларус – Лукашенко тренира затъмнението още от юли
Снимка: БГНЕС

В борбата си за оцеляване на политическата сцена, Александър Лукашенко предприе мащабна крачка - мобилният интернет в Беларус бе спрян в деня на изборите и остана изключен три дни по-късно. Днес той най-накрая заработи, а потребителите са започнали да получават недоставените по-рано съобщения, отварят се повечето сайтове, включително на новинарски източници, отново могат да се ползват и мобилните приложения.

Интернет затъмнението, чрез което Лукашенко се надяваше по-лесно да подправи изборите и да потуши протестите, е рядък пример в съвременна Европа, в която правителството доброволно оставя цялата си страна офлайн за да заглуши несъгласието.  

В първите три дни на протести срещу "Последния диктатор на Европа" протестиращите бяха в "информационен вакуум". Те не могат да комуникират и да се предупреждават за евентуална опасност помежду си. Налага се да търсят отворени Wi-Fi мрежи. Независимите сайтове Tut.By и Naviny също са офлайн, а новините по телевизията дават това, което правителството иска гражданите да видят.

"Толкова дълго блокиране на интернетът е безпрецедентно", казва Кациарина Шмацина, политически анализатор от Беларуския институт за стратегически изследвания пред The Guardian. Тя отбелязва, че и преди интернетът е бил спиран по време на протести, но този път е било "по-дълго и по-агресивно". А вчера в страната се появиха и слухове, че телефонният трафик и интернетът ще бъдат спрени напълно.

И тъй като хората в Беларус не могат да се свържат едни с други, те разчитат главно на популярни блогъри в  Telegram, повечето от които живеят извън страната. Те предлагат места за събиране на демонстранти и публикуват видеа и новини, които някак са успели да пробият блокадата. Един от тези блогъри е Nexta, който има повече от 1 511 000 последователи. През тези три дни в акаунта се публикуват видеа от протестите и инструкции към протестиращите. Във вторник Nexta призова демонстрантите да се събират на малки групи от по 20 човека и да блокират различни улици. "Парализирайте града!", призова блогърът.

Екипът на Светлана Тихановская обяви, че тя няма да признае резултатите от изборите заради мащабната измама. Те заявиха, че спирането на интернет мрежата е направила невъзможно координирането на действията им.

"Това бе сторено за да не могат хората да публикуват информация и да говорят за случващото се в Беларус. Няма интернет, дори телефоните почти не ряботят", каза Вероника Цепкало, съюзник на Тихановская, която не успява да се свърже нито с кандидата за президент, нито с другата им съюзничка Мария Калесникава.

Спирането на интернетът вреди и на бизнеса - от IT сектора до туризма. Един от рецепционистите в голям хотел в Минск отговаря през смях, че няма интернет в цялата страна, след като е запитан дали има интернет в хотела.

Според Яна Гончарова от базираната в Минск неправителствена организация Human Constanta, правителството тренира ограничаване на интернет трафика още през юли. Тогава то два пъти намалява трафика към и от страната през нощта. Властите също така се опитвали да блокират популярни VPN мрежи, както и популярната прокси услуга Psiphon.

Спирането на интернетът е въведено на ниво Белтелеком, националната телекомуникационна компания и Националния център за обмен на трафик в страната. Мобилните оператори се извиняват за забавянето на услугата, но са категорични, че това се дължи на "причини извън техния контрол".

"Шокирани сме от това, което се случва. Казаха ни, че това ще продължи поне до 14 август. Просто ни казаха, че така стоят нещата", заявява служител на един от мобилните оператори в Беларус пред The Guardian. Разбира се, Лукашенко заяви, че спирането на мрежата се дължи на сили от чужбина, без да представи каквито и да било доказателства.

"Бих казала, че засега основният източник на информация, част от която е непотвърдена и понякога се оказва ненадеждена, са онези канали в Telegram като Nexta, както и някои големи независими медийни издания или телевизионни канали като Belsat - те също публикуват в Telegram", казава Шмацина.

В апартамент в Минск, който се намира близо до протестите, в понеделник вечер протестиращи и журналисти се сгушват на пода, докато полицията свети с фенерчета през прозорците. Един протестиращ отворя Telegram и вижда видеоклип, който показва, че руската полиция за безредици е навлязла в града.

"Това е. Лукашенко сключи сделка с Путин и той му изпрати помощ", казва той. "Той се отказа от страната си."

"Не го интересува държавата", каза друг човек. "Но той никога няма да подели властта с руснаците или с някой друг."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
НАГЛАТА ТИХОНОВСКАЯ СПЕЧЕЛИЛА ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА И НЕ ПРИЗНАВА ИЗБОРИТЕ ЛУКАШЕНКО Е С 80%--ДОРИ ДА ИМА 10 ИЛИ 20 ПРОЦЕНТА ,КОЕТО Е ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО --ТОЙ ПАК Е НА ВЪРХА
58
0
 
1
 
! Отговори
warnings преди 3 години
Да с е предупреди Брюксел/Ewropian commission да внимава.Преди години пси активирани подставени на власт в Брюксел нагло подкрепиха всички диверсинно терористични акции вкл против Египет,.Либия,Сирия,Турция и Украйна. В резултат десетки милиони бежанци и милиони тежко пострадали..
57
0
 
1
 
! Отговори
Осторожно диверсия преди 3 години
Осторожно ..Диверсия с помощи спец наркотиков ..наши братя от Украйна отровляли с конфети и зомби пиво за имитация протести ..Включили пси генератори на 6 .Потом начали внутринная война.Украйнскии народ пострадал тежало от наглие диверсанти.Диверсанти попробовали внутреная войан в Руская империя /Советскии союз между Киев и Москва..
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо им е интернет? В руския свят не е нужен интернет, в него е достатъчно да се правиш на вярващ в правилната политика на вожда. За тази цел не ти трябва нито телефон, нито интернет нито социални мрежи, защото тези дяволски творения само разколебат единството между народ и вожд.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого му пука за тя комунистичека дупка?
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукошенко е мекущшав. Бяха се събрали на лесно - трябваше да ги изпозастреля.
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистическите ***, четете ли? Нали за това работите.Да не си мислите, че като продадете България на рушшняците ви чака нещо различно, само защото сте близали зад*ици?
52
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ПРИСЪЕДИНИ ЧАСТИ ОТ БЕЛАРУС КЪМ НЕЯ!!ЕДНО КЪМ ЕДНО ЩЕ СТАНЕ КАТО В УКРАЙНА!
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се чуди как при толкова голямо недоволство тоя са го избрали с 80%. Май също както наш Баце го избрахме, без да сме гласували за него. Както казваше един виден комунист (Сталин) : Печели изборите, този който брои бюлетините.
50
4
 
8
 
! Отговори
джо преди 3 години
Ако 80% от белорусите са за опозицията , няма начин Лукашенко да бъде преизбран, нито ще има шанс да се задържи.Хората на Белорусия не желаят Украинската "демокрация". От 2014 г. Украйна все повече потъва в блатото и помощ от никъде не идва. Истината е, че повечето предпочитат Лукашенко пред мизерията.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 49Ти и още спящи красавици спите дълбок сън. Путин е пудел на глобалистите.
48
0
 
5
 
! Отговори
Велика България преди 3 години
ФСБ ботове те живеят тук
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И при тях както се очертава ще дойде демокрацията,само че въпроса е какъв ще е сценария Украински или някакъв друг,скоро ще видим...
46
2
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Ти си много далеч от истината, Путин си го поддържа индиректно.Точно лато буфер го ползва, ако искаш да знаеш, ако Путин е искал да го няма, отдавна да е свален Лукашенко.Много неща не са ти ясни.
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин участва активно в преврата срещу Лукашенко,както виждаме и ЕС също. Явно кремълският диктатор и евроджендърите имат един и същ господар,а Лукашенко няма господар затова и искат да го свалят,,и да съсипят един от послединте останали несъсипани народи.
44
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Тиквата дали си води записки?
43
1
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
На кой да му я скроят?
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наща полиция кекава я вижте белоруската не пипат с кадифени ръкавици.Досега да са измели и палтки и чували и каравани и бунгала.Така е в ЕС права на протестиращи джендъре и азиатски бклуци.
41
4
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Представяте ли си Лойко като гледа сега какво става в Беларус, и направо газ пикае.Ех ,ако можеше и той сега , интернет, полицията да бие гражданите, ех.Ха-ха-ха
40
5
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Болшевиките от Кремъл искат да му скроят капата, ама няма да успеят, Батьока не е вчерашен.